Sarbatorile de iarna vin impreuna cu mirosul irezistibil de cozonac. Acest cozonac cu nuca si cacaoa este nelipsit pe masa de Craciun si chiar daca il mai fac si in restul anlui parca atunci este mai bun, mai pufos si mai aromat ca niciodata. Este clar ca e vedeta sarbatorilor pentru noi, alaturi de friptura de porc.
Cozonacii mei sunt mari, pufosi si plini de umplutura. Aluatul de obicei ramane acelasi insa umplutura variaza de cele mai multe ori. Crema de nuca si cacao este cel mai des folosita de mine pentru ca se face si foarte simplu. Va invit sa testati aceasta reteta grozava de cozonac.
Aluat de cozonac
500 gr faina
3 galbenusuri
15 gr drojdie proaspata
50 gr unt
1/3 lingurita sare
3 linguri zahar
200-250 ml lapte
o lingura ulei
Umplutura
300 gr nuca
40 gr cacao
150 gr zahar
3 albusuri
1 plic zahar vanilat
1 lingura rom
lapte
Timp de preparare: 2 ore. Timp de coacere: 45 min.
Pregatim ingredientele pentru cozonac cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba.
Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi galbenusurile si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat. Continuam framantarea pentru 10 minute apoi adaugam untul moale si uleiul. Mai framantam cateva minute pana cand untul e complet incorporat.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora.
Cateva sfaturi pentru un cozonac frumos:
– ingredientele sa fie proaspete si de calitate foarte buna
– ca sa aiba o culoare frumoasa ouale sa fie de casa
– nu folositi drojdie mai multa in ideea ca va creste mai mult. E suficienta cantitatea pe care am scris-o in reteta si va asigur ca va creste foarte frumos.
– cozonacul trebuie framantat bine, timp de 15-20 de minute pentru a obtine un cozonac pufos si aerat
– aluatul trebuie tinut la dospit intr-un loc caldut, preferabil in cuptorul incalzit la 40 de grade
– cozonacul acesta nu este foarte dulce. Daca va place mai dulce puteti sa mariti cantitatea de zahar din aluat la 4 linguri, iar din umplutura la 200 de grame.
– din ingredientele date de mine iese un cozonac mare. Daca doriti sa faceti mai multi va recomand sa mariti cantitatile si sa-i coaceti in tavi individuale pentru a creste mai frumos si pentru a-si forma crusta pe toate partile.
Diaconta says
Dumnezeule cum arata !!!!!!De revista.Bravo Paula!
Maria Udrea says
Vaaaaai! M-ai omorat, cat de bine arata! Super, super!
Adina says
Mortal !
Alina Vicu says
Ce frumos a crescut! <3 Vreau si eu o felie.
Ina Florea says
Nu trebuie lăsat la dospit cozonacul după ce îl pun în tavă ?
Paula Gafitescu says
Ba da, cam 1 ora se lasa la dospit.
Cristina says
Doamne cat de frumos este!!! Sincer mi-ai facut o pofta!!!
Adnia says
vaaaai, ce frumos si bine crescut e! yammy!
Timea says
Arata minunat cozonacul tau si as servi si eu doua felii grasane :))
Adriana Gherman says
Tare pricepută mai ești! Bravo!
Liana10 says
Minunat!! <3
coco says
eu sunt doar mancaul :), nu ma incumet la facut cozonaci!
Oana says
Doamna Paula am facut cozonacul la Sf.Gheorghe a iesit o splendoare o minunăție,a fost laudat, apreciat, fotografiat :))).Acum ma apuc iar sa mai fac doi pt sfintele sărbători de Paste. Va multumesc si va doresc Sărbători liniștire si frumoase alături de cei dragi. Mult sănătate cu drag Oana
Paula Gafitescu says
Oana, eu ma bucur mult cand primesc mesaje atat de frumoase. Ma bucur ca reteta a fost apreciata de toata lumea. Te astept cu drag oricand la mine in casuta. O zi frumoasa!
Alex cook says
Va spun un secret! Aluaturile sunt de doua feluri, grele si usoare, spre exemplu aluatul pentru paine este un aluat usor, in schimb, cel in cauza, aluatul pentru cozonac este un aluat greu. Regula este ca aluatul usor se creste de doua ori, iar aluatul greu de trei ori. Adica, aluatul de cozonac il framantati de doua ori inainte de cresterea in forma, pe cand cel de paine o singura data. Alt secret, al doilea, nu puneti sarea in maia, sarea o uneti cu ultima faina.
Paula Gafitescu says
Multumesc
Elena says
Doar 15 gr de drojdie?si asa putin unt si ulei?multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Elena. Da, drojdie nu trebuie mai multa, cozonacul va creste foarte bine daca e framantat suficient. In mod normal 25 gr drojdie ajung la 1kg de faina, nu 500 cum spun ei pe cubul de drojdie Grasime nu cred ca trebuie mai multa pentru ca e vorba doar de un cozonac aici, nu de mai multi.
Elena says
Could I get this translated
Recipe as well as directions??
Ioana says
Bună, Am descoperit cozonacul de cateva luni si e cerut mai ceva ca o prajitura, atat de bun este. Sotul ar vrea sa il fac saptamanal. Felicitări Paula si mulțumesc pentru reteta!
Gabriela says
A ieșit excelent. ??
Mulțumesc Paula.
Să ne fie sărbătorile de iarnă cu sănătate și liniște sufletească.
Bucurii în fiecare zi.