Cum il asteptam pe Mos Nicolae?
Dupa ce tot anul am facut eforturi (mari) de a fi cuminti (sau nu, dar asta nu trebuie sa stie mosul) in seara aceasta ne-am pregatit frumos cizmulitele, si le-am pus aliniate langa usa…de la mic la mare. Dupa care am trecut la treaba, am facut niste gustarele pentru maine dimineata, pentru ca atat noi cat si Mosul sa fim multumiti Sper sa ii fie pe plac, sper sa va placa si voua:). Azi vin cu o portie mare de covrigei cu chimen si cascaval, mai incolo aduc si turta dulce.
Ingrediente
500 gr faina
2 albusuri
100 gr unt
100 gr smantana
1 lingurita sare
200 gr cascaval afumat
10 gr drojdie proaspata
lapte caldut cat incape
1 galbenus pentru uns(de fapt le-am folosit pe amandoua)
chimen
susan
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 60 min.
Faina o cernem si o amestecam cu untul pana obtinem un aluat nisipos apoi facem o adancitura in mijlocul lui. Incalzim usor 100ml lapte, oprim focul adaugam zaharul si drojdia maruntita, si le lasam nestingherite pentru 10 minute.
Albusurile le batem usor cu sarea, cascavalul il dam pe razatoarea cu gauri mici. Punem in mijlocul fainii laptele cu drojida, apoi albusurile si smantana. Incepem sa framantam, cand aluatul incepe sa se omogenizeze adaugam si cascavalul ras. Daca aluatul este prea tare mai punem lapte caldut. Eu am mai pus dar nu pot sa spun exact cantitatea pentru ca nu am masurat
Trebuie sa obtinem un aluat elastic, usor de lucrat, dar nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pentru o ora.
Dupa ce a trecut ora de odihna la rece, scoatem aluatul si-l impartim in doua parti pe care le intindem pe rand. Foaia nu o intindem foarte subtire – de 0.5mm – nu vrem sa obtinem covrigei uscati. Eu am o forma de covrigei veche, dar care isi face treaba foarte bine…trebuie doar sa fie bine infainata inainte de a fi folosita. Cu ajutorul formei de covrigei ii formam pe rand, pana cand terminam tot aluatul.
Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius si tapetam cu hartie de copt tava de la aragaz. Ungem fiecare covrigel cu galbenus (diluat cu putin lapte) apoi presaram chimen, sau susan. Mie mi-au iesit 3 tavi de covrigei asa ca la timpul total de coacere am scris 1 ora pentru ca fiecare tava am lasat-o la cuptor 20 de minute. Timpul e aproximativ, dar trebuie lasati pana cand se rumenesc frumos si gata!
Stiu ca v-am ametit cu atatea poze, dar vreau ca voi, dar si Mosul sa aveti de unde sa alegeti
Pofta buna!
P.S. Voi cum l-ati asteptat pe Mos Nicolae?
Disturbingly Delicious says
Ce buuuuni, Paula! Nu am mai mancat de cand eram la mama acasa , adica de ani buni. Pupici multi si sa va umple moshul ghetutele cu dulciurele fel de fel.
Dohotariu-Avram Alina says
Dă-mi și mie un covrigel:)! Minunați! Și frumoși și gustoși.
Alina---Explora Cuisine says
Mi-ai amintit de copilarie, multumesc frumos! arata divin covrigeii!
Kyra says
Nu stiu Mosul – multumit sau nu, dar baba – daaaaa. Deliciosi!
dian@ says
mmm…ce buni sunt covrigeii!! cred ca i-au placut mosului!
Mihaela Mihalache says
sunt perfecti Pupici
Cătău says
ce bunatatiiiiii, covrigeii tineretiii, matusica mea facea covrigeii astia, tare buni mai erau
Anca B. says
Pozele sunt extraordinar de reusite si sunt convinsa ca Mosul a fost incantat! Astept sa gasesc si eu formele pentru covrigei sa-i incerc neaparat!
Simona says
Fur si eu cativa.. doar am fost cuminte!!
Dana says
Imi vine sa-i rontai!!! Cam multa migaleala dar se merita!
Lilly says
Buni covrigeii astia.Periculosi de buni.
GelaDumi says
Stiu cat sunt de buni si tot poftesc la ai tai, il invidiez pe Mosul, ce fericit tre’ sa fi fost pentru ca a avut parte de o asa primire”elaborata”!
Si noi l-am asteptat cuminti, cu multe prajituri si turta dulce de post pe care le-am impartit astazi, la deschiderea unui centru social.
Rocsy Ciobanu says
Imi plac foarte mult si arata super..Bravo…
Liana10 says
I-as rontai pana la ultimul! 😉
Haplea says
Vreau si eu covrigei asa buni!!!
Anonymous says
NU AM CUVINTE IN FIECARE ZI TU NE ADUCI CEVA BUN,SA STI CA AM FACUT TORTULETUL DE LA ZIUA TA NU AM CUVINTE O BUNATATE , AM AVUT CEVA EMOTI BA CA NU IMI IESE CREMA BA CA NU BLATUL DAR TOTUL A FOST OK,A IESIT BLATUL CU CEVA GAURELE PRIN EL DAR TOTUL A FOST BINE PANA LA URMA,MULTUMESC PT RETETA.
Daniela says
Te invidiez pentru forma de covrigei, sint superbi si superbuni… Ce-as mai rontai vreo citiva la ora asta…
Cristina says
Ce-as mai rontai si eu unul…
Rita Oarga says
Mare maestra mai esti! Covrigeii tai au culoarea, inaltimea, forma, toate perfecte. Ai manute de aur si iti rasfeti familia ca o adevarata albinuta. Felicitari!
PS. Sper ca n-ai cerut ustensile de bucatarie de la Mos, desi te cred in stare. :))
Mare Maria says
Minunati covrigeii :)! Superbi!!!!!!
Laura Nechita says
Nu puteam lipsi de aici. Vreau multi, multi covrigei din astia, imi plac la nebunie! Scutura putin pozele de sus, poate pica macar vreo cativa sa imi potolesc pofta !:)))
te pupacesc!
alinutzika says
tare faini sunt!
Timea says
Tare mult imi plac, dar fara cascaval :). Pup
Paula Gafitescu says
Diana, mi-a fost drag sa-i fac, mai ales ca sotul obisnuia sa cumpere sin magazin, si daca tot am facut rost de forma, m-am apucat de treaba 😉
Paula Gafitescu says
Alina, doar unul vrei?
Paula Gafitescu says
Alina-Explora, ma bucur mult ca ti-am adus aminte de momente frumoase Pupici
Paula Gafitescu says
Kyra, esti mortala :))…dar nu stiu despre ce baba vorbesti! 😛
Paula Gafitescu says
Diana, dada, a fost tare multumit 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Mihaela, multumesc! Pup
Bogdan Alina says
Felicitari! Arata tare, tare bine!