Alfajores – Biscuiti cu dulce de leche, biscuiti de care auzizem eu de multa vreme. Sincer nu mi se parea ca au ceva special, si nu intelegeam de ce sunt asa renumiti. Insa i-am incercat, mai ales pentru faptul ca au crema caramel. Cand au fost gata am fost tare curioasa sa vad cum sunt. Verdictul? Extraordinari de buni! Atat de fragezi, sfaramiciosi, cu crema fina de caramel…e tot ce-ti poti dori de la un biscuite umplut. Si se fac atat de usor, parca nu-ti vine sa crezi ca pot fi chiar asa buni. E drept, pentru asta este nevoie de dulce de leche. Dulce de leche se poate cumpara, sau se poate face din lapte condensat prin fierberea cutiei timp de 2 ore in apa care sa o acopere complet. Eu am folosit crema caramelo de la DeLatte si pot sa va spun ca e grozava!
Ingrediente
150 gr faina alba
150 gr amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
125 gr unt
2 galbenusuri
60 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura brandy/coniac
Umplutura + decor
1 cutie dulce de leche
zahar pudra
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 12 min.
Timp de asteptare: 1 ora Nr biscuiti: 16
Faina o amestecam cu amidonul, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Lasam deoparte.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Punem si extractul de vanilie si lingura de brandy iar apoi adaugam ingredientele uscate treptat. Mixam usor, cu mixerul la viteza mica. Cand aluatul e omogem oprim mixerul si-l rasturnam pe masa de lucru. Presaram aluatul cu putina faina si-l invelim in folie alimentara apoi il dam la rece pentru cel putin o ora.
Dupa o ora preincalzim cuptorul la 175 de grade. Intindem aluatul de biscuiti pe masa bine infainata intr-o foaie subtire de 0.5cm. Pe masura ce intindem s-ar putea sa mai fie nevoie de faina, presaram atat cat este necesar pentru a nu se lipi aluatul. Din aluatul intins taiem cercuri de aproximativ 5-6 cm in diametru cu o forma rotunda, bine infainata. Punem biscuitii intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt, la distanta de 2-3 cm unul de altul. Coacem biscuitii timp de 12-13 minute pana cand incep sa se rumeneasca usor. Ii transferam pe un gratar si-i lasam sa se raceasca complet.
Umplem biscuitii cu crema de caramel – dulce de leche – ii asezam pe un platou apoi putem sa-i pudram cu zahar. Sunt mai mult decat deliciosi! Cu siguranta nu va veti putea opri la un singur biscuite.
Enjoy!
GelaDumi says
As fi in stare sa strabat cale lunga, pana la tine, numai sa-i gust, ca prea sunt aratosi!
Timea says
Ce mult imi plac! Sunt perfecti pentru dimineata langa cafea <3
agenda nico says
Ce deliciosi trebuie sa fie…eu ador crema caramel!! O sa-i fac si eu.
o duminica placuta…pa!!!
Dorina says
Minunati , mi-ai adus aminte de ei si iti multumesc.
Alina Vicu says
Minunati!
Trimite si la mine vreo doi, astept curierul. Pup!
Cristina says
Nu i-am incercat inca, asa ca aici voi cauta reteta cand le va veni randul!
Adina says
Pfffffffffff, sunt din vitrinele cofetariilor pariziene.
Anamaria Cook says
Arata de milioane. Cafeaua e facuta, lipsesc doar biscuiteii astia. Yummm yummm!!!
Adriana Gherman says
De mult mă pregătesc şi eu să-i prepar. Cu prima cutie de lapte condensat cumpărată o să-i fac şi eu. Până atunci nu ţi-a mai rămas vreunul?
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca plac acesti alfajores si va multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. Pupicei!
Liana10 says
Te cred ca-s buni!! Si la mine sunt pe lista demult…
Ana says
Gata! I-am făcut! Nu a trebuit sa modific deloc rețeta. Eu am dublat cantitățile ( dacă tot murdăresc toată bucătăria, măcar sa știu o treaba) .
Inițial am gustat un biscuite fără crema , a fost cam casant așa. Cam sec.. am gustat și imediat după ce am pus crema. A fost mai ok dar sigur o sa fie si mai ok după vreo 2 ore , sa se mai înmoaie de la crema.
Laptele condensat caramelizat eu l-am bătut la mixer 1-2 minute ca sa fie mai modelabil. Conserva a fost ținuta la temperatura camerei.
Sincer, tot gustul este de la crema. Nu știu dacă o sa o mai încerc rețeta asta ..
Păcat ca nu pot sa atașez poze, adică păcat de cât de bine au ieșit la aspect. Mai ales ca am făcut si cu alte forme de biscuiți.
Paula Gafitescu says
Buna Ana, multumesc pentru feedback. Da, asa este, biscuitii acestia sunt foarte buni datorita cremei. Daca sunt seci, poate data viitoare maresti usor cantitatea de unt si pui mai multe arome.