Printre cele mai simple fursecuri sunt si aceste fursecuri cu gem de caise. Insa, desi le caracterizeaza aceasta simplitate, au o delicatete aparte, fragezime si un gust delicios. Gemul de caise dulce-acrisor vine in definitivarea acestui desert, sporindu-i bunatatea. Sunt foarte bune de pus pe masa in zi de sarbatoare (sau nu), copiii pur si simplu le vor adora iar adultii le vor savura alaturi de o cafea fierbinte.
Ingrediente
200 gr unt
350 gr faina
100 gr zahar pudra
1/2 lingurita sare
2 galbenusuri
2-3 linguri apa rece
gem de caise
1 galbenus de ou + o lingura lapte pentru uns
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min.
Amestecam faina cu zaharul pudra iar in mijloc facem o adancitura. Punem untul taiat cubulete si sarea si incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi framantam un aluat omogen si nelipicios. Daca aluatul este prea tare sau prea sfaramicios mai punem adauga putina apa rece. Impartim aluatul in 2 parti egale pe care le invelim in folie alimentara apoi le dam la rece pentru o ora.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Din cantitarea de aluat vor iesi 2-3 tavi de fursecuri.
Luam o bucata de aluat din frigider si formam bilute de marimea unei nuci (mai mici) pe care le aplatizam usor in tava iar in mijloc facem o adancitura. In fiecare adancitura punem putin gem de caise. Ungem fiecare fursec cu galbenus diluat in putin lapte. Dam tava la cuptor si coacem fursecurile pentru 14-15 minute pana cand se rumenesc frumos. Procedam la fel si cu restul de aluat pana la epuizare.
Fursecurile se pot pastra timp de mai multe zile la loc racoros, intr-un recipient inchis ermetic. La noi s-au epuizat repede
Si pentru ca luna aceasta in cadrul provocarii Dulce Romanie, fetele de la Transylvanian Kitchen ne propun sa pregatim fursecuri fel de fel, le trimit repejor reteta mea.
Fancy Cake says
Minunate! Cred ca sunt tare bune!
Cătău says
oauuuu… ce bine arataa as vrea si eu un fursec…unul mic!!!
diamond says
foarte frumoase! 😀
Dorina says
Foarte bune la o ceasca de ceai
Micul says
Am sa incerc reteta. Arata tare bine si noi suntem fani.
Te pup si-ti doresc o seara faina.
Licuta Marin says
Mmm, fragede si parfumate!!!Yummy!Pup!
Rocsy Ciobanu says
Sunt foarte buni!
Laura M says
Iau si eu cateva bucati 😀 Se poate? Multumim de participare :*
Maria Udrea says
Vin sa beau cafeaua la tine da tie nu-ti dau cafea ca n-ai voie dar tu-mi dai fursecuri ca eu am voie :)))
Daniela says
Imi plac fursecurile, mai ales cu gem de caise… Cescuta cu lapte si fursecul, sint pentru mine… adica, am servit tot !
DiaMar bucataria galbena says
Sunt delicioase!
Timea says
Super si fursecurile si pozele. Bravo!
Liana10 says
Fur si eu cateva pentru cafeluta de dimineata 😉 puup
Anonymous says
Le-am facut si eu aseara, un deliciu..ce-i drept am inlocuit gemul de caise cu capsuni, dar au iesit grozave, rapid si cu efort minim!
Dia Daria says
ce frumusele sunt!
Simona says
Cred ca sunt delicioase!!! Imi dai si mie cateva ptr maine dimineata? Dau la schimb un laptic proaspat..
Mihaela Harciaga says
sunt minunate si la aspect si la gust…cele mai bune fursecuri mancate ever…