Din categoria retetelor usor de facut (dar si de mancat), AZI isi fac aparitia aceste cupcakes cu zmeura delicioase, cu aroma parfumata de vara. Insa nu sunt niste cupcakes banale, facute la intamplare, dimpotriva, ele au insemnatate maxima deoarece participa la marea provocare Dulce Romanie a lunii iulie 2012, gazduita de Cosmin si Daiana de la Simplu si Bun.
Au zmeura? Da!
Au vanilie? Da!
Au branza de capra? Eiii, aici nu pot sa spun da…pentru ca n-am fost pe faza, si la frosting am folosit branza de vaca si nu de capra (desi nu stiu cum ar fi iesit :D)…deci NU! Darrrr, in masura in care timpul imi va permite, voi realiza o alta reteta care sa contina si branza de capra.
Ingrediente cupcakes
80 gr unt
120 gr zahar
1 lingurita zahar vanilat
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
240 ml lapte
1 lingurita esenta vanilie
2 oua mari
Pentru frosting…
300 crema de branza + 100g unt (sau varianta bio: 200gr branza de vaci + 200 gr smantana)
80 gr zahar pudra cu vanilie
zmeura
Filling
100 gr zmeura proaspata
Daca am zis ca este o reteta simpla, atunci sa trecem repede la treaba. Untul trebuie sa fie moale si ouale la temperatura camerei.
Intr-un bol amestecam faina, sarea si praful de copt cu telul, pentru a distribui uniform praful de copt si sarea.
Punem untul intr-un vas separat si incepem sa-l mixam cu mixerul la viteza medie aproximativ 1 minut pana devine cremos, adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam 1 minut, dupa care incorporam cu grija amestecul de faina, adica miscoram viteza la mixer pana la treapta cea mai mica, asta daca nu vreti sa imprastiati faina in toata casa.
Mixam bine, pana compozitia devine ca un aluat sfaramat.
Ouale le batem putin cu furculita sau telul, si adaugam laptele, apoi esenta de vanilie. Turnam treptat amestecul de oua peste cel cu faina si amestecam ajutandu-ne de mixer, tot la viteza mica. Mixam pana cand obtinem o compozitie omogena.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade, pregatim o tava de briose cu hartiute speciale (e mai simplu asa, dar daca nu aveti, puteti sa ungeti forma de briose cu unt/ulei si sa o tapetati apoi cu faina). Umplem formele 3/4 din capacitatea lor si introducem tava la cuptor pentru 18-20 de minute. Mai mult de 20 minute nu ar trebui lasate pentru ca devin prea uscate.
Le lasam la racit pentru cel putin jumatate de ora. In acest timp putem trece la frosting.
Daca alegeti sa folositi crema de branza din comert si unt atunci procedati asa:
– untul moale la temperatura camerei il mixati bine cu zaharul pudra pana devine pufos si zaharul s-a topit, se adauga crema de branza si se mai mixeaza putin.
Daca mergeti pe varianta bio, cea pe care am ales-o eu – in caz ca ati observat mici imperfectiuni la crema, sa stiti ca toate acestea se datoreaza folosirii unei branzici de casa , adica eu clar n-am nicio vina :))) – oky, in situatia asta puneti la blender branza si smantana si mixati bine pana crema devine cat de cat fina, apoi adaugati zaharul si mai mixati putin.
Punem crema la frigider (oricare ar fi ea) si trecem repede la umplut prajiturelele.
Zmeura se spala bine, bine..si apoi se scurge tot bine, bine 😀
Cu un cutit cu taisul subtire, facem o gaura in mijlocul fiecarei cupcake, nu foarte mare, de maxim 2 cm latime, si nu foarte adanca, sa nu cumva sa ajungem pana la hartie cu scobitura, iar capacul rezultat il punem deoparte.
In fiecare gaura punem 2 bucati de zmeura, punem inapoi capacul, asa incat sa avem o suprafata nivelata.
Scoatem crema pentru frosting de la rece, luam cate o lingura plina din compozitie si o asezam deasupra prajiturii. Cu ajutorul unei spatule lungi (special facuta pentru creme)…sau cu un cutit cu taisul lung, ii dam forma dorita. Ornam cu zmeurica, cu bucatile cele mai frumoase pe care sper ca le-ati lasat deoparte inainte sa umpleti prajiturelele cu ele 😀
Daca au fost bune? Eu zic ca da, au fost bune, cu aroma de vanilie si parfum de zmeura!
Enjoy!
Alice Kitchenette says
Iuiu da ce pufoseni avem azi in meniu, cu siguranta se consuma repede la cat de bine arata…super bine arata!
Buburuza Bubu says
Frumoase si delicioase!hugs
DiaMar bucataria galbena says
Tare-mi fac cu ochiul.Sunt minunate.Pup!
Carol says
Vreau si eu una Ti-au iesit super.
Dorina says
Ce faine sunt si foarte bune . Vreau zmeura !!!
Cristina says
Yammy! Iau desertul la tine!
Delicious Flavours says
Pfoooaaaa, ma omori cu desertul acesta!
Sunt fan cupcakes, iar de zmeura nici nu mai vorbesc
Weekend placut :*
Haplea says
Wow ce bunatate de cupcakes!
Poliana says
Alice, multumesc!!! Ma bucur tare mult ca-ti plac! Pup
Poliana says
Buburuza, multumesc! Pupici
Poliana says
Mihaela, ma bucur ca-ti plac ;;) Pup
Poliana says
Carol, si mai multe daca vrei, multumesc! :*
Poliana says
Dorina, multumesc!!!…ti-as da eu, dar nu mai am
Poliana says
Cristina,ma bucur din nou Te astept ;;)
Poliana says
Angela, multumesc :))) Si mie imi plac cupcakes, mai ales ca se fac si asa usor 😛 Weekend placut si tie! Pup
Poliana says
Haplea, multumesc frumos!
Adnia says
astept sa se mai coca zmeurica in curte…si fac si eu minunatia asta!
bumi says
ce mult as fi vrut sa maninc si eu din ele, raman doar cu pofta
catkitchen says
Ce frumoase sunt !!!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Ce bunatati si ce bine arata!!!