In urma cu cateva zile publicam reteta de piscoturi si atunci va spuneam ca am pregatit ceva delicios cu o parte din ele. Iata ca azi a venit momentul sa va si spun despre ce e vorba. Este un cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie. Un cheesecake minunat, cu un blat si o bordura de piscoturi, cu o crema fina si parfumata si un picut de prospetime data de boabele de rodie. A trecut ca painea calda, si a primit laudele de rigoare, iar eu am fost foarte multumita de rezultat.
Nu se face foarte greu, partea putin mai anevoioasa fiind piscoturile insa se pot folosi si piscoturi cumparate (dar va asigur eu ca satisfactia nu va fi la fel de mare ).
Ingrediente
baza si bordura de piscoturi
500 gr crema de branza
250 gr mascarpone
200 ml smantana
3 oua
1 lingura esenta amaretto
2 linguri indulcitor (sau 150 gr zahar)
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri zeama de lamaie
Decor
100 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
boabe de rodie
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 10
Pentru a preparara acest cheesecake avem nevoie de o tava cu diametru de 21-23cm. Pregatim o jumatate de portie de aluat de piscoturi dupa reteta de aici. Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava pregatita. Punem la baza tavii, intr-un strat subtire, o parte din aluatul de piscoturi. Cu restul de aluat formam piscoturi mai mici lipite intre ele, de aproximativ 6 cm lungime, intr-o alta tava (tapetata de asemenea cu hartie de copt). Presaram zahar pudra atat peste baza cat si peste piscoturi, si le coacem timp de 12-13 minute pana cand se rumenesc usor.
Scoatem baza si piscoturile din cuptor. Baza o lasam in tava rotunda , iar piscoturile le luam cu grija din tava cu ajutorul unui cutit, daca e nevoie. Taiem putin capetele ca sa le nivelam si, cat timp sunt inca destul de calde, le punem in tava rotunda si le lipim de marginea tavii, formand astfel bordura cheesecake-ului. Partea mai dificila a trecut, trecem la procedura standard a cheesecake-ului.
Cum am spus si mai sus, baza se poate forma din piscoturi cumparate, taiate astfel incat sa incapa in tava si sa umple golurile. Si bordura se poate face din piscoturi taiate dupa dimensiunea tavii iar apoi puse in picioare unul langa altul.
Crema de branza se mixeaza impreuna cu mascarpone, smantana si zaharul (sau indulcitorul) timp de 3 minute pana cand obtinem un amestec cremos. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam cate un minut dupa fiecare adaugare. La final adaugam esenta amaretto, extractul de vanilie si sucul de lamaie si omogenizam. Turnam compozitia peste piscoturi. Marginile cheesecake-ului (de fapt cepatele piscoturilor) le invelim in folie de aluminiu pentru a nu se arde. Coacem cheesecake-ul timp de aproximativ o ora in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor, iar apoi o punem in frigider pentru cel putin 6 ore.
Decoram cheesecake-ul cu frisca obtinuta din mixarea smantanii pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat pana cand capata consitenta unei smantani groase. Peste frisca presaram boabe de rodie apoi putem servi cu pofta.
Enjoy!
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de draga de Stefy.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de draga de Stefy.
Didi says
Te-am “parat” Laurei L intr-un comentariu ca m-ai “ametit” (uluit) cu sectiunile prajiturilor tale si nu numai. Ador acest blog. Noi ne-am ingrasat mult de la prajiturile astea, una dupa alta, facute iarna
Paula Gafitescu says
Didi, esti simpatica Una peste alta, ma bucur mult ca-ti place blogul meu si mai ales sectiunile prajiturilor. Sa stii ca inseamna mult pentru mine aprecierea ta. Te pup!
Cristea Dana says
Draga mea, arata fantastic!!!! Te invit sa participi la o noua campanie de sarbatoare initiata de d-na Vera, mi-ar face placere sa participi. Campania este gazduita de mine luna aceasta http://pusikmea.blogspot.ro/2014/02/campanie-de-sarbatoare.html
Te astept cu mare drag!
Pupici!
Paula Gafitescu says
Dana, multumesc mult de invitatie. O sa arunc o privire sa vad despre ce e vorba. Te pup!
Micul says
Cu iguranta e delicios. De aratat arata perfect.
Sa ai weekend fain.
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos, a fost deosebit! O zi frumoasa!
Adina says
Esti minunata !:)
Paula Gafitescu says
Adina draga, multumesc! Esti o scumpa
Maria says
Un cheesecake perfect: amaretto, mascarpone, frisca, rodie, vanilie, lamaie
Paula Gafitescu says
Maria, ma bucur ca-ti place! A fost super, intr-adevar!
Laura M says
Arata super!
Paula Gafitescu says
Multumesc nult Laura! Pup
Rocsy Ciobanu says
Arata senzational si imi imaginez cum este si la gust. Sa ai un week-end frumos! :*
Paula Gafitescu says
Rocsy, ma bucur tare mult ca-ti place. Pupici!
Danutza says
Wow, arata minunat!! Musai sa incerc si eu reteta de piscoturi 😉
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Danutza. Sa o incerci pentru ca sunt delicioase. Pup!
Dorina says
Cu siguranta pe gustul meu , delicios si foarte frumos prezentat
Paula Gafitescu says
Dorina, iti multumesc pentru aprecieri! Pup
Simona says
Superb !!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Simo! :*
Aurica says
wowwww..incredibil arata, pufoasa, cremoasa, savuroasa si foarte, foarte apetisanta..nu i-as rezista nici daca as manca in fiecare zi din ea, delicioasaaaaaaa 😀
Paula Gafitescu says
Aurica, ma bucur tare, tare mult ca-ti place! A fost deosebita prajitura asta. O zi frumoasa!