De foarte multe ori prajiturile simple sunt alegerea cea mai buna pentru un desert de neuitat. Asa a fost si acest cheesecake facut din ingrediente simple. Rezultatul a fost unul spectaculos, dulce, delicat, aromat. Nucile caramelizate au dat un aer aparte acestei prajituri fine, cum e cheesecake-ul. Din pacate s-a terminat prea repede si nu am putut sa ma bucur foarte mult de savoarea lui, insa ma bucur ca am reusit sa-i fac fericiti pe cei care l-au gustat din plin.
Crusta
200 gr biscuiti digestivi
100 gr nuci
50 gr unt
Umplutura
200 gr mascarpone
500 gr branza de vaci
300 gr smantana
4 oua
1 plic zahar vanilat
150 gr zahar
Topping
100 gr nuci
100 gr zahar
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 70 min. Nr portii: 12
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava patrata de 20/20cm sau una rotunda de diametru 24cm.
Macinam nucile si biscuitii in robot apoi adaugam untul topit. Amestecam bine pana cand obtinem o compozitie sfaramicioasa. Punem crusta pe fundul tavii si apasam bine cu lingura. Coacem crusta timp de 10 minute apoi reducem focul la 160 de grade.
Branza, smantana si mascarpone le mixam cu zaharul timp de 3 minute pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare. La final adaugam zaharul vanilat si omogenizam. Turnam compozitia peste crusta si coacem prajitura timp de o ora. Oprim focul si lasam cheesecake-ul in cuptor pana la racirea completa.
Punem zaharul la topit pe foc mic. Cand e gata caramelizat adaugam nucile, amestecam bine apoi oprim focul. Rasturnam nucile pe o planseta. Cand sunt racite complet le punem intr-o punga rezistenta si la zdrobim cu ajutorul sucitorului. Presaram nucile peste cheesecake si il dam la rece pentru cel putin 6 ore.
Il servim rece, in felii generoase. Enjoy!
Rocsy Ciobanu says
Eu chiar imi imaginez ce cremos este, iar cu nuca aia de deasupra..absolut minunat!
Paula Gafitescu says
Rocsy, a fost super gustos desi l-am facut mai mult la repezeala
Andreea Denisa says
Arata fenomenal!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Andreea!
Camy Sweet says
Dupa ingrediente si dupa cum arata cu siguranta este super delicioasa!
Paula Gafitescu says
Camy asa este, e mai mult decat delicioasa!
Alina Neagu says
Buna! Am facut aceasta minunata prajitura sambata trecuta si mi-a iesit demential ! Este o combinatie reusita si sigur am s-o mai fac, mai ales pt. ca este si usor de facut !Multumesc pt. reteta!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Alina, Ma bucur ca ti-a fost pe plac!
Mariana Voicu says
Ce fel de smantana ai folosit? Vreau sa o incerc si eu si nu stiu ce sa cumpar.Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Mariana. Eu am folosit smantana grasa de casa. Ideal ar fi sa gasesti o smantana cu 30% grasime, dar nu lichida. Sau incearca la piata, smantana de separator. Spor la treaba!
dana says
buna, as vrea sa incerc si eu acest desert cum trebuie sa fie compozitia inainte sa o pui la cuptor, omogena? ma refer ca si compozitia de clatite? si mascarponele trebuie mixat cu oua si albus inainte de a fi amestecat cu smantana si branza? sau trebuie pus asa in compozitie?
Paula says
Buna Dana. Ma bucur ca vrei sa incerci aceasta reteta, o sa-ti placa cu siguranta! Compozitia trebuie sa fie omogena, ca o crema. Mascarpone si branza se mixeaza impreuna cu zaharul, fara a mai fi amestecat separat inainte. Inainte de a pune ouale compozitia va fi mai groasa, ca o crema de branza si da, va fi omogena. Dupa ce se pun ouale se va mai subtia si va fi o compozitia de clatite mai groasa. Sper ca am reusit sa explic cat de cat. O seara frumoasa!
YSA says
Buna! Vreau sa stiu daca este o smantana pentru frisca sau smantana fermentata?
Paula Gafitescu says
Este vorba de smantana fermentata.
Sanda says
Bună. Și branza de care ? Brânză normală sărată sau philadelphia ceva cremos.?
Paula Gafitescu says
Buna, branza de tip philadelphia este perfecta.