Aceste cornulete cu nuca sunt tare simplu de facut, din ingrediente putine, insa sunt super gustoase si fragede. Sunt o adevarata delectare pentru iubitorii de fursecuri sau orice fel de rontaieli. Untul si nuca le dau o aroma aparte si fragezimea pe care o cautam la fursecuri in general. Desi se numesc cornulete probabil ati observat ca le-am asociat mai mult cu fursecurile, asta pentru ca eu sunt obisnuita ca sa gasesc o umplutura in cornulete. Ei bine nu, acestea nu au umplutura, insa nici nu au nevoie pentru ca sunt excelente exact asa cum sunt ele. Reteta e simpla si este de incercat.
Pentru reteta trebuie sa-i multumesc Adelei Zilahi deoarece ea a fost sursa mea de inspiratie iar reteta in original o gasiti aici. Cornuletele acestea sunt raspunsul meu la Provocarea secreta din luna ianuarie gazduita de Liliana.
Ingrediente
100 gr unt
100 gr nuca macinata
2 linguri zahar pudra
1 pastaie de vanilie
1 praf de sare
2 galbenusuri
200-220 gr faina
zahar pudra pentru decor
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min Nr bucati: 70-80
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu 2 linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine.
Despicam pastaia de vanilie cu ajutorul unui cutit ascutit iar semintele le razuim cu lama acestuia si le adaugam peste crema de unt. Punem nuca macinata si praful de sare si mixam usor.
Faina o incorporam cu mana si amestecam pana obtinem un aluat omogen, usor de prelucrat. Daca aluatul e prea sfaramicios, mai adaugati o lingura de apa (sau doua daca e nevoie) pentru a-l lega mai bine.
Punem aluatul pe masa infainata si formam bastonase pe care la taiem in bucati de 4-5 cm lungime. Modelam fiecare bucata pentru a-i da forma unui cornulet. Procedam la fel pana cand epuizam aluatul. Cornuletele acestea sunt mici si vor iesi multe, in jur de 80 de bucati, depinde si cat de groase le facem.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Punem cornuletele in tava si le dam la cuptor pentru 15-16 minute pana cand se rumenesc usor.
Scoatem cornulete din cuptor si le punem pe un gratar la racit. Dupa cateva minute putem sa le rostogolim prin zahar pudra si sa le servim cu pofta.
Cornulete pot fi pastrate in cutie etansa pana la 3-4 saptamani.
Enjoy!
Diaconta says
Excelente.Stiu pentru ca le-am facut si eu.
Paula Gafitescu says
Daa Dia, sunt grozav de bune. Pupici!
Quaderno di Sissi says
cornuletele copilariei mele !!!!!!!
Paula Gafitescu says
da, sunt de nepretuit!
TeoBucatar says
Cu siguranta desavarsite!
Anonymous says
Pentru ca mama nu prea se descurca cu tehnologia si eu nu aveam timp sa fac ceva dulce, i-am citit repede aceasta reteta si mama s-a apucat de “corniturit”. pot sa spun WOW, au iesit deliciosi. (au ramas putini pe care i-am ascuns ca sa ii pot manca eu :)) ) Laura C
Paula Gafitescu says
Da, este o reteta tare simpla insa deosebita. Si eu i-am devorat pe majoritatea, tot asa pe ascuns :)))). Te pup!
Lavinia says
Bun găsit! A încercat cineva sa înlocuiască nucile cu alune? Rezultatul rămâne la fel de spectaculos oare?
Paula Gafitescu says
Lavinia, eu cred ca vor fi foarte gustoase cu alune. Vor avea o aroma aparte. Sa ne spui si noua cum au iesit, daca le incerci.
LIDIA says
Buna Paula, te urmaresc cu drag si ai niste retete deosebite, imi pare rau ca eu vin sa iti zic ca nu mi-a reusit aceasta reteta si asta pt ca mi-a iesit un aluat foare sfarmicios care nu se putea rasuci in nici un fel, l-am facut aseara si am folosit robotul pe care am dat vina si pt ca se rupea tot am renuntat si l-am bagat la frigider ( fac ceva cu el ca nu se arunca ca era asa bun la gust) iar in seara asta am refacut aluatul cu mana dar am avut acelasi rezultat foarte sfarmicos iar ca remediu i-am adaugat un pic de lapte si am facut fursecuri turtite care acuma se coc si voi manca 3-4 buc ca miros tare bine ,,,,no las ca nu e nici un baiut ca a treia oara imi vor iesi de voi da si la vecini
Paula Gafitescu says
Buna Lidia. Imi pare rau ca nu au iesit cornuletele. Aluatul e mai greu de prelucrat. Si eu cu greu am reusit sa ii dau forma de cornulet insa am insistat. Incearca sa ii pui un galbenus in plus pentru a-l lega mai bine si eventual mai putina nuca, sau sa fie nuca macinata foarte fin…Sper sa imi dai de veste si cand iese reteta. Te pup!
Delia says
A mai incercat cineva reteta??
Aluatul iese sfaramicios????
Paula Gafitescu says
Buna Delia, posibil sa mai fie nevoie de o lingura-doua de apa. A mai avut cineva probleme cu aluatul.
Nina says
Aluatul meu a ieșit foarte sfărâmicios. Ce am făcut greșit?
Paula Gafitescu says
Ma gandesc ca nu a avut suficient lichid. SI faina este de mai multe feluri, care absoarbe mai mult sau mai putin lichid. Cand aluat e prea sfaramicios se poate lega cu putina apa rece.