Aceste mici dulcegarii, adica profiterols – choux à la crème sau mini eclere – se fac tare usor si sunt atat de dragalase ca iti vine sa le mananci cu tot cu farfurie Merg de minune atat pentru un desert obisnuit in familie (cei mici vor fi incantati) dar si la o masa festiva.Va las pe voi sa alegeti ocazia, eu azi va aduc doar reteta.
Aluat eclere
85 gr unt
220 ml apa
100 gr faina
3 oua mari
Umplutura
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
Decor
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana lichida
Untul se pune impreuna cu apa pe foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina odata. Se amesteca bine pana cand nu se mai lipeste de fundul cratitei si de lasa deoparte pana ajunge la temperatura camerei. Procedeul acesta pentru aluat il puteti gasi si la reteta de eclere precum si unele poze din timpul prepararii.
Ouale le batem usor cu o furculita. Cand aluatul s-a racorit suficient adaugam cate putin din compozitia de oua si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Procedam asa pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta unei creme. Daca ouale sunt foarte mari s-ar putea sa nu trebuiasca adaugat chiar tot amestecul de oua.
Punem aluatul intr-un pos si formam mini eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Este bine sa lasam spatiu intre ele pentru ca vor creste la coacere. Mie mi-au iesit 2 tavi de ‘gogosele’.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem tava cu mini eclere pe treapta a 2-a de jos in sus, si le lasam la 220 de grade timp de 10 minute. Micsoram focul la 190 de grade si mai coacem eclerele pentru 20-25 de minute. Este important ca ele sa fie bine rumenite peste tot, altfel vor ramane portiuni de aluat necopt inauntru cu gust neplacut.
Cat timp se coace aluatul putem sa ne apucam de umplutura, care se face foarte usor. In mod normal profiterols sunt umplute doar cu frisca, dar eu am vrut sa-i dau putin mai multa consistenta cremei si am adaugat si o cutie de branza cremoasa. Asadar punem crema de branza si frisca intr-un bol. Mixam timp de un minut apoi adaugam zaharul pudra si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema ‘pufoasa’. La final adaugam extractul de vanilie si mixam pentru omogenizare. Dam crema la rece.
Cand aluatul e gata copt scoatem tava din cuptor si transferam mini eclerele pe un gratar. Le sectionam usor (dar nu de tot) pentru a permite aerului cald sa iasa din ele si le lasam la racit.
Pregatim glazura. Topim la foc foarte mic ciocolata neagra impreuna cu smantana, omogenizam si lasam deoparte.
Umplem aluatul cu crema, pentru asta e bine sa folosim din nou un pos pentru a merge treaba mai repede si mai usor. La decorare ne folosim tot de un pos cu varful subtire (sau o punga la care am taiat foarte putin varful) si glazuram usor fiecare profiterol.
Asezam profiterols pe un platou si servim cu pofta. Enjoy!
coco says
am furat unul!
Buburuza Bubu says
O Da!!!!!! Arata super super DELICIOS! pup
Maria Udrea says
Ma mut cu cafeaua la tine, ca ai dulce bun!
Laura M says
Pe langa ca arata super sunt si foarte bune! Imi plac la nebunie!
johanna says
Delicioase, eu le ador.
Andreea Denisa says
Una din preferatele mele!!
Adina says
Imi place umplutura!
Pentru mine sa pui deoparte cam 12 bucati,da?:))
stefy says
arata tare bine, dar eu inca nu am curaj sa fac asa ceva!!!
Cristina says
Wow, ce bine arata!!! Un mare LIKE!!!!
Valentina Mihaescu says
Excelente! Delicioase! Mie nu mi-ar ajunge tot platoul.
Daciana says
Imi place ca ai pus crema de branza in interior! Love it! 😉
Rocsy Ciobanu says
Mmmm iau cateva bucatele..
aneta says
ce bune sunt si eu am facut dar cu crema de capsuni,delicios
Alice Kitchenette says
mereu cand ‘intru la tine in bucatarie’ gasesc ceva bun, arata minunat, felicitari!
Mihaela Mihalache says
sunt perfecte!!! Pap tot din farfurie 😉
DiaMar bucataria galbena says
Cat de frumoase sunt!Pup!
Sara & Miki says
Profiterolul copilariei mele era ca la tine o piramida din choux à la crème, dar care mai avea 2-3 cupe de inghetata si totul era imbracat in multa crema de ciocolata. Mi-ai trezit amintiri, pupici!
Sidy says
Vai Paulaaaaaaaaaaaaaa….mi-ai amintit de adevaratul profiterol al copilariei mele !
Dar acela era cu choux-uri din aceste + cateva globuri de inghetata si toping de ciocolata…..
Te tzuc cu mult drag !
adnia says
profiterolul e una din iubirile mele secrete 9eh, acum nu mai e secreta:)), dar nu stiu daca m-as satura vreodata de asa ceva!
Cătău says
vreau si eu!!! sunt prajiturelele mele preferate!!!!
Brindusa says
mai nasol cu profiteroalele astea e ca sunt asa de bune incat niciodata nu sunt destule 😉 Super arata!
catkitchen says
Eu nici pana acum nu am indraznit sa le fac !! Tie insa ti-au iesit tare fumusele !!!
Mihaela says
foarte bune !