Bine v-am regasit dragilor! Sper ca ati avut un Craciun fericit, plin de evenimente frumoase alaturi de cei dragi…si ca ati adunat forte proaspete pentru a intampina noul an.
In urma cu ceva vreme am primit invitatia Dianei de la Disturbingly Delicious sa gazduiesc pranzul din duminica de 30 a lunii. Am fost foarte bucuroasa, din mai multe motive. Primul este ca mi-e tare draga Diana, si ii admir mult blogul ei extrem de delicios, iar invitatia ei mi-a ajung direct la suflet. Pe langa acest fapt, ma bucur ca pot sa gazduiesc ultimul pranz de duminica din acest an…un an incarcat, tumultuos, care se apropie cu pasi repezi de final.
Pranzul de duminica?
Duminica incercam pe cat posibil sa luam pranzul toti in familie. De obicei eu ma trezesc dimineata, nu prea am de ales – cel mic are grija de acest lucru – si incep sa pregatesc mancarea planificata cu o zi inainte. Totul se intampla repede, nu am mult timp la dispozitie…pentru ca duminica pe langa faptul ca ne adunam toti la masa, incercam sa nu lipsim de la slujba.
Cand ne intoarcem de la biserica, mancarea este deja pregatita iar masa o aranjam cu totii. Uneori incepem cu un aperitiv, iar pentru aceasta duminica am pregatit ceva mai special: empanadas cu praz si carne de porc.
Urmeaza supa, si desi la mine pe blog ea lipseste cu desavarsire, sa stiti ca nu trece o zi la noi in casa fara supa. Pentru felul principal am ales o friptura de porc in crusta aromata cu piure de mazare, care este si reteta de baza din aceasta postare. Iar la desert am culminat cu un brownie ciocolatos cu crema de menta. A fost un adevarat rasfat, dar cam asa se intampla in fiecare duminica pentru ca este momentul in care putem sa ne asezam linistiti la masa, si sa ne bucuram din plin de bucatele preparate. Rareori ne abatem de la acest ritual, doar cand suntem ‘fortati’ sa ne parasim caminul pentru altfel de evenimente.
Acum, va prezint reteta aleasa de mine care merge de minune si la ocazii speciale.
Ingrediente
1 pulpa de porc (700 gr)
1 portocala
3 catei usturoi
cateva fire patrunjel
2 linguri dulceata de portocale
sare, piper
500 gr mazare
50 gr smantana grasa
lapte dupa preferinta
sare
nuscoara rasa.
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora 30 min.
Portocala o spalam bine de tot, apoi razuim coaja.
Stoarcem sucul de la portocala. Bucata de carne o spalam apoi o stergem bine. Patrunjelul si usturoiul le tocam marunt si le amestecam cu coaja rasa de la portocala.
Condimentam carnea cu sare si piper dupa preferinta, o ungem cu gemul de portocale apoi o tavalim prin coaja de portocala si patrunjel. Asezam carnea intr-un vas termorezistent in care turnam apoi si sucul de portocala. Acoperim cu folie de aluminiu (sau capac) si dam la rece pentru aproximativ 2 ore.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Cand cuptorul este incins introducem carnea (acoperita). Dupa o ora luam capacul (sau folia) si mai lasam carnea inca jumatate de ora pentru a se rumeni.
Pentru garnitura am pregatit un piure de mazare facut simplu. Fierbem mazarea (a mea era congelata) pentru 15 minute. O pasam cu blenderul si adaugam treptat smantana si lapte dupa preferinta. La sfarsit condimentam cu sare si putina nuscoara rasa.
A fost un pranz delicios, cu o multitudine de arome si ma bucur mult ca l-am putut pregati pentru proiectul ‘Sunday Lunch’ initiat de Diana. Sa aveti o duminica placuta!
Cătău says
superrrrrr, arata criminallll
DiaMar bucataria galbena says
Te-am selectat pentru blogul anului.Intra la mine sa vezi despre ce este vorba.Pupici!
mirela says
Foarte bine arata!!!!
Cristina says
La multi ani!!! Sa iti aduca 2013 tot ce iti doresti!
Rocsy Ciobanu says
Minunat!!!
coco says
bun tare !!!!!!!!
Any says
Numai bunatati, dar n-aveam dubii! Arata excelent totul, felicitari!
La multi ani si un an nou fericit!
Dohotariu-Avram Alina says
La mulți ani, Paula.
Rita Oarga says
Felicitari pentru participarea la pranzul de duminica alaturi de Diana si prietenii ei. Pur si simplu am ramas cu gura cascata la ce minuni ai prezentat tu aici. Pozele sunt incantatoare, iar reteta imi face cu ochiul :). Iti doresc un an nou minunat, cu multa sanatate, impliniri si fericire alaturi de familia ta. Te imbratisez cu drag.
liana says
Faina combinatia de carne cu dulceata de portocale, as manca :). Iti doresc un an nou minunat!
catkitchen says
Un preparat delicios ptr pranzul de duminica !! 😉
Un AN NOU plin de bucurii si multa sanatate !!!
Te imbratisez !!
daniela64 says
Ottima l’arista di maiale preparata a questo modo. Un abbraccio, buon 2013 Daniela.
Adriana says
Ce bine arată toate!
LA MULŢI ANI! Multă sănătate şi fericire alături de cei dragi!
Alina Vicu says
Minunat arata!
La Multi Ani! Pup
Anonymous says
La multi ani,si Dumnezeu sa-ti dea sanatate si inspiratie ca sa ne mai incanti multi ani de acum inainte cu retetele tale.M-as bucura daca ai posta si celelate delicii din meniul de Duminica.Te sarut
Paula Gafitescu says
Dragilor, va multumesc mult pentru aprecieri si urari. Sa aveti un an nou fericit si implinit!
Paula Gafitescu says
Anonim, iti multumesc frumos pentru urarile minunate! Un an nou fericit si plin de bucurii sa ai! Am sa postez si celelalte retete in curand pe blog.
The Wandering Oltean says
Asa pranz… mai DA!