Haideti sa facem o pauza de la dulciuri si sa incepem saptamana cu un cascaval de casa bun de tot.
Cascaval de casa am inceput sa fac cam de un an de zile, si de atunci sincer va spun ca nu prea am mai cumparat din comert. Mereu am la mine in frigider cascaval facut de ‘manutele’ mele
Si stiti ce ma mult ma bucura treaba asta? Nu stiu daca stiti, dar va spun eu….chiar foarte mult ma bucur ca exista o reteta de casa si pentru cascaval, ca stiu exact ce pun in el si ca in proportie de 90% este facut din produse lactate de casa (dar nu facute de mine :D) imbinate de mine de data aceasta intr-un tot unitar.

Ingrediente
700gr branza de vaci proaspata
700 ml lapte gras
1 lingurite bicarbonat
2 lingurite sare
50 gr branza de oi
100 gr unt gras
Reteta e chiar simpla, trebuie urmati cativa pasi, invartit de cateva ori in oala si gata! Pentru inceput punem laptele la fiert. Branza de vaci o maruntim si o punem intr-un vas incapator. Cand laptele da in clocot il turnam peste branza si lasam asa timp de 15 minute.
Dupa 15 minute scurgem branza de vaci de laptele – de fapt va fi zerul acum – o punem intrun tifon/prosop bine spalat si o lasam la scurs pentru minim 2 ore, peste noapte ar fi ideal dar nu obligatoriu.
Maruntim (din nou) branza scursa de zer, adaugam branza sarata si sarea si amestecam bine. Optional branza de vaci se poate trece prin masina de tocat carne, dar eu am omis pasul asta din comoditate uuups dar si pentru ca nu ma deranjeaza sa mai simt bucatele de branza prin cascaval.
Untul il punem la topit intr-o tigaie cu fundul gros. Cand e aproape topit punem toata branza si incepem sa amestecam ( continuu sau nu, depinde cum stati cu rabdarea ) pana cand branza este topita. Acum este momentul sa adaugam bicarbonatul si sa amestecam totul cu o desavarsita iuteala – veti vedea ca la pasul asta cascavalul se va umfla usor, si pe langa asta va deveni mai omogen. Punem cascavalul intr-o cutie de plastic, captusita cu folie alimentara, sau intr-o forma de silicon. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.
Sa va spun cat e de bun pe o felie de paine prajita, alaturi de o cana mare (evident) de lapte? Nu va spun, mai bine va las pe voi sa descoperiti.
Pofta buna!
Ce bine arata si reteta este super
laura ma bucur ca-ti place reteta mea! Pup
Eu te cred că e bun, mai ales că e făcut cu mânuțele tale.
Multumesc de incredere Alina 😉 Oricum cel facut in casa e cel mai bun 😉
Bravo, Paula! Foarte bun! Mai ca as incerca si eu!
Multumesc Gabi! Nu e greu, eu zic sa incerci!
Ce bine arata cascavalul de casa ! Mi-am notat reteta, multumim pentru idee
Noapte buna !
Maria, ma bucur ca-ti place. te astept cu impresii! Pup
Pare bun de tot!!
Liana, este tare bun…noua ne place mult! Pup
Arata fantastic. Vara-mea de la tara face si de la ea mai primesc si eu insa stiu ca ea pune ceva cheag .
Cristiina ma bucur ca-ti place! Da, se poate face si cu cheag…dar eu n-am
Yummy! Am facut o singura data si nu mi-a iesit
Data viitoare voi incerca reteta ta 😉 Pup
Alina, si eu am avut cateva incercari nereusite…dar am ajuns la o varianta numai buna de facut 😉 Pup
am o intrebare rugaminte, unde locuiesc eu nu se gaseste de cumparat lapte gras, de fapt prin prelucrare apare la vanzare ca e gras dar nu e.
pot sa utilizez smanatana grasa sau ai tu alta sugestie?
multumesc
cozia
Buna Cozia. Sincer nu am incercat sa fac vreodata cu lapte degresat sau cu smantana. Laptele pe care il folosesc eu are in jur de 4% grasime, deci nu e foarte gras. Nu stiu cat are cel cumparat de tine. Incearca eventual sa combini laptele cu smantana, pui 500 ml lapte si 200 ml smantana. Spor!
sincer, pana acum nu am facut cascaval in casa, dar sigur m-ai convins ca trebuie sa incerc
Pupici
Miahela, chiar trebuie sa incerci …macar o data sa vezi daca iti place
Te pup
Uite asa imi dai de lucru :). Neaparat trebuie sa-l incerc. Pupici!
Ancuta…eu ma gandeam ca te plictisesti 😛 Pup
bun..foarte bun…si eu fac acasa cascaval….te pup
Liliana, asa este
Pupici
Ce bine arata… Este foarte bun si stii exact ce contine cand il faci acasa!
Irina, intr-adevar…e mult mai natural 😉 Pup
Ce faci tu cu manutele tale e cel mai bun, vrednicuto.pup Gabriela
Gabriela iti multumesc mult, te pup!!
La cat imi place mie branza, nu mi-a trecut prin cap sa o fac acasa. Minunata ideea ta, Paula. Cred ca o sa incerc si eu. Pupici
Diana, sa o incerci…sigur o sa-ti placa daca esti fan branzica
Pup
Mie mi-ar placea sa manac un cascaval din ala ,cum se facea pe vremuri cu cheg natural .
Din pacate cred ca numai la stana mai gasim asa ceva .
Pana atunci insa , trebuie sa incer reteta ta ,ca prea bine arata .:)
Lia, si mie mi-ar placea…dar asa cumn zici e mai greu de procurat
te pup
Cred ca este grozav si in plus sanatos.Te felicit!
Rocsy, multumesc mult! Pupici
Super! Si eu vreau sa invat sa fac cascaval 😀
laura, chiar nu e greu…sigur o sa te descurci! Pup
arata minunat! :*
Diamond, multumesc mult! Pup
Super cașcavalul asta de casa!
O bucurie sa mănânci și sa nu ai griji cu privire la ce o mai fi prin cașcavalul cumpărat
Oltean, bine zici tu…tocmai de aceea il fac foarte des acasa.
nu stiu cand, dar e clar ca trebuie sa-l fac si eu, ca e o bunatate!
Adnia, ma bucur mult ca-ti place! Pup
Arata minunat!
Nu am mai facut de mult, dar am trecut pe lista:).
Te pup!
Mihaela, ma bucur ca-ti place! Pupici
Nu am facut dar trebuie sa incerc neaparat. Cascaval cumpar mai rar pentru ca e prea gras si nici nu-mi mai inspira incredere.
Da, chiar trebuie sa incerci…nu e foarte dietetic, dar mancat cu masura nu poate face rau
Asa ceva (reteta) chiar merita pus deoparte si facut in casa!
Paula ce bunatate ai facut aici!
am sa-l fac neaparat pentru juniorul meu.o zi minunata!!!