Bine am spus eu cand am spus ca…vine weekendul si ma apuc de prajiturit 😉 Si nu oricum, am incercat pentru prima data reteta de amandine. Poate unii din voi o stiti deja pe de rost, dar eu una pana acum nu o mai facusem – stiu, ar cam trebui sa-mi fie rusine, dar pentru toate exista un inceput. Si inceputul a fost chiar foarte bun, drept pentru care va impartasesc si voua experienta mea cu amandinele. Â
Blat
4 oua
2 linguri ulei
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1/2 plic praf copt
1 praf de sare
Â
Sirop
100 ml apa
1 lingura miere
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita cafea instant
Â
Crema
3 galbenusuri
50 ml lapte
150 gr zahar
1 lingurita esenta de rom
3 linguri cacao
200 gr unt
Â
Fondant
125 ml apa
240 gr zahar alb
2 linguri miere
2 linguri apa
2 linguri cacao
Â
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min.
Pentru blat: separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si la batem bine pana cand zaharul e complet topit. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, galbenusurile le amestecam cu uleiul. Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus, la fel procedam si cu ingredientele uscate.
Â
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava de la cuptor (cea mare). Turnam compozitia in tava si nivelam. O coacem in jur de 25-30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura la racit, apoi o taiem in doua (pe verticala).Â
Â
Pentru sirop punem pe foc apa, iar cand este calduta bine stingem focul si adaugam mierea, cafeaua si romul. Amestecam bine apoi lasam la racit.
Â
Â
Pentru crema punem laptele pe foc mic.Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand se deschid la culoare apoi adaugam cacaoa si omogenizam. Turnam putin cate putin laptele peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana se infierbanta si se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc si ‘aruncam’ inauntru untul taiat cubulete si amestecam usor pana cand untul e complet topit. Acoperim crema cu folie transparenta si o dam la rece.
Â
Â
Dupa ce crema s-a racit suficient putem sa trecem la asamblare. Insiropam bine ambele blaturi. Punem 2/3 din crema peste un blat si acoperim cu celalalat blat. Restul de crema o pastram pentru ornat. Dam la rece pana cand crema este destul de intarita. Scoatem prajitura din frigider si cu un cutit bine ascutit o portionam dupa preferinta.
Â
Pentru fondant treaba e putin mai complicata, sau cel putin asa mi s-a parut mie pentru ca pana aici toate bune si frumoase…si usor de facut. Nici cu fondantul nu e mare filosofie, dar e putin mai mult de munca.
Asadar…punem apa pe foc impreuna cu zaharul (mult zahar :P) In momentul in care incepe sa fiarba, ne uitam repede la ceas 😛 si lasam pe foc aproximativ 14-15 minute. Atat am lasat eu, dar la final am considerat ca e prea inchegat siropul si am mai adaugat 2 linguri de apa. Probabil si 12-13 minute ar fi fost suficient, dar eu nu m-am riscat :))Â
Â
Â
Luam siropul de pe foc, adaugam mierea, omogenizam… si punem vasul intr-un alt vas cu apa rece, dar sa nu fie plin cu varf ca nu cumva sa patrunda apa in siropul nostru, si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Eu am inceput cu telul, dar mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie ultima lui utilizare, asa ca am trecut la lingura de lemn…e mai solida, asta e Am mai adaugat si 2 linguri de apa pentru ca siropul parea prea inchegat.Â
Â
Amestecam bine de tot (eventual mancam ceva inainte) pana cand siropul se deschide la culoare si devine alb ca o crema. Acum e momentul sa adaugam cacaoa si sa amestecam din nou pana obtinem o crema lucioasa si fina si…gata fondantul nostru 😉
Â
Â
Decoram fiecare amandina cu o lingura/doua de fondant, apoi dam din nou la rece. Cand fondantul este suficient de intarit ornam amandinele cu crema pusa deoparte, si suntem gata cu treaba…putem sa ne delectam cu o minunatie de amandina.
Daca e sa imi spun parerea despre aceste amandine, e musai sa spun urmatoarele:
– e foarte buna, asa incat nu ma puteam opri dupa o singura bucata
– duce la dependenta 😀
– e putin cam dulce, eu fiind obisnuita sa fac dulciurile mai ‘putin dulci’ :)…dar a fost ok si asa, avand in vedere cat de ‘des’ fac eu amandine 😛
– e o prajitura de mare efect
– e mult mai buna decat cea cumparata.
Cam atat, dar cred ca e suficient. E momentul sa va spun: Enjoy!!
Gabriela says
Foarte bune amandinele!
Paula Gafitescu says
Multumesc Gabi! :*
Oana says
E grozava, mi-ai facut o pofta nebuna !
Paula Gafitescu says
Oana, ma bucur mult ca-ti place 😉
Dohotariu-Avram Alina says
Nici eu nu am făcut niciodată amandine. Nu știu când o să fac. Cred că atunci când o să mi se pună pata pe ele :).
Paula Gafitescu says
Alina, asa mi s-a intamplat si mie…ma apucase o pofta, ca numai amandine vedeam in fata ochilor :)))
mirela says
Stai linistita,ca nici eu nu am niciodata,,,,doar am mancat!!!!!sunt tare bune!!!!pupp!!!
Buburuza Bubu says
yuuumy prajitura mea preferata!!!! Hugs
Laura says
Arata minunat ! Ador delicioasele amandine
Kyra says
Perfecte!
Mmm, am apa in gura.
Alina Vicu says
Ti-au iesit super! Inghit in sec utandu-ma la poze. Una e pentru mine, nu?! 😛
Pup!
Daniela says
Bune amandinele, cremoase, ciocolatoase si caloroase… Daca maninc una, cred ca imediat sap toata gradina, energie nu gluma. Pupici !
Valentina Mihaescu says
Foarte bine arata amandinele tale.
Anca Lasan says
Ti-au iesit perfect , ce m-as servi si eu cu o bucatica!
Plooshy-cuisine says
Yummy Yummy…. minunate amandinele!!
Diana says
Arata fantastic!!! Ce pofta mi s-a facut !!!Pupici si un weekend frumos!
Dana says
Cred ca am un an de cand tot zic ca ma apuc de amandine!!!…dar prievesc la tine ca sa-mi ostoiesc dorul.
diamond says
eu ma inscriu la una si la o cana de cafea cu lapte! :D:*
Cătău says
deliciosssss!!! mi-ai facut o poftaaaa!!!!
Lia says
N-as refuza niciodata o amandina.:)
Anonymous says
Iubesc amandinele,nu am mai facut de multicel, frumos arata ale tale o seara frumoasa.Gabriela
Cristina says
Draga mea, ma primesti cateva zile la tine? Vin eu cu cafeaua, tu ma lasi sa gust deliciile tale!
Cristina says
Deliciu absolut!!!
Adina says
Spectaculoase!:)
Licuta Marin says
Mmm, preferatele mele!!!Ti-au iesit perfect!Ce pofta mi-ai facut:)Pup!
Corina Ureche says
Nu as putea spune NU niciodata unei amandine. Eu am un top 5 de prajituri si amandina este acolo. De fiecare data cand trec pe langa cofetariile Pralina si Carpati ma opresc sa mananc una sau macar sa o iau la pachet, chiar e ceva caruia nu ii pot rezista.
Tie ti-au iesit perfecte! Fondantul este asemanator cu cel din cofetarie, trebuie sa il incerc si eu caci blatul si crema le-am nimerit, dar o glazura super potrivita nu am gasit. Categoric este de incercat varianta ta.
Te pup!
Laura@Transylvanian Kitchen says
Trebuie incercate. Desi au multe ingrediente, cred ca nu sunt foarte greu de facut.
dian@ says
Delicioase amandinele tale,arata de nota 10!!
Gabriela Gitoi says
Draga Paula, dupa 1000 de cautari de retete de amandine, m-am oprit la a ta din doua motive! una ca e din 4 oua si ies suficiente amandine ca sa ne satisfacem pofta, si doi, pentru ca cantitatile de la fondant mi s-au parut rezonabile :-). ai postat amandina asta pe facebook acum 2 zile si mi-am adus aminte ca nu am mai mancat de 2 ani! ce sa fac, daca peste ocean astia nu au auzit de asa ceva, de cofetarii nici nu mai zic, habar nu au ce sunt prajiturile adevaraye! deci m-am apucat de praji sa stii! Crema o sa o fac putin altfel, dar tot cu unt, ca asta-i crema de amandina adevarata! te pup si sa ma vizitezi sa vezi ce mi-a iesit 😉
Anonymous says
excelent arata si cred ca sunt foarte bune,de aceea vreau sa le fac.spune-mi te rog,la fondant,dupa ce amestec eu un pic cu lingura,pot continua cu mixerul?multumesc.
larisa larisa says
Sunt atat atat de bune..mult mai bune decat cele de la cofetarie. Mi s-a facut un pic rau pt ca am cam exagerat cu linsul castronului de crema si a glazurii si apoi a mancatului amandinei, pentru ca desi eram plina, trebuia sa incerc una asamblata:)). Pur si simplu, geniale. S-au devorat imediat. Multumim pt reteta. O sa mai fac din nou reteta cat de curand:D
Paula Gafitescu says
Larisa, ma bucur ca ti-au placut atat de mult. Si eu m-am cam indopat cu ele, ca nu ma puteam abtine sa tot servesc O zi frumoasa!
Miki says
Buna !! Ce dimensiuni a avut tava ta??? Vreau sa o fac sambata si eu . Multumesc !!!
Paula says
Buna Miki. Imi cer scuze ca raspund asa tarziu. tava era de 30/40cm si am taiat blatul in doua bucati de 30/20cm.