O noua zi, o noua reteta in cadrul campaniei “Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schar”. Ruxandra este cea care gazduieste provocarea frumoasa de a gati cu ingrediente fara gluten, marca Dr. Schar, iar mai multe detalii despre initiativa gasiti aici.
De data aceasta pe scena defileaza un daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba – op prajitura cu lemon curd si mousse de ciocolata albadaquoise cu o crema fina de lamaie, un strat crocant, un mousse delicios de ciocolata alba si pere posate. Mixul de patiserie de la Dr. Schar s-a comportat extrem de bine atat in stratul de bezea, in crema de lamaie cat si in stratul crocant cu gust usor caramelizat. Combinatia de arome este extrem de buna si m-a cucerit pe loc. La inceput am fost putin reticenta si imi era teama ca acest experiment nu se va imbina in mod armonios, insa toate temerile au disparut odata cu prima inghititura.
Nu este o prajitura chiar usor de facut, insa cu putina organizare totul poate merge destul de bine si repede. Cei care nu au intoleranta la gluten pot sa o prepare si in varianta clasica, inlocuind mixul patiserie cu faina normala.
Daquoise
4 albusuri
100 gr zahar
50 gr faina de migdale
50 gr Mix Patiserie Dr Schar
Crema de lamaie
100 gr lemon curd
100 ml lapte
50 gr zahar
2 linguri rase Mix Patiserie Dr Schar
2 linguri apa rece
Strat crocant
80 gr Mix Patiserie Dr Schar
1 lingura cacao
50 gr unt
50 gr zahar
Mousse de ciocolata alba
200 gr ciocolata alba
200 gr smantana lichida
5 gr gelatina
30 ml apa rece
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar vanilat
Pere posate
3 pere medii
1 litru de apa
1 lamaie
1 pastaie de vanilie
200 ml vin alb dulce
Decor
pere posate
fasii de ciocolata alba
banuti de ciocolata neagra
Daquoise. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam mixul Patiserie Dr Schar cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 150 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava patrata de dimensiuni 24/24 cm ( sau 20/30 cm). Turnam bezeaua cu grija in tava si nivelam. Coacem bezeaua timp de jumatate de ora, pana se rumeneste usor la suprafata.
Strat crocant. Untul rece il amestecam cu mixul Patiserie Dr Schar si zaharul si cacaoa pana obtinem un aluat nisipos. Punem aluatul intr-o tava fara sa-l nivelam si-l coacem 15-20 de minute, pana cand se rumeneste. Il scoatem din cuptor si-l lasam sa se raceasca.
Pere posate. Punem apa, lamaia spalata si taiata felii, pastaia de vanilie despicata si vinul la fiert. Perele le spalam bine apoi le punem in lichidul fierbinte si le lasam 10 minute sa fiarba incet. Oprim focul si lasam perele la racit. Cand sunt reci le taiem in 4 si scoatem semintele si cotorul.
Crema de lamaie. Punem pe foc lemon curdul impreuna cu laptele si zaharul. Separat amestecam mixul patiserie cu apa rece pana devine omogen. Cand lichidul de pe foc e fierbinte adaugam mixul patiserie diluat si amestecam bine. Lasam crema 2-3 minute pe foc pana se ingroasa. Reteta de lemon curd o gasiti aici.
Mousse de ciocolata alba. Punem ciocolata alba cu smantana pe foc mic si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina peste ciocolata alba, amestecam bine si dam la rece.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de ciocolata alba racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Asamblare. Peste blatul de bezea – asezat in tava in care s-a copt – punem crema de lamaie si nivelam. Peste crema de lamaie punem stratul crocant sfaramat si-l distribuim uniform. Adaugam si mousse-ul de ciocolata alba si nivelam. Din loc in loc punem jumatati de pere si le apasam usor in mousse. Dam prajitura la rece peste noapte.
Ornam prajitura cu fasii de ciocolata alba si banuti de ciocolata neagra apoi o feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. Pofta buna!
Anki says
Wow, arata perfect, te felicit, esti o artista
Claudia says
…deci…eu sunt fara cuvinte… asa ca ce sa mai zic?!
Poate…vreau sa gust si eu 😉
Timea says
Vai cat bine arata!
Diaconta says
Deci n-am cuvinte la prajiturica asta a ta! Bravo Paula !!!! Pupici
Liana10 says
Minunat, de vis!! Si lingurita e bestiala 😉 Mult succes! :*
simonacallas says
Am intrat curioasa, pentru ca m-a atras titlul. Nu mai auzisem de “Daquoise” si nu stiam ce e. Pe urma, m-a incantat prezentarea, care e fantastica. Abia la sfarsit am citit reteta si am vazut ca e fara gluten. Felicitari pentru un preparat de exceptie si mult succes!
bia oana says
deschide o cofetarieeeee:) doar minunatii faci!
Anonymous says
Buna,se poate inlocui mixul cu faina?aceeasi cantitate?merci…
Paula Gafitescu says
Buna, se poate inlocui cu faina – teoretic cu aceeasi cantitate – si ar trebui sa se comporte la fel. O seara frumoasa si scuze ca raspund atat de tarziu.
Gabriela Cæsarsen says
Buna,
In primul rand felicitari pentru un fantastic blog. Totul arata minunat si abia astept sa ma apuc de treaba:)
As vrea sa fac un mousse cu care sa ornez cupcakes. Nu vreau sa folosesc crema de unt si m am gandit ca reteta asta cu ciocolata alba ar fi buna. Cum iese? Se preteaza pt punga de ornat cu rozeta? Sau este prea inchegata?
Cu bine
Gabriela
Paula Gafitescu says
Buna Gabriela simultumesc mult de tot pentru aprecieri!
Crema de laacest dacquoise merge bine si pentru a orna cupcakes. Secretul reusitei sta in momentul in care ornezi cupcakes. Crema nu trebuie sa fie moale, pentru a nu-si pierde forma, dar nici foarte tare, tocmai pentru a putea sa ii dai o forma. Asadar, crema trebuie pusa in pos in momentul in care o amesteci cu frisca si apoi data la rece. Verifici consistenta cremei tot la 15 minute si o folosesti atunci cand e suficienty de inchegata, dar nu complet.
Roxana says
Buna Paula, felicitari pentru blog! Sunt foarte incantata ca te-am descoperit.
Am o intrebare, la mousse ciocolata alba, spui 200 gr smatana lichida si mai jos 400 ml smantana penttu frisca. Sa deduc faptul ca cele 200 g nu sunt smatana penttu frisca? Ce fel este atunci?
Multumeeeesc! ?
Paula Gafitescu says
Buna Roxana si multumesc mult. Smantana lichida poate fi si smantana normala de gatit pentru ca in acea etapa a prajiturii nu trebuie sa o batem spuma, doar sa o incalzim impreuna cu ciocolata.