Sunt fan branza!! Si asta o spun nu doar pentru concurs, ci pentru ca mereu mi-a placut branza extrem de mult, si am fost un suporter infocat inca din copilarie Acum a venit momentul sa ma infatisez la concursul organizat de Bucatar Maniac impreuna cu Delaco, care are ca tema principala branzica…favorita mea 😉
Am ales o prajiturica extrem de buna, excelenta…si asta nu e o lauda (de sine :D) e exprimarea unei reusite care a incantat toata familia. Branza si caramelul fac o treaba tare buna impreuna, la fel si merele si scortisoara. Prajitura asta le imbina pe toate 4 la un loc intr-o explozie de arome!!
Am ales o prajiturica extrem de buna, excelenta…si asta nu e o lauda (de sine :D) e exprimarea unei reusite care a incantat toata familia. Branza si caramelul fac o treaba tare buna impreuna, la fel si merele si scortisoara. Prajitura asta le imbina pe toate 4 la un loc intr-o explozie de arome!!
150 gr unt
1 + 1/2 cani faina
1/4 cana zahar
2 linguri fulgi de ovaz
1/4 lingurita scortisoara
1/4 lingurita sare
Crema de branza
2 oua mici
1/4 cana zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura suc de lamaie
Stratul de mere
2 mere mari
1 lingura zahar
1/2 lingurita scortisoara
Crumble
6 linguri de unt sau 50- 60 gr
1/2 cana faina
1/3 cana fulgi de ovaz
2 linguri fulgi de migdale
1/3 cana zahar
Caramel
1 cana zahar alb + brun
1/2 cana apa
1/2 lingurita sare
1/2 cana smantana pentru frisca
30 gr unt
1/2 lingurita esenta de vanilie
Timp de preparare: 40 min.Timp de coacere: 45 min.
Timp de preparare: 40 min.Timp de coacere: 45 min.
Pentru baza se combina untul cu faina, zaharul, sarea, scortisoara si fulgii de ovaz pana se obtine un aluat sfaramicios (nisipos). Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm, o tapetam cu hartie de copt, apoi turnam aluatul in tava si apasam bine cu fundul unui pahar. Din loc in loc intepam cu o furculita. Coacem baza timp de 10-12 minute la 180 de grade, pana capata o culoare usor aurie.
Pentru crema de branza mixam ceva fin pufos cu smantana Delaco cu zaharul timp de 2 minute, dupa care adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si sucul de lamaie. Turnam crema peste blat si nivelam.
Curatam merele de coaja si le taiam in bucati potrivite pentru o ‘muscatura’, le amestecam cu zaharul si scortisoara apoi le punem uniform peste stratul de branza.Pentru crumble se amesterca untul cu faina, fulgii de ovaz, fulgii de migdale si zaharul pana obtinem un aluat sfaramicios (dar mai putin omogen decat primul). Presaram aluatul peste mere si introducem prajitura la cuptor pentru 30-35 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racorit.
Pentru caramel punem zaharul si apa intr-o tigaie pe foc mediu, amestecam usor pana cand incepe sa fiarba, dupa care il lasam sa fiarba nestingherit. Cand capata o culoare aurie luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana pentru frisca si amestecam energic ferindu-ne de vapori. Adaugam si untul dupa care punem din nou caramelul pe foc, il lasam sa fiarba 2-3 minute pana se inchide putin la culoare. Il luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Il lasam deoparte pana ajunge la temperatura camerei.
Cand prajitura e rece si numai buna de servit se portioneaza dupa preferinta apoi se invaluie intr-un strat generos de caramel. Prajitura cu branza, mere si caramel – un adevarat deliciu!!!
Enjoy!
Pentru crema de branza mixam ceva fin pufos cu smantana Delaco cu zaharul timp de 2 minute, dupa care adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si sucul de lamaie. Turnam crema peste blat si nivelam.
Curatam merele de coaja si le taiam in bucati potrivite pentru o ‘muscatura’, le amestecam cu zaharul si scortisoara apoi le punem uniform peste stratul de branza.Pentru crumble se amesterca untul cu faina, fulgii de ovaz, fulgii de migdale si zaharul pana obtinem un aluat sfaramicios (dar mai putin omogen decat primul). Presaram aluatul peste mere si introducem prajitura la cuptor pentru 30-35 de minute. Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam la racorit.
Pentru caramel punem zaharul si apa intr-o tigaie pe foc mediu, amestecam usor pana cand incepe sa fiarba, dupa care il lasam sa fiarba nestingherit. Cand capata o culoare aurie luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana pentru frisca si amestecam energic ferindu-ne de vapori. Adaugam si untul dupa care punem din nou caramelul pe foc, il lasam sa fiarba 2-3 minute pana se inchide putin la culoare. Il luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Il lasam deoparte pana ajunge la temperatura camerei.
Cand prajitura e rece si numai buna de servit se portioneaza dupa preferinta apoi se invaluie intr-un strat generos de caramel. Prajitura cu branza, mere si caramel – un adevarat deliciu!!!
Enjoy!
Sursa : closetcooking
Dohotariu-Avram Alina says
Baftă la concurs!
mandala says
Succes la concurs!
Adina says
Prajiturica este foarte complexa si imbina mai multe arome si texturi!:)
Super buna,ador caramelul!
Noapte buna.
The Wandering Oltean says
O super bunatate ai facut aici! Si mai pui si caramel pe deasupra!!!
Just me says
Asta da prajitura:))) plec rapid ca-mi vine sa musc din ecran, in plus cica is la dieta, vesnica dieta:)))
Paradis says
Prezenta la o bucata de prajitura!Arata superrrr!
Cristina says
Ce deliciu! Ador caramelul acela.
Kyra says
Ma primeste cineva si pe mine in juriu?
Trebuie sa fie si cineva din partea publicului care sa guste bunatatea.
Din partea mea, ai cistigat.
Nu stiu ce ofera Delaco dar eu iti dau toata admiratia mea.
Succes!
Daniela says
Uau, ce bine arata, iar cu caramelul ala care se prelinge, imi vine sa ma ling pe degetele, desi nu am asa ceva pe ele… Pupici !
Carol says
Succes! Sper sa fie reteta castigatoare. Nota +++++10 din partea mea
Simona says
Si eu sunt fan branza!!! De aceea ma servesc cu cateva bucati, si iti urez bafta la concurs! :-*
Rita Oarga says
Reteta asta sigur e pe gustul meu. Abia astept s-o incerc. Mult succes la concurs!
daniela64 says
Sono favolose le tue tortine con le mele.Buona giornata Daniela.
Irina (Bucataria Irinei) says
O reteta delicioasa cu care meriti din plin sa castigi acest concurs! Bafta!
N. says
Ce bine arata! Super ideea de a combinat branzica, mere si caramel! Bafta la concurs!
Gabriela says
Caramel, crumble, mere si branzica, foarte buna combinatie! Iti doresc sa castigi concursul!
DiaMar bucataria galbena says
Bafta la concurs!
Pup!
Ancuta says
O sa visez la noapte minunatia asta!
Bafta la concurs!
Dana says
Iar ma ispitesti. Succes!
Buburuza Bubu says
Foarte bine arata si sunt sigura ca si gustul este exceptional! hugs
Sara & Miki says
Arata tare bine si te imbie sa servesti! Pup!
Liana10 says
Si eu sunt fan branza!!! Vreau si eu farfuria plina 😀
Alina Vicu says
Primesc si eu un cubulet din bunatatea asta branzicioasa?
Delicious Flavours says
Interesanta combinatia dintre branza si mere…cum imi plac ambele, nu incape indoiala ca si prajitura aceasta mi-ar placea fff mult! 😉
Bafta la concurs! :-**
Truedelights says
O reteta care trebuie pusa la favorite! Minunata!
Alex says
Ce misto este!Si eu o sa fac de Craciun!
Te pup! :*
Cristina says
Delicioasa, cu caramel trebuie sa fie de-a dreptul senzationala!
maria mihalache says
Pe gustul meu!
Bafta!
Oana D. says
Daca-i vorba de mere, punem reteta la favorite!
Paula Gafitescu says
Dragii mei va multumesc frumos pentru toate aprecierile! Ma bucur ca va place, a fost grozava prajiturica…si v-as servi cu drag pe toti! Pupicei
AlinaS. says
Mult succes la concurs! Foarte buna prajitura (dupa cum suna); sper sa reusesc si eu sa o testez. Zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Alina multumesc, dar e o reteta mai veche…nu particip cu ea acum la concurs Oricum, ma bucur ca-ti place! Pup
Anonymous says
ce pot pune in locul fulgilor de migdale si ovaz?Ast rasp,te rog
Paula Gafitescu says
Buna. La baza poti inlocui cele 2 linguri de fulgi de ovaz cu o lingura de faina.
Pentru crumble pune 60 gr unt, 80 gr faina si 60 gr zahar. Ar trebui sa fie bine:)