Cand vine weekendul eu deja incep sa ma gandesc ce bunatati sa pregatesc, si niciodata din aceste bunatati nu lipseste ceva dulce. Iar daca e cu ciocolata atunci e si mai bine pentru mine. Uite asa se face ca azi a venit randul acestei minunate prajituri ciocolatoase, garnisita cu o bezea care se topeste pur si simplu in gura. Si fiindca reteta asta am facut-o cu ceva vreme in urma, si acum nu mai am nici urma de ea in casa…revazand pozele, va spun drept ca nu m-as da inapoi sa o mai fac o data.
Ingrediente
125 gr unt
100 gr ciocolata neagra
3 oua medii
80 gr zahar
80 gr faina
60 gr nuca macinata
1 lingura cacao neagra
Bezea
3 albusuri
1 praf de sare
130 gr zahar alb
100 gr ciocolata neagra
1 lingura smantana
Timp de pregatire: 40 min Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 8-10
Untul il topim impreuna cu ciocolata intr-o oala cu fund gros la foc mic. Cand obtinem o compozitie omogena adaugam si zaharul si amestecam. Luam de pe foc si lasam deoparte 5 minute.
Separat amestecam faina cu cacaoa si nuca macinata. Adaugam ouale pe rand in compozitia de unt si ciocolata si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Telul e suficient, nu trebuie sa murdarim mixerul Adaugam si ingredientele uscate si omogenizam usor.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam o tava rotunda de dimensiuni 20-22cm cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor si coacem prajitura in jur de 35 de minute.
Cat timp se coace prajitura trecem la bezea. Ciocolata neagra o topim pe bain marie impreuna cu smantana. Lasam deoparte pana cand se racoreste usor. Daca e nevoie punem vasul in altul cu apa rece.
Albusurile le batem bine cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma frumoasa incepem sa adaugam zaharul, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa.
Adaugam ciocolata topita si racita si amestecam usor, cat sa-i dam un aspect marmorat.
Dupa cele 35 de minute scoatem prajitura din cuptor si marim focul la 200 de grade. Punem bezeaua peste prajitura si introducem la cuptor pentru inca 10-15 minute pana cand bezeaua este ferma.
Lasam prajitura cu ciocolata, nuci si bezea in tava pana la racirea completa, apoi o portionam fara nici un pic de remuscare 😛
Se poate servi cu frisca sau inghetata de vanilie, ca sa fie meniul complet
Enjoy!
Adaptata dupa reteta de aici.
Mihaela Harciaga says
Foarte apetisant arata prajitura ta Paula.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Mihaela! :*
Anonymous says
Dar foarte forte apetisanta prajitura.Gabriela.
Paula Gafitescu says
Multumesc Gabriela :*
stefy says
cand ai timp sa faci atatea prajituri bune?:P
Paula Gafitescu says
Stefy, incerc sa-mi fac! Cand vine vorba de ceva bun, parca automat am mai mult timp Pup
Rita Oarga says
Arata excelent. Imi plac dantelutele.
Weekend frumos!
Paula Gafitescu says
Rita iti multumesc mult! :*
Anca Lasan says
Tare bine arata prajiturica asta!!!!
Paula Gafitescu says
Anca, iti multumesc! :*
Timea says
O prajitura perfecta. Vreau si eu o bucatica!
Paula Gafitescu says
Timea, ma bucur ca-ti place! Pup
Cristina says
Ce bunatate ai pregatit!!!
Paula Gafitescu says
Cristina, multumesc mult!
maria mihalache says
wow…………….cat de bine arata si ce buna trebuie sa fie…………mmm.
Paula Gafitescu says
Medi, ma bucur ca-ti place…e grozav de buna 😉
Anonymous says
Excelenta prajitura….
Paula Gafitescu says
Anonim, multumesc!
mirela says
Sa bem un pahar cu apa rece sa ne astamparam poftele,,,,,,,pup!!
Paula Gafitescu says
Mirela :))) e o solutie buna si mult mai ieftina 😉
Rocsy Ciobanu says
O prajitura delicioasa ai ales si in acest week-end!
Paula Gafitescu says
Rocsy, iti multumesc! Pup
Andreea says
Este al treilea an in care pregatesc aceasta reteta. Oare de ce? 😉 Anul acesta am adaugat esenta de migdale si gem de caise peste blat, inainte de a aseza bezeaua. Abia astept rezultatul! Multumesc pentru reteta si un Craciun fericit tuturor!