Foi pufoase de pandispan, crema fina de lapte, parfum de vanilie, gust subtil de nuca , aroma delicata de portocala…si nu doar atat. Clar rezumatul nu e suficient pentru a descrie reteta ce urmeaza sa v-o prezint, dar va puteti face o parere despre minunatele ingrediente pe care le contine. Reteta? Urmeaza acum.
12 oua
300 gr faina
1/4 lingurita sare
200 grame zahar
1 lingurita zahar vanilat
2 linguri cacao
Se pun deoparte doua linguri faina.
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana devin ca o crema, si zaharul e topit complet (eu am prestat la mixer aproximativ 15 minute :P). Se adauga faina si se amesteca cu mixerul la viteza mica, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma tare cu praful de sare., dar cu grija, sa nu scoatem aerul.
Compozitia se imparte in doua, intr-o parte se pun cele doua linguri de faina puse deoparte si se amesteca usor, iar in cealalta parte se pune cacaoa.
Urmeaza sa coacem foile, 4 la numar, pe dosul tavii. Se pregateste o tava de 25/35cm cu hartie de copt, sau se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se intinde usor jumate din compozitia alba, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 15-20 minute. Dupa 15 minute se face testul cu scobitoarea, stiti voi 😉
La fel se procedeaza si cu celelalte foi. Le lasam la racit, si preparam crema.
Crema
1200 ml lapte
120 gr amidon
150 gr lapte condensat
5 lg zahar
120 gr ciocolata alba
200 gr unt
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
sucul de la o portocala
dulceata de caise
Se amesteca 5 lg zahar cu amidonul si se adauga 200 ml lapte putin cate putin pana la omogenizarea completa. Restul de lapte il punem pe cratita la infierbantat 😛 impreuna cu ciocolata alba. Cand da in clocot se pune peste amestecul de amidon, iar apoi compozitia se pune pe foc pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit.
Separat mixam untul cu laptele condensat si il adaugam in crema racita. Adaugam nuca macinata, vanilia si sucul de portocale, apoi omogenizam.
Gata cu treaba, incepe distractia!
Punem pe un platou o foaie (eu am inceput cu una alba), o ungem cu gem dupa preferinta. Am ales gemul de caise pentru ca e mai acrisor si se combina frumos cu ingredientele dulci din crema. Peste gem se intinde 1/4 din crema.
Procedam asa cu fiecare foaia pana la ultima, pe care nu o mai ungem cu gem, dar o acoperim cu restul de crema, presaram cu nuca macinata, si facem onduleuri cu furculita.
Prajitura se da la rece pentru cateva ore bune, peste noapte ar fi ideal.
Noi ne-am delectat cu aceasta prajitura cu foi si crema de lapte, sper sa faceti si voi la fel!
Pofta buna!
rodica says
Da, aceasta prajitura arata foarte bine pe masa de sarbatoare si nu numai, am sa o fac si eu. Sper sa-mi iasa la fel.
DiaMar-bucataria galbena says
Vaaaaai,ce-mi faci?Mor aici de pofta,nu alta.Vreau musai si eu o bucatica.
Te pup!
Delicious Flavours says
Cat de bine arata asa in straturi, iar crema este absolut delicioasa (cel putin asa imi dau eu seama dupa ingrediente):)
Am pus reteta pe lista de asteptare 😛
Pupici
Poliana says
Rodica, ma bucur ca-ti place. Daca o faci sa-mi dai de stire cum ti-a iesit. O seara frumoasa!
Poliana says
Mihaela, toata farfuria e pentru tine, cu drag 😉 Pupici
Poliana says
Angela, crema este buna dar nu cea mai stralucita crema pe care am mancat-o eu 😛 Daca vrei una cu adevarat reusita, fa o crema de vanilie in loc de cea cu lapte si amidon,, iar restul ingredientelor lasa-le la fel. Daca o faci, vreau si eu sa vad! Te pup
Simona says
Prajitura asta neaparat trebuie s-o fac ca tare bine mai arata! O am salvata deja..
Pupici
Poliana says
Simona, cand o faci, sa-mi trimiti si mie o portie 😉 Pupici!
schatz says
Buna! Te rog sa-mi spui dimensiunile tavei cu care ai facut prajitura.
Poliana says
Buna Schatz, tava are dimensiunea 25/35cm asa cum am scris si in postare
schatz says
Oops, scuze. N-am observat.
Poliana says
Nu e problema se mai intampla! O zi frumoasa si spor la treaba!
dian@ says
tare aratoasa prajitura, cred ac a fost un deliciu!
liliana says
tanti ricette di dolci stupendi un bacio lili
Buburuza Bubu says
Ce mai pot spune?:)Delicios,reteta asta trebuie probata!pup
Adina says
Am venit dupa crema,vreau sa o intind intre foile mele cu cacao!;)
Oana says
Un “Must do” , numai bun pentru masa de Paste
Paula Gafitescu says
Va multumesc fetelor, ma bucur ca va place!
Mihaela M says
Arata ..asa…de imi vine sa ma bag cu capul in computer sa le gust!
Anonymous says
ai asa de multe prajituri bune ..ma tenteaza sa fac multe din ele ….. ar fi ideal daca ai baga mai multe poze in timpul asamblarii prajiturilor … ne-ar ajuta mai mult :p …tine-o tot asa , esti f tare , bravo ! -Stella
Paula Gafitescu says
Stella iti multumesc pentru aprecieri Crede-ma ca mi-ar placea sa am mai mult tip la dispozitie sa fac poze si din timpul prepararii, dar uneori e greu. Am sa incerc pe viitor. Multumesc frumos de sugestie!