Prajiturim, prajiturim? Daaa…si nu oricum, ci in mod secret, pentru o provocare draguta pe care o astept cu interes si nerabdare in fiecare luna. Este vorba de provocarea Amei care luna aceasta mi-a soptit la ureche ca am de ales o reteta de pe un blog dragut, plin de retete delicioase si diverse – numai bune de pus la masa pentru ora Doi si un sfert.
Blogul Irinei mi-a placut de la prima vedere, si mai ales modul ei dragut si amuzant de a descrie fiecare reteta in parte. Mereu citesc cu placere retetele ei, si ii admir munca depusa. Pentru provocare eu am ales o reteta…de prajitura cu nuca. O prajitura delicioasa foc, cu nuca (asa cum imi place mie…multa, multa) cu gem acrisor de caise si o glazura dulce. Sa trecem asadar la treaba.
Aluat
50 gr untura
100 gr unt
100 gr zahar
1 ou
3 linguri smantana
400 gr faina
1 lingura plina cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
Crema
dulceata de caise 300 gr
250 gr nuca
150 gr zahar
4 albusuri
Glazura
4 galbenusuri
150 gr zahar pudra
bombonele colorate
Untura si untul sa fie la temperatura camerei, eventual putem sa le incalzim putin inainte de folosire, dar atentie sa nu le topim!
Mixam untul si untura cu zaharul pana devin spumoase, adaugam oul, esenta de rom si smantana apoi omogenizam. Faina o cernem impreuna cu sarea, praful de copt si cacaoa. Ingredientele uscate le adaugam treptat peste celelalte. Eu am renuntat la mixer si am amestecat cu mana, si a mers grozav de repede.
Impartim aluatul obtinut in doua parti egale. Pregatim o tava de copt de dimensiuni 25/35cm, o tapetam cu unt si faina. Intindem o foaie de aluat si o punem in tava. Cealalta jumatate o dam la rece (noroc cu pontul de la Irina).
Nucile la macinam fin. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul in ploaie, cate o lingura pe rand si mixam bine pana obtinem o bezea bine legata. Lasam mixerul deoparte si adaugam nucile, amestecand cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
Peste foaia din tava intindem gemul de caise, se poate folosi si altfel de gem, dar eu l-am ales pe acesta fiind mai acrisor, si mai ales pentru ca imi place enorm in combinatia cu nuca. Peste gemul de caise punem albusurile cu nuca.
Intindem foaia numarul doi. Aici a fost partea mai delicata, pentru ca desi am reusit sa intind foaia cat de cat bine, nu am reusit sa o distribui chiar uniform in tava…si au ramas unele mici goluri pe margine. Dar dupa ce am adaugat si glazura nici ca ai fi putut observa ceva in neregula.
Dam prajitura la copt pentru 45-50 de minute la foc mediu (180 grade).
Cu 15 minute inainte de a fi gata prajitura ne apucam de glazura. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul. Eu am folosit mixerul manual…adica mana si telul:))…asa ca am asudat putin, dar rezultatul a fost cel asteptat – de retinut este ca se poate si asa.
Scoatem prajitura din cuptor si peste ea intindem uniform glazura, si pe cat posibil ar trebui sa executam rapid operatiunea asta pentru ca glazura se intareste repede, prajitura fiind calda.
Cand este racita complet o portionam dupa preferinta si o putem orna cu orice avem la indemana. Eu am ales niste bombonele de zahar (nu sunt pietricele :P) si bucati de nuca.
Enjoy!
P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
Kyra says
Buna, buna, buuunaaaa!
Dohotariu-Avram Alina says
Delicioasă și aspectuoasă!
Nicoleta - Agenda di Nico says
Ce bine arata si sunt sigura ca este si buna! Eu fac ceva asemanator doar blat de pandispan cu nuca si deasupra glazura cu galbenusuri.
salut…ciao!
diamond says
la cafea as savura vreo doua patratele. bine trei!:D :*
Cristina says
Ce bine arata! Super prezentare.
Alina Vicu says
Am aparut si eu cu cersitul la prima ora ;;) 😀 Foarte frumoasa a iesit!
Mihaela Mihalache says
Dacă porția este de trei mă bag și eu
Arată de milioane! Pupici
Irina says
Minunat arata! Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar foarte gustoasa si mie personal mi-a amintit de prajiturile din copilarie.
Multumesc!
Daniela says
Lumea doarme si tu publici prajiturici… Delicioasa si super frumoasa… Tare as minca vreo 3-4 patratele… Pupici si o zi minunata sa ai !
Irina (Bucataria Irinei) says
Daca e cu nuca vreau si eu! Tot ce este cu nuca imi place!
kalua says
Minunat arata!
Propunere: sa se puna “pietricelele” ☺ pe glazura neintarita, altfel aluneca toata decoratia la mancat.
(Eu-s cu practicu’ ☺)
Adina says
Nu mai gasesc untura pe nicaieri.Am cautat si in supermarketuri,degeaba.Lidl a avut intr-o perioada la vanzare dar acum cand imi trebuie,pustiu.
Imi place prajiturica asta;o salvez, ca de untura trebuie sa dau eu acum cand se apropie”porcariile”.:))
Monica says
arata demential! as manca cateva bucatele :). imi sun sotul sa caute untura pt ca vreau neaparat sa o fac si eu.
mirela says
Am si eu reteta,este super buna!!!!!pupp!!
Micky Apostu says
Arata nemaipomenit prajiturica! Felicitari
daniela64 says
questi quadrotti dolci sono una meraviglia da addentare, segno ubito la ricetta. Buon pomeriggio Daniela.
Buburuza Bubu says
ok…ok…unde locuiesti?Nu de alta dar sa stiu in ce zona sa vin pentru concediu Hugs
Mare Maria says
Arata de milioane:)!
Liana10 says
Prajiturile cu gem de caise imi amintesc de copilarie, si daca e cu nuca, cu atat mai mult imi plac 😉 puup
Flori says
Aspectul e de nota 10, iar gustul nu pot decat sa mi-l imaginez!
Simona says
Ehhh… ce-mi faci tu mie.. Te iert doar daca-mi dai 2 bucati!! :))
GelaDumi says
Imi doresc sa o fac exact in momentul acesta, asa de mult imi place!
Laura Admache says
O combinatie absolut perfecta! Arata teribil de bine!
Pup cu drag!
Haplea says
Ce bunatate de prajitura!!
liana says
Excelenta! Imi plac toate ingredientele … (oare iti dai seama ca suntem in acelasi oras? daca mai ai praji, iti spun unde sunt … :)) )
Delicious Flavours says
Foarte bine arata si este si interesanta! Felicitari ptr prezentare, pupici!
Paula Gafitescu says
Kyra, multumesc!! pup
Paula Gafitescu says
Alina, multumesc!! Pup
Paula Gafitescu says
Nicoleta, ma bucur ca-ti place! Sunt sigura ca si varianta ta este extrem de buna, doar imi place tot ce e cu nuca! Pupici
Paula Gafitescu says
Diamond, te astept cu cafeaua Pup
Paula Gafitescu says
Cristina, multumesc mult! :*
Paula Gafitescu says
Alina :))) Ma bucur mult ca-ti place! Nu e cazul de cersit, dau de bunavoie 😛 Pup
Paula Gafitescu says
Mihaela, ma bucur!! pup
Paula Gafitescu says
Irina, cum sa nu-mi placA! Imi prlac grozav prajiturile cu nuca, si da…intr-adevar te duce cu gandul la copilarie! Pup
Paula Gafitescu says
Daniela, eu le pregatesc noaptea sa fie numai bune pentru dimineata la cafea 😛 Pup
Paula Gafitescu says
Irina, asa sunt si eu! Ma bucur ca-ti place, Pup!
Paula Gafitescu says
Kalua, dada…normal ca asa era mai bine, dar eu le-am pus mai mult pentru decor 😛
Pupici!
Paula Gafitescu says
Adia, eu de untura fac rost de la rudele ce stau pe la tara, mare noroc cu ei! Prin magazine, sincer nici n-am cautat…
Pupici!
Paula Gafitescu says
Monica, ma bucur mult ca-ti place! :*
Paula Gafitescu says
Mirela, asa este! pup
Paula Gafitescu says
Micky, multumesc frumos!
Paula Gafitescu says
Daniela, grazzie molto!
Paula Gafitescu says
Buburuza :)) esti simpatica, eu te astept cu drag la mine! Pup
Paula Gafitescu says
Maria, multumesc frumos! :*
Paula Gafitescu says
Liana, asa este…si mie imi aduc aminte de anii tineretii Sunt delicioase! Pup
Paula Gafitescu says
Flori, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Simo, iti dau 3…ca sa fiu sigura ca sunt iertata 😉 :*
Paula Gafitescu says
GelaDumi, ma bucur tare mult ca-ti place!
Paula Gafitescu says
Laura multumesc frumos si ma bucur tare ca-ti place! Pupici
Paula Gafitescu says
Haplea, multumesc frumos!
Paula Gafitescu says
Liana, multumesc! Stiam ca suntem vecine de oras, daca spuneai mai repede ca-ti place te chemam…acum nu mai este 😛 Pup
Paula Gafitescu says
Angela, ma bucur mult ca-ti place! Pupicei!
Timea says
Ce frumos arata prajitura asta! Bravo Paula!
The Wandering Oltean says
Foarte finuta prajiturica asta… si delicioasa in acelasi timp! Foarte reusite pozele!
Ghiocel07 says
Tare-mi place cum arata si cand ma gandesc la gust…ce sa mai spun….Trebuie s-o incerc si eu.
dulciuri si nu numai says
o super combinatie! chiar poti spune enjoy dessert!
Laura says
Cred ca ungurului meu ii va placea tare mult reteta asta!
Anonymous says
daca nu punem untura si anlocuim tot cu unt sau margarina nu este bun
Paula Gafitescu says
Anonim, este o intrebare? Daca da…atunci se poate inlocui untura cu unt (recomandat) doar ca pui putin mai mult. Mie mi se pare buna si asa, dar probabil ideal e sa folosesti untura
Anonymous says
Eu am incercato este foarte buna ,am facut in tava mare ,o portie si jumatate,a fost greu pana am inceputo ,ca apoi s-a evaporat ca si cum nici nu a fost. PUPICI !
Anonymous says
Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers
Here is my web blog: wiki.edu-sud.org