Prajitura inteligenta, care mai poarta denumirea de prajitura desteapta, este o prajitura foarte cunoscuta si indragita pe la noi. Varianta ei americana/englezeasca are un nume care atrage si mai mult atentia: magic custard cake – adica o prajitura magica cu crema de lapte si oua.
Ce este magic la aceasta prajitura este modul in care se separa straturile, cele trei, in momentul coacerii. Daca la inceput este un sigur aluat pe parcurs acesta se transforma in trei straturi: baza este putin mai tare si poate fi considerata un fel de crusta, urmeaza crema asemanatoare celei cu lapte, oua si faina (custard) iar deasupra avem un blat pufos. Care este secretul prin care se intampla acest lucru nu-l stiu, insa stiu ca e o prajitura extrem de buna care dispare imediat din farfurie.
Ingrediente
500 ml lapte caldut
4 oua
1 praf de sare
120 gr zahar
115 gr faina
115 gr unt
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 9
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam cu unt si faina (sau cu hartie de copt) o tava mica de dimensiuni 20/20cm. Pozitionam grilajul cuptorului pe nivelul 3 de sus in jos.
Topim untul la foc mic si-l lasam deoparte. Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam untul topit si amestecam usor. Adaugam si faina si amestecam din nou. Treptat adaugam laptele si mixam incontinuu pentru a obtine un amestec omogen. La final adaugam si extractul de vanilie.
Cele 4 albusurile le batem bine de tot impreuna cu un praf de sare pana cand obtinem o spuma ferma. Incorporam 1/3 din albusuri in compozitia de blat si amestecam bine. Restul de spuma o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Vom obtine o compozitie putin neuniforma, cu ‘insulite’ mici de spuma insa asa si trebuie sa iasa. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor.
Coacem prajitura timp de 45-50 de minute, sau pana cand se rumeneste frumos deasupra. O lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa preferinta. O pudram cu zahar inainte de servire
Enjoy!
Sursa: aici
sandra neiva says
Realmente é mesmo mágico este bolinho, fica com um aspecto tão bonito, ficou bem guloso este e o interior é perfeito.
Beijinhos
Гергана Лазарова says
The magic works, yes. I know it because I’ve made it. Your one looks very good!
Micul says
Superba ti-a iesit, ca de altfel tot ce faci.
Sa ai o dupa amiaza faina.
Cristina says
Arata super bine!
Corina Ureche says
Este perfecta, nu pot zice mai mult. Pur si simplu perfecta.
Este o prajitura care imi place mult pentru ca mama o pregatea destul de des, fiind si printre preferatele ei.
GelaDumi says
Wow, chiar ca inteligenta…Si trebuie s-o facem sa imprumutam din inteligenta ei…Dar si din frumusete, ca prea bine arata!
Liana@Transylvanian Kitchen says
De mult tot îmi propun să fac şi eu; poate reuşesc săptămâna asta, că mi-ai făcut poftă. Foarte bine ţi-a ieşit!
Haplea says
Delicioasa prajitura!!
Cătău says
arata foarte bine si cred ca vreau si eu o bucatica!!!
Mihaela Mihalache says
Am auzit de ea, dar nu stiu ce m-a impiedicat sa o fac
M-ai convins ca trebuie facuta!
Haplea says
Delicioasa prajitura!!
schatzy3000 says
Salut, eu am facut prajitura conform instructiunilor tale, dar
1. compozitia, dupa ce am turnat laptele, a devenit atat de fluida ca si frisca nebatuta, nu stiu daca asa trebuia sa fie. Ma gandesc ca nu, din moment ce tu scrii sa o nivelam in tava. Pe urma am pus-o la cuptor, si atunci
2. dintr-odata compozitia de dedesubt a inceput sa creasca in asa hal, incat a depasit creasta la margini. Cand s-a rumenit, am scos-o din cuptor, dar inaltimea de 5 cm a scazut la 1,5 cm in cinci (!!) secunde. Oare cu ce am gresit??
Paula Gafitescu says
Buna, imi pare rau ca nu a iesit bine prajiturica.Intr-adevar rezultatul e putin mai lichid, insa odata ce sunt incorporate albusurile este un fel de lichid amestecat cu spuma. Faptul ca s-a lasat prajitura poate sa fie din cauza ca nu a fost suficient de coapta. Prajitura trebuie coapta la temperatura mai mica si pe o treapta mai joasa a cuptorului. Data viitoare incearca sa o coci putin mai mult, eventual in ultimele minute pune o folie de aluminiu deasupra pentru a nu se arde.
schatzy3000 says
Oare comentariul de mai inainte a ajuns la destinatie?
Ema says
Mi-a iesit perfect! E geniala, are un gust super bun si nici nu mi-a luat mult sa o fac.