Tiramisu este un desert pe care l-am indragit de la prima degustare. Este atat de fin, delicat, are o crema cu parfum intens si culmineaza cu un strat decadent de cacao. Cei care iubesc cafeaua cu siguranta ca nu pot refuza o portie de tiramisu. Nici eu nu o refuz, chiar daca nu consum cafea in mod normal insa la deserturi aroma de cafea mi se pare irezistibila.
Am incercat sa fac o reteta aproape de original insa mi-a lipsit un lucru – poate unii spun ca e esential insa eu nu stiu si nici nu contrazic – si anume vinul de Marsala. Insa fiindca la noi se gaseste destul de greu, iar mie imi era o pofta grozava de tiramisu, m-am hotarat sa fac fara vin de Marsala si sa inlocuiesc cu ce cred eu ca merge, si anume cu rom si esenta amaretto. A iesit deosebit de bun, va garantez!
Ingrediente
16 piscoturi de casa sau din comert
250 gr mascarpone
3 oua mari
1 praf sare
80 gr zahar
120 ml cafea tare
50 ml rom
2 linguri esenta amaretto
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 5-6 ore Nr portii: 8-10
Pregatim cafeaua, care nu trebuie sa fie deloc calda atunci cand o folosim ci la temperatura camerei.
Dupa ce masuram cei 120 ml de cafea adaugam aproximativ 50 ml rom si o lingura de esenta amaretto. Suntem gata cu lichidul pentru insiropare.
Crema se face foate usor, insa tin sa precizez ca eu am folosit ouale crude, exact cum e in reteta originala. Nu am pus la aburi galbenusurile impreuna cu zaharul asa cum am gasit in numeroase retete. Am facut acest lucru pentru a fi cat mai aproape de original si am folosit oua foarte proaspete, din surse sigure. Daca respectati si voi aceste indicii nu ar trebui sa fie probleme, insa daca va este teama sa folositi oua crude, atunci puteti pune galbenusurile la bain-marie impreuna cu zaharul pana se albesc, si le amestecati cu mascarpone abia dupa ce ajung la temperatura camerei.
Revenim la crema mea. Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam usor pana cand devine cremos. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. In acest moment adaugam mascarpone si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena. La final adaugam o lingurita de extract de vanilie si o lingura de amaretto. Lasam crema deoparte.
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Incorporam usor albusurile in crema de mascarpone, la inceput o patrime din spuma de albus pana cand crema devine mai usor de lucrat, apoi restul de spuma o incorporam cu miscari de jos in sus. Albusurile vor face crema sa fie mai aerata.
Pregatim o forma mare de chec si o tapetam cu folie de aluminiu. Luam fiecare piscot si il insiropam pe fiecare parte in cafea, fara a-l tine prea mult in lichid pentru a nu se inmuia prea tare. Dupa ce am acoperit fundul tavii de chec cu piscoturi punem jumatate din crema si apoi trecem la restul de piscoturi. Acoperim si al doilea strat de piscoturi cu crema, invelim tiramisu cu folie si-l dam la rece pentru aproximativ 5-6 ore pentru a se stabiliza crema.
In momentul servirii pudram tiramisu cu cacao din abundenta – sau cu ciocolata rasa pentru cei care il prefera mai dulce – si astfel ne vom delecta cu una din cele mai bune portii de tiramisu de casa. Acest tiramisu este bine de servit in maxim 2 zile de la preparare.
Enjoy!
coco says
o minunatie, vreeeaauuu!!!!!
Paula Gafitescu says
Coco, ma bucur ca-ti place
Rocsy Ciobanu says
Ce as servi si eu!
Paula Gafitescu says
Rocsy, te invit la o portie 😉
sandra neiva says
adoro, adoro das minhas sobremesas favoritas, este ficou muito muito lindo e delicioso.
beijinhos
Paula Gafitescu says
gracias Sandra!
Didi says
splendid! bravo!
eu cred ca tu gatesti pentru tot cartierul dulciuri 😛 . noi, ne-am cam ingrasat iarna asta numai din ce-am postat … si am mai am atatea pe lista ca sa le prepar
Paula Gafitescu says
Didi, multumesc! Momentan in permit, cand o sa ma apuc de slabit o sa fie mai dureros cu dulciurile:D
Licuta Marin says
Mmm, ce bine arata si nu am mai mancat de mult! Yummy! Pup!
Paula Gafitescu says
Licuta, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
Alina Vicu says
M-am imbolnavit privind bunatatea asta. Arata demential! Pup!
Paula Gafitescu says
Alina draga, multumesc frumos! Pup
TeoBucatar says
Preferata mea!
Paula Gafitescu says
Teo, si mie imi place grozav.Pup!
Laura M says
Yammy! Si eu vreau sa fac de mult timp
Paula Gafitescu says
Laura, se face usor asa ca nu mai astepta 😉
Luiza says
Buna seara. Ce dimensiune are forma de chec?
Paula Gafitescu says
Buna Luiza. Forma de chec are o dimensiune de 10/30cm.
Luiza says
Multumesc pentru raspuns. Prajitura a iesit pur si simplu delicioasa. Data viitoare va trebui sa dublez cantitatile ?