Tiramisu. Unii il iubesc, altii nu-l suporta, unora le este indiferent iar altora le place asa din cand in cand. Nu as putea spune ca il iubesc, sau nu-l suport pentru ca imi place, destul de mult, insa nu prea am ocazia sa-l consum des acum ca stau sa ma gandesc nici nu mai stiu ce am eu ocazia sa consum des 😛
Il fac atunci cand mi se face pofta de nu mai pot, si clar e musai sa-l pun in practica. Asa s-a intamplat si zilele trecute cand mi se facuse un dor nebun de tiramisu. Si l-am facut. Dar nu e varianta originala, nunu…e o varianta simplificata, putin mai light insa foarte gustoasa. E altfel de tiramisu – cu ciocolata si fara oua.
Ingrediente
18 piscoturi
Sirop
150 ml cafea tare si rece
2 lingurita miere
Crema
250 gr mascarpone
200 gr iaurt grecesc 5%
4 linguri zahar pudra vanilat
250 ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata neagra
Timp de preparare: 30 min. Nr portii: 12
Marcarpone il mixam la viteza medie pana cand devine cremos. Adaugam zaharul pudra si mixam pana cand zaharul e complet topit. Adaugam apoi iaurtul si extractul de vanilie. Mixam usor, la viteza mica.
Smantana pentru frisca (rece din frigider) o mixam timp de un minut la viteza mare, apoi adaugam zaharul pudra si mixam bine de tot pana cand obtinem o frisca bat. Incorporam cu grija (ajutandu-ne de o spatula) frisca in crema mascarpone si dam putin la rece.
Ciocolata o dam pe razatoarea cu gauri mici. Cafeaua tare o amestecam cu mierea. Pregatim o tava de chec – mare a fost a mea – o tapetam cu folie alimentara, lasand sa atarne si pe laterale.
Scoatem crema de la rece si punem jumatate din crema pe fundul tavii, nivelam bine. Deasupra cremei punem 2-3 linguri de ciocolata rasa, apoi un rand de piscoturi insiropate in cafea pe ambele parti. Atentie, piscoturile trebuie scufundate in cafea doar putin pe fiecare parte.
Peste piscoturi punem restul de crema, apoi presaram din nou ciocolata rasa si la final uin nou rand de piscoturi insiropate. Dam prajitura la rece, preferabil peste noapte.
A doua zi rasturnam tiramisu pe un platou si deasupra presaram ciocolata neagra ramasa. Servim in portii mari (fara regrete) pentru ca e o prajitura delicata si usoara.
Enjoy!
pansy says
Da’ ce bine sta crema fara gelatina,fara nimic !Bravo !
mandala says
Fara regrete as manca o portie mare !
coco says
minunat desert !
Cristina says
Eu fac parte din categoria celor ce-l iubesc, insa copilul meu nu-l suporta, prin urmare nu-l fac atat de des pe cat mi-ar placea. Al tau arata minunat.
Rocsy Ciobanu says
Imi place mult si daca e fara oua cu atat mai bine. O zi frumoasa!
liana says
Imi place varianta ta, fara oua si “light”, cu piscoturile vag inmuiate in cafea! Zici ca esti in Cluj … ? :))
Daniela says
Nici eu nu am facut cam de mult timp, dar atunci cind motzata cere, il fac cu crema pasticcera, iar piscoturile le insiropez cu suc de fructe, deci nici eu nu prea optez pentru varianta originala, oua crude, cafea si niscaiva bauturi alcoolice. Stii ca am cumparat pentru Isabella si m-am trezit acasa ca avea cognac, wisiki (asa imi place sa-i spun), asa ca am renuntat, ori fac eu, eu nu maninca… Hai ca m-am lungit, dar vin la prinz la tine sa servesc o portie tiramisata… hi, hi…
Alina Vicu says
Daca e light ma bag. Pune o portie si pentru mine. 😉
Pup
FLORY says
Eu ador tiramisù-ul,l-am incercat in diverse combinatii.Si mie imi place in varianta fara oua,al tau arata grozav!Pupici
Adina says
Nu ma pot abtine,trebuie sa-l gust!:)
Nicoleta - Agenda di Nico says
Un desert care imi place mult…cu sau fara oua. .Imi place varianta asta cu iaurt grecesc, trebuie sa o incerc si eu.
ciao!
Cătău says
Nu e tiramisu prajitura meapreferata, dar asta arata dementialll!!
Liana10 says
Light sau nelight, e clar ca sunt fan 😉 Arata senzational!! puup
Laura says
Ymmy, ce bine arata!! De mult timp vreau sa fac tiramisu. O sa ma inspir din reteta ta si voi face probabil de Paste
Andreea Dianu says
Minunat tiramisul Este unul dintre deserturile mele favorite <3
Te pup!