Clafoutis, tarta, prajitura…sau cum ii mai spune lumea, este un desert fin de origine frantuzeasca. Se face usooor, extrem de usor iar rezultatul este foarte bun. Este usor crocant la exterios, cremos in interior…nu prea are baza si are fructe de sezon 😉 Ce poate fi mai bun? Hmmm, poate doar ceva cu ciocolata…dar nu neaparat. Eu una ma declar foarte multumita de acest desert fin si delicios.
Â
Hmm, dar reteta asta de fapt nu este chiar reteta mea, am ‘furat-o’ de la Monya’s, furnicutza noastra bucatar, pentru a da curs Provocarii (semi)secrete de luna aceasta gazduita de Nicol. Monica o numeste tarta, merge bine si aceasta denumire asa cum am spus si mai sus. Tarta sau clafoutis cu cirese, nu conteaza, important e ca e buna, buna si cu aceasta ii multumesc furnicutei pentru reteta asta grozava!
Â
Ingrediente
500 gr cirese
300 ml lapte
200 gr faina
3 oua
2 linguri smantana
60 gr unt
110 gr zahar
1 praf sare
Â
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.
Â
Incepem prin a spala bine ciresele si a le curata de samburi. Ouale le batem usor cu un praf de sare, adaugam zaharul si mai amestecam usor apoi adaugam faina si omogenizam. Laptele il adaugam treptat pentru a nu obtine cocoloase. Amestecam continuu pana la omogenizare. La final punem si untul topit si racit, si smantana. Vom obtine un aluat ca de clatite.Â
Â
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem o tava de tarta mai maricica (26-28 cm) cu unt. Punem ciresele in tava iar peste ele turnam aluatul. Dam tarta la cuptor pentru 40 de minute. Dupa primele 20 de minute reducem focul la 180 de grade. Cu asta e gata deliciul nostru.Â
Lasam clafoutisul la racit in tava apoi il putem portiona dupa pofta. Va asigur ca e delicios si ca o singura portie nu va fi de ajuns.Â
A doua zi este si mai bun, mai ales daca a stat la rece, deoarece va capata consistenta unei budinci.
Â
Va servesc cu o felie, sau poate doua?
Enjoy!Â
DiaMar bucataria galbena says
Cu siguranta vreau si eu!
Te pup!
Paula Gafitescu says
Mihaela, ma bucur ca-ti place! :*
Angie S. says
Arata extraordinar aceasta prajitura…. Yummy,yummy..vreau si eu o bucatica. ;);)
Paula Gafitescu says
Angie, multumesc frumos! pup
Danutza says
Super delicios! Trebuie sa incerc si eu, fiindca imi plac tare mult ciresele
Paula Gafitescu says
Danutza, e grozav de buna si se face tare repede! Pup
Eniko Ostafi says
Buuuunatateeee!!!!!!
este delicios 100%, dupa cum arata!!!
un salut
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Eniko!
Eniko Ostafi says
Gata, l a m scos d in cuptor!!!! abia astept sa se raceasca oooo ce faina a iesit hihihi
Cand pun receta pe blog, am sa ti dau de stire 😉
un salut!!!
Alina Vicu says
Mor dupa Clafoutis si daca este cu cirese e si mai bine. Trimite si mie o felie generoasa. 😉
Pup
Paula Gafitescu says
Alina, iti multumesc de aprecieri! Pup
liana says
Un “dulce” superb, se face usor si e super-bun!
… ca bine zici semi-secreta :))
Paula Gafitescu says
Liana, asa este ! Pupici
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Mai este o bucatica si pentru mine??? 😛
Paula Gafitescu says
Laura, mai facem 😉
Cristina says
ce bine ca mi-ai adusaminte! Chiar eram in pana de idei pentru un desert rapid!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur…chiar e un desert super rapid!
Diana says
Buun tare clafoutis-ul – abia astept si eu sa gasesc cirese bune sa-l fac. O zi frumoasa
Paula Gafitescu says
Diana, ma bucur ca-ti placr! Te pup
Laura says
As manca si niciodata nu m-as satura !!! Tare buna !
Paula Gafitescu says
Laura, si eu la fel! Pup
Mihaela Mihalache says
Un desert minunat! Vreau si eu o feliuta
Paula Gafitescu says
Mihaela, ma bucur ca-ti place! Pup
Dorina says
De cand au aparut ciresele tot spun ca fac un clafoutis , dar tot nu apuc. Foate fain arata al au , fur si eu sa-mi potolesc pofta.
Paula Gafitescu says
Dorina, se face tare usor…sigur o sa reusesti sa-l faci si tu! Pup
Buburuza Bubu says
Ti-a iesit tare delicios!!!Hugs
Paula Gafitescu says
Multumesc Loredana! Pup
Claudia Mic says
Doamne ce bunatate ai facut tu acolo! Am facut si eu ceva de genu, dar in varianta cu zmeura si tare repede s-au “evaporat”.
Paula Gafitescu says
Claudia, sunt convinsa ca a fost super delicios si cu zmeura 😉
adnia says
vai, de cand n-am mai ajuns pe pagina ta, numa bunatati ai pregatit!
Paula Gafitescu says
Adnia, iti multumesc mult! :*
Rocsy Ciobanu says
Arata de minune. Pup!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsy! :*
Fancy Cake says
Trebuie incercata! Cred ca este tare buna!
Paula Gafitescu says
Elana, este foarte bun si rapid de facut!
Sara & Miki says
Tentatanta… cum sa refuzi… pup!
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca-ti place Sara, Pup!
Simona says
Deci… am o problema! Nu mi-a iesit niciodata clafoutis-ul asta!!! Am incercat vre-o 4 retete… apoi am reuntat! 😛
Trebuie sa incerc si eu varianta asta!
Pupici
Paula Gafitescu says
Simona, musai sa o incerci…poate iese bine de data asta 😉 Pup
Kyra says
Tentant! O prajitura “ochioasa” care te indeamna sa bucataresti.
Paula Gafitescu says
Kyra, iti multumesc mult! te pup
Eniko Ostafi says
Am postat si clafoutis ul meu, daca vrei sa te uiti sa vezi cum a iesit
Vad o diferenta mare intre suprafata prajiturii mele si ale tale..de ce? vreau sa zic, pe dinafara arata diferit
un salut
Mirela says
Anul asta nu am avut cirese asa sa ne saturam din pacate.Arata delicios de bine .