Am vazut acest desert pe multe bloguri, cu cirese fiind cel mai raspandit, dar si cu caise…chiar cu visine. Chiar eram si eu curioasa sa vad cum este, e chiar asa bun, o fi greu de facut…sau ce are asa spectaculos incat asa multa lume il face??? Normal ca trebuia sa ma conving si eu, doar cum era sa treaca anul si eu sa nu fac asemenea delicatesa!
S-o fi facut cu cirese? Sau cu caise? Sau mai bine cu visine??? Aveam optiuni si pana la urma am ales ceva mai acrisor, si anume visinele, dar nu le-am lasat asa pur si simplu, ci le-am inbunat putin cu o banana bine coapta.
Ingrediente – aproximativ 330 gr pate brisee:
- 210 gr faina,
- 100 gr unt,
- 1 ou,
- 1 lingurita sare, un praf de zahar,
- 1 lingura lapte rece
Umplutura
- 3 oua
- 110 gr faina
- 100 gr caimac (spuma de lapte)
- 100 gr zahar
- 250 ml lapte
- 1 pastaie vanilie
- 1 banana coapta
- 500 gr visine
Reteta de pate brisee (un aluat frantuzesc de tarta) o gasiti si aici, doar ca de data aceasta puteti pune doar faina alba.
Intr-un vas incapator punem faina si in mijlocul ei oul, sarea, zaharul si untul taiat cubulete. Incepem sa aducem faina inspre mijloc si framantam ajutandu-ne de varful degetelor pana la omogenizare. Da…stiu ca treaba asta o sa vi se para anevoioasa, dar aceasta este tehnica folosita in bucataria frantuzeasca Pana la urma tot o sa-i dati voi de capat si va iesi un aluat frumos. Aproape de final adaugam si lingura de lapte, si incepem sa inpingem aluatul cu podul palmei de 4-5 ori pana este incorporat laptele.
Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cel putin 30 de minute.
Ungem o forma de tort, cu diametrul de 21 cm, cu unt. Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie subtire de aproximativ 3 mm si-l punem in forma. Acoperim cu hartie de copt si cu boabe de fasole, si-l dam la rece pentru 20 de minute. Intre timp incalzim cuptorul la 170 de grade.
Dupa 20 de minute scoatem tava din frigider si o introducem in cuptor. O lasam asa timp de 15 minute, dupa care luam boabele de fasole si hartia de copt, si o mai introducem la cuptor pentru 5 minute. Cand este gata o lasam deoparte si trecem la umplutura…dada, asta e partea mea preferata, mereu 😀
Visinele le spalam bine, le curatam de samburi si de alte probleme.
Ouale le batem usor cu telul, apoi adaugam caimacul moale si mixam bine pana la omogenizare. Adaugam zaharul, faina si laptele treptat, amestecand bine ca sa nu obtinem cocoloase.
Pastaia de vanilie o despicam in doua cu un cutit cu varful subtire, iar semintele le punem in compozitia cu oua si lapte.
Incalzim cuptorul la 170 de grade. Banana o taiem felii subtiri si acoperim baza de tarta, punem si visinele asa incat sa acopere bine fundul tavii, iar la final turnam cu grija amestecul de oua cu lapte.
Eu am dublat cantitatile pentru umplutura pentru ca am vrut sa iasa cat mai cremoasa si mai fructata, dar voi puteti sa faceti si doar cu jumatate din ele. Eu clar ca si data viitoare tot asa o voi face 😛
Introducem tava la cuptor si o lasam pentru 45-50 de minute pana se rumeneste usor deasupra.
O minunatie aromata, ce sa mai spun??? Aaa, da…mai trebuie sa spun ca neaparat trebuie lasata la racit si apoi pudrata din abundenta cu zahar pudra, si binenteles servita cu mare pofta.
Ce mi-a placut cel mai mult la acest clafoutis este ca are un gust dulce-acrisor, si e extrem de racoros, numai bun pentru vremea de canicula. Binenteles ca nu se compara cu inghetata, dar poate sa-i faca concurenta de minune 😛
Enjoy!
Alice Kitchenette says
Arata de nu mai am cuvinte. Buna, acrisoara, racoroasa …PERFECTA. Imi place!
The Wandering Oltean says
Arata minunat! Si are niste culori….
Adnia says
bine te-am gasit!iti multumesc pt vizite si cuvintele tale frumoase, de acum te voi urmari si eu cu mult interes!
P.s. arata fantastic prajitura ta, iar eu sunt dependenta de dulciuri:)
Buburuza Bubu says
WoooW arata minunat!Varianta asta trebuie sa o incerc si eu! Hugs
Simona says
Asta-i dulcele care mie inca nu-mi iese… Imi place si varianta ta, dar am o singura intrebare: cu ce pot inlocui caimacul? Merge un lapte foarte gras, de la vaca de la tara?
Pupici
Sara & Miki says
Minunat arata… nici nu poti rezista! Pupici!
Carol says
Ingenioasa reteta! Trebuie sa fie gustoasa… ca arata super.
Poliana says
Alice, ma bucur tare mult ca-ti place. Aceleasi cuvinte le-as folosi si eu pentru aceasta reteta.Pup
Poliana says
Oltean, multumesc pentru aprecieri!
Poliana says
Adnia, pentru putin, tot ce am facut e sa remarc talentul ce-l exprimi foarte bine in retetele tale! Si eu iti multumesc pentru vizita! Pup
Poliana says
Buburuza, ma bucur ca-ti place ;;) Sa-mi zici cum a iesit! Pup
Poliana says
Simona, pana la urma tot o sa-i dai tu de capat cu reteta asta 😛 Caimacul il poti inlocui cu unt. Eu de obicei folosesc lapte gras de vaca in toate retetele mele, iar caimacul(spuma) ce ramane de la fiert o mai pun in diverse preparate in loc de unt, si se comporta foarte bine! Pupici
Poliana says
Sara & Miki, ma bucur tare mult ca va place! Pup
Poliana says
Carol multumesc! :* A fost f buna, dulce-acrisoara si racoroasa!
DiaMar bucataria galbena says
Imi place foarte mult,si are o culoare grozava.Pup!
FLORY says
Un desert minunat,e delicios cu orice fruct!Pupici
Cristina says
Cred ca iau desertul il iau la tine! Te pup
Haplea says
Rapid de preparat si foarte gustos!
Poliana says
Mihalea, ma bucur ca-ti place ;;) Pup
Poliana says
Flory, cred ca si eu ca e delicios in orice combinatie, e prima data cand il fac si mi-a placut foarte mult! Pup
Poliana says
Cristina, te astept cu drag! >:D<
Poliana says
Haplea, asa este, multumesc!
Ioana says
Ce delicatesa! Arata extraordiar! Trebuie sa fie tare gustoasa! Merita incercata! Pupi!
maria says
minunata reteta!
catkitchen says
Il incerci pe rand cu toate fructele posibile , e grozav , ai vazut acum !!! ;)Arata ffff bine , iar combinatia ta mi-o place tare !!
Alex says
deci este super tare clafoutis-ul asta al tau…imi ploua in gura …