Azi la noi in familie avem un sarbatorit special, un sarbatorit care isi poarta mandru numele de Gabriel pentru care am pregatit acest dulce ciocolatos si alte multe bunatati. Prin urmare incep prin a-i dori sarbatoritului tot binele din lume, sanatate din plin si sa aiba parte de multa, multa iubire dar si de multa rabdare pentru a rezista alaturi de mine muulti, multi ani de acum incolo 😛
Acestea fiind spuse vreau sa mai adaug ca i-am facut un dulce special, decadent, cu o textura fina care abunda in ciocolata. Sper sa-l savurati si voi cu placere!
Crusta
200 gr biscuiti integrali
80 gr unt
2 linguri lapte
2 linguri cacao
Â
Bavareza de ciocolata
250 ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra
200 gr ciocolata neagra
2 oua mari
400 ml lapte
1 plic gelatina
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
Â
Decor
70 gr ciocolata neagra
100 gr smantana lichida
merisoare/coacaze rosii
Â
Timp de preparare: 30 min Timp de racire: 3 ore Nr portii: 8
Pregatim o tava de diametru 20cm. O ungem cu unt iar fundul il tapetam cu hartie de copt.Â
Topim untul la foc mic si-l lasam deoparte. Biscuitii ii macinam marunt la robot apoi ii amestecam cu cacaoa, untul topit si laptele. Daca amestecul este prea uscat mai putem adauga lapte. Tapetam fundul tavii cu acest amestesc de bicuiti si apasam bine cu fundul unui pahar. Dam la rece si trecem la crema.
Â
Punem laptele pe foc. Ouale le frecam bine cu sarea si zaharul. Cand laptele este fierbinte turnam cateva linguri peste oua si amestecam. Punem ouale peste laptele din tigaie si punem din nou tigaia pe foc. Lasam la foc mediu spre mare iar cand incepe sa fiarba amestecam energic pentru a obtine o crema fina. Luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati si extractul de vanilie. Omogenizam.
Â
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata si amestecam energic pentru a distribui uniform gelatina. Acoperim crema cu folie alimentara si dam la rece pentru 2-3 ore.
Â
Frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o incorporam usor, cu miscari de jos in sus, in crema de ciocolata racita. Turnam crema astfel obtinuta peste crusta de biscuiti si o lasam la frigider pana a doua zi.
Â
A doua zi desprindem usor marginile formei de copt pentru a putea scoate tortul. Il transferam cu grija pe un platou.
Topim la foc mic ciocolata impreuna cu smantana lichida. Cand avem o compozitie omogena o turnam deasupra tortului si cu o lingura facem forme neregulate. Deasupra punem merisoare sau coacaze rosii (eu am avut congelate) sau orice alte fructe va plac si dam din nou la rece.
Â
Pentru a taia tortul vom folosi un cutit introdus in apa fierbinte iar apoi sters cu un servet. Aceasta operatiune se repeta pentru fiecare feliere. La servire putem sa completam cu sos de ciocolata pe care il obtinem daca mai diluam cu smantana/lapte glazura ramasa de la decorare.
Â
La multi ani sarbatoritilor!
Corina Ureche says
La multi ani, sarbatoritului!
Bavareza arata extraordinar de bine, imi place la nebunie si o voi pregati si eu.
Rocsy Ciobanu says
La multi ani pentru sarbatorit! Desertul este apetisant!
Maria Udrea says
Vaaaai, Paula, cum arata! Te ucide pofta, nu alta! Emoticon pofticios :)))0
Anonymous says
Un deliciu de ciocolata,la muti ani sarbatoritului! Gabriela.
Laura Adamache says
Superb arata!! Cred ca sarbatoritul a fost mai mult decat incantat, nu? Te pup dulce si La Multi Ani jumatatii tale!
Sara & Miki says
La multi ani sarbatoritului si cu tot dragul servesc o felie, ca prea arata grozav!
Daniela says
Mamma mia, cum poate sa arate… Pai inghit in sec (eram sa scriu sex) si sper sa fac si eu asa ceva pentru sarbatori, dar in miniatura… Pina atunci, servesc de la tine, ca nu ingrasa. Pupici !
Andreea Denisa says
Arata foarte bine!! Trebuie sa fac si eu bavareza, ca nu am facut!
Fancy Cake says
La multi ani! Desertul arata senzational!
Dohotariu-Avram Alina says
La mulți ani sănătoși sărbătoritului! Savurăm și salivăm minunea asta.
gaby_d says
Arata de mori incet! :)))
Superb!
Ramona Alina says
Aratã tare bine!!! La multi ani!
dia_diana58 says
La inceput ai scris cam asa ,, punem laptele pe foc impreuna .” da’ cu ce ? :d
Minunat tort/prajitura .
diamond says
ca de revista! 😀 minunat!
Liana10 says
Ce bunatate si ce frumusete!! Sa traiasca sarbatoritul!! Merisoarele nu-s coacaze, totusi? 😉
adnia says
irezistibila ciocolatoasa ta!
Kyra says
Minunata prajitura mai ales ca, sint sigura, contine ceva mai multa iubire decit ciocolata.
Luate impreuna, dau un rezultat fabulos.
La multi ani fericiti si impliniti!
Buburuza Bubu says
cine ma pus sa dau azi clik la tine pe blog????? Doamne cum arata!!!!!! Love you!!!
Bucate Apetisante says
Arata de milioane bavareza, si cand e vorba de ciocolata eu nu pot spune decat : YUMIIII !
Pozele, exceptionale.
sugestiv says
Am probleme cu crema. se tot taie dupa ce adaug oul si/sau ciocolata, desi am luat de pe foc cand l-am adaugat si apoi am pus la loc, iar mai energic de atat e imposibil sa amestec:). putin ajutor?
Paula Gafitescu says
Buna. Din pacate nu stiu care ar fi explicatia. Incearca sa pui laptele nu foarte fierbinte peste oua, si pune doar 2-3 linguri de lapte cat sa desfaci ouale. Apoi pui ouale peste restul de lapte pe foc si continui procedeul la foc mediu (nu mare) ca sa nu se ingroase prea repede – daca tu spui ca se taie atunci cand cand amesteci. Cand adaugi ciocolata sa iei amestecul de pe foc. Laptele folosit sa fie unul gras, iar ciocolata ar fi bine sa aiba un procent mare de cacao. Sper sa-ti fie de folos sugestiile mele. O seara frumoasa!
Anonymous says
Azi dupaamiaza o fac si eu ,ptr ca maine e ziua de nastere a fiului meu implineste 24ani mersi ptr reteta.
Galaxy Imob says
Arata minunat!
Cătău says
superrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Mariana says
urgent!!!!
ouale cu laptele nu se fac crema!! nu trebuia putin amidon,faina???
Paula Gafitescu says
Nu se pune amidon, este un fel de crema anglaise la care se adauga ciocolata neagra. Ciocolata o va ingrosa in momentul racirii. Gelatina va fi cea o va sustine. Sper sa nu fi raspuns prea tarziu.
Mariana says
multumesc mult.oricum am facut reteta cum ai scris…
a iesit super ok,dar m-am speriat,ca ma asteptam sa se ingroase un pic,cum ai precizat.
multumesc!