Povestea acestui tort este una lunga…a inceput in urma cu cateva luni, cand l-am descoperit pe un blog superb:Β Sweetapolita . De atunci am fost bantuita de imaginea lui, dar si de dorinta de a-l face…dar am asteptat. Am asteptat sa apara capsunele, am asteptat sa apara un eveniment. Capsunele au aparut destul de repede, au fost si evenimente, dar tortul intarzia sa apara :))
Era programat pentru Rusalii, tocmai trecuse ziua copilului, dar si ziua bunicului meu, asa ca imi propusesem sa-l fac pentru ei, pentru sarbatori, pentru toata familia. Dar nu a fost sa fie asa….tortul s-a tot incapatanat sa apara. De fapt problema a fost untul pe care l-am uitat din greseala in frigider :)) iar noi plecasem cu toate celelalte ustensile/ingrediente necesare afara din localitate la bunici. Acum o sa ziceti: si acolo la bunici nu exista unt??? Exista unt, dar dintr-ala facut din apa si grasimi vegetale. Nu era ingredientul de care avea nevoie acest tort. Standardele acestui tort erau prea inalte, asa ca am amanat facerea lui….pana acum…
Am avut emotii, mari…oare imi va iesi asa cum trebuie, daca nu creste blatul, daca nu iese crema, daca nu…nici nu stiti cate mi-au trecut prin cap. Nu mai facusem pana acum swiss merengue buttercream, mi se parea ceva extrem de greu, si ca riscul de a strica totul era mai mare decat mi l-as putea imagina.
Am inceput cu blaturile, zic eu partea cea mai usoara din tort. Acum da, pot sa ma dau mare si tare ca blatul a iesit asa cum mi-am dorit, dar inainte de a-l scoate din cuptor, aveam inima cat un purice :))))
Am pregatit toate ingredientele pentru blat cu aprox 2 ore inainte de a-l face. le-am asezat frumos pe masa, le-am si pozat, dar nu stiu de ce am omis sa pun poza cu ele, promit sa revin si sa remediez situatia.
Pentru blat avem nevoie de urmatoarele (lista e cam lunga, dar merita toti banii ) :
240 gr faina alba normala
250 gr zahar
90 gr cacao extra neagra
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite praf de copt
1 lingurita cu varf de sare
100 ml ulei vegetal
280 ml iaurt
250 ml cafea tare si fierbinte π
3 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie
E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, acesta e si motivul pentru care le pregatim cu 2 ore inainte, exceptie facand cafeaua pe care o preparam doar inainte de a ne apuca de treaba.
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate cu telul. Intr-un bol separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam bine (dar usor) pana se omogenizeaza. La sfarsit turnam si cafeaua fierbinte, care va produce o multitudine de arome la fiecare miscare de tel.
Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm, asta daca le aveti. Eu nu am decat una :)), am mai improvizat o tava dintr-o cratita cu acelasi diametru, lucru care mi-a salvat o buna parte din timp. Daca nu aveti decat o tava, le coaceti pe rand la 180 de grade pentru 30-35 de minute.
Dupa 30 verificati, daca scobitoarea iese curata, atunci gata, opriti cuptorul…ca sa nu se usuce prea tare blaturile.
Le scoatem frumos pe un gratar, le admiram…si adulmecam mirosul de ciocolata cu cafea. Le lasam la racit. Eu le-am facut cu o seara inainte, iar dimineata am trecut direct la crema.

Extraordinar de bine arata,felicitari!!!Crema asta imi tot propun si eu sa o fac,,,dar parca nu ma incumet,vb ta sa nu trebuiasca sa plang,,,,dar ai vine randul,,,,puppp!!!!o zi frumoasa!!
oare poate rezista cineva in fata acestei minunatii?
felicitari!
Vaaaaai,cum arata!Cand vad ciocolata aceea ma topesc,nu alta.Super bun si frumos.
Pupici!
Felicitari! Tortul arata extraordinar! Pup
Uau! Arata tare bine! Trebuie sa fie foarte buuun! Vreau si eu o felie.
imi plac torturile/prajiturile rotunde stropite asa “neterminat” cu ciocolata. fac si eu asa. arata intr-un mare fel si foarte rustic :))
vreau si eu ca arata superb!!!
sa mai zic…imi place suportul ala fantastic pe care ai tronat praji…
imi mai place si lingurita aia…
totul imi place,
pup
arata superb si prezentarea la fel, bravo!!!
Wow, super delicios! Si arata mega yummi! Pup!
Absolutely stunning… zau!! Felicitari pentru ce ai facut aici!!
BTW.. din profilul tau bag de seama ca lucram in aceiasi breasla
Este una din combinatiile mele favorite, si ti-a iesit foarte bine. Nu trebuia sa te sperii ca nu iasa
Mi s-a parut ca ai luat o cale mai complicata cu SMB, ai batut albusurile de doua ori. Si SMB este una din cremele mele favorite, si pot sa pun orice arome vreau
La cat mai multe torturi!
Mirela, multumesc frumos! :* Crema nu este chiar asa de greu de facut (zic eu dupa ce mi-a iesit :P) cel putin asa mi se pare acum. Daca o faci, si daca o sa ai rabdare si putin grija, sigur va iesi. Pupici!
Ana, da…cu greu am rezistat si noi, foarte repede s-a ‘topit’ tortuletul π
Mihaela (DiaMar) ma bucur taaare mult ca-ti place!!! Te pup!
Alina, multumesc frumos! Pupici
Ioana, multumec! :* Da, a fost foarte bun. Spun ‘a fost’ pentru ca nu mai este, dar data viitoare te invit la o felie! Pupici
Alice, ma bucur tare mult ca-ti place! :* Ti-as da si tie o felie, dar din pacate nu mai este :D, insa una virtuala tot o trimit la tine! Am improvizat eu pe ici pe colo cu decorul, dar ma bucur ca a iesit ceva placut ochiului! :*
Alina Neagu, multumesc frumos de aprecieri! :*
Danutza, multumesc, esti tare draguta! Pup!!
Wandering Oltean (poate-mi spui tu, mai bine cum sa ma adresez :P) ma bucur tare mult ca-ti place ce fac eu aici, mai ales dupa ce am vazut pe blogul tau si am ramas cu gura apa π nu glumesc, deloc! Dada, suntem din aceasi breasla, si mai avem si o pasiune in comun! π
Mihaela, ma bucur tare mult ca-ti place. Eu m-am speriat putin ca nu mai facusem pana acum, si ca sa fiu sigura ca iese bine am vrut sa muncesc mai mult :))) Dar pana la urma nu a fost chiar asa greu, albusurile s-au racit repede pentru ca nu s-au putut incalzi prea tare pe bain marie, fiind deja spuma π Oricum e bine ca a iesit, easy or not π Pupici!
Foarte frumos! Bravo!
Foarte multa munca dar si rezultatul pe masura.Arata foarte bine si sunt sigura ca e delicios!
Vai ce frumusete de tort ai facut!!! Stiai tu de ce te lauzi…
Super arata! Felia aia mare este a mea.
Te pup
Mamaaaa, cum arata! Super super fain…. waw, si asta e doar inceputul, zic eu…
Foarte Frumos si cu siguranta DELICIOS! Felicitari!
@Miha
cmultumesc frumos! Pup!
Langmina, am muncit putin la el, recunosc…dar am fost f bucuroasa ca a iesit asa cum trebuie. Multumesc!
Simona, multumesc frumos, esti tare draguta! Normal ca felia aia este pentru tine! Pupici
@Anki ma bucur tare mult ca-ti place! Mesajul tau suna a incurajare pentru ceea ce urmeaza, asta e foarte bine, chiar am nevoie pentru ca nu e usor sa pasesti intr-un domeniu atat de plin de oameni minunati si talentati! I’ll do my best! Pupici
@Buburuza Bubu
Multumesc frumos, te invit la o felie sa te convingi! Pup
Foarte bine arata tortuletul. Felicitari pentru resusita!!
Pupici!
EXTRAORDINAR!
Arata extraordinar de bine !
Trebuie incercat !
p.s. : Ai un blog foarte frumos π
Andreea ma bucura tare mult ca-ti place, tinand cont de minunatiile pe care le faci tu in bucatarie! Pup
Carol, multumesc, si eu am fost incantata :))) Nu ma laud, ca mai am eecuri in bucatarie :((, dar aici ma bucur ca totul a mers bine!
Mirela, da, chiar trebuie facut. Multumec pentru aprecieri! Pup
M-am uitat putin prin minunatiile tale, dar acesta este clar atractia maxima pentru mine. Sper sa iti imprumut si eu reteta la un moment dat…
Superb blogul! Acest tort este senzational. Il voi incerca si eu pentru ca este prea bun :)))
Imi vine sa-i dau bloggspotului in nas (daca as putea!;). Am scris acu 2 zile coment aici si bestiuta nu mi l-a luat. Imi tot apar niste erori. in fine.. era lung primul coment, asa c-o sa fiu scurta acum;) Imi place SMB de mor. am vazut-o la Mihaela acu ceva vreme,ce-i drept putin altfel, si m-am cam indragostit de tortul ei roz ;). Deci maxim da. Felicitari draga mea! Arata demential!
@Laura Nechita multumesc frumos pentru aprecieri. Tortul a fost intr-adevar un deliciu, ma bucr ca-ti place!!
Antonina, mai face si el pe nazdravanul :)) imi pare rau ca ai intampinat dificultati, daaar…ma bucura mult ca iti place tortuletul meu si iti multumesc foarte mult pentru cuvintele tale, mai ales ca vin de la tine. Sa stii ca eu apreciez foarte mult munca pe care o depui pentru blog, si cu atat mai mult sunt fericita sa aud astfel de cuvinte de la tine! Multumesc! :*
Frumos tort,deosebit! Bravo!
Duminica frumoasa!
Ce sectiune perfecta!!!
Arata foarte fain.
E o opera de arta! Cu siguranta a fost si foarte gustos!Am retinut reteta. Bravo!
SUPERB !!!!!!!!!!!!!
TORT DE ***** !:)
Arata asa de bine ca-mi vine sa ling monitoru’ … super tort !!!
Multumesc fetelor pentru cuvintele frumoase! Va pup
FELICITARI ATAT PENTRU SUPERBA REALIZARE CAT SI PENTRU MODUL IN CARE EXPLICI FIECARE ETAPA. FELICITARI SI LA CAT MAI MULTE RETETE
Simina multumesc frumos pentru cuvintele frumoase! Cat mai multe retete sa fie!!! O zi frumoasa!
Senzational de frumos:)!
Maira, multumesc mult! >:D<
o delicatese!felicitari !!!
Arata absolut minunat!
Despre blat as vrea sa te întreb daca-l coc în 3 transe unde/cum păstrez aluatul pentru torturile următoare?
In vasul in care se afla compozitia, intr-un loc racoros. Nu trebuie pus la frigider dar nici sa stea langa cuptor
Am facut si eu astazi acest tort si nu mia iesit crema. Un esec total. Am facut exact ca in reteta. Albusurile se intarisera asa de bine si cand am inceput sa pun untul s a facut mai lichida, am continuat mixarea, am continuat sa pun unt si la un moment dat s a intarit, am mai mixat, dar nu mult. Am adaugat capsunele piureu si esenta de vanilie. am pus la frigider si cand am scos o ca sa o ornez iesite apa din unt si este fffffoarte gretoasa. ce sa zic un esec totaaaal. Nu vreau sa mai aud de crema de unt
Buna Mirela. Imi pare rau ca nu a iesit crema cum ar fi trebuit. Untul trebuie sa fie unul de calitate cu un procent mare de grasime, peste 80%. Poti sa si reduci cantitatea de unt pentru crema, sau pur si simplu se poate renunta la el daca nu iti place. Intr-adevar este o crema mai delicat de facut si destul de grea pentru stomac. Nici pe mine nu ma incanta foarte mult si tocmai de aceea o fac destul de rar. O zi frumoasa!
Se poate blatul fara cafea? Nu imi place cafeaua!
Buna Andrea, imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Blatul se poate si fara cafea, doar cu apa calda, insa chiar nu se simte deloc cafeaua in blat. Motivul pentru care se pune este pentru a accentua gustul de ciocolata.
Tortul arata delicios! As vrea sa stiu ce fel de iaurt ai folosit?
Denisa, am folosit iaurt de casa insa cred ca merge si un iaurt normal de magazin. Ma bucur ca-ti place tortul
Arata minunat!
ingredientle enumerate la blat sunt totalul pt cele 3 blaturi?
sau e cantitatea pt 1 blat, pe care il voi face de 3 ori?
Paula, incerc sa fac tortul acesta, dar nu a crescut blatul f bine. Am o jntrebare: cum se bat ouale, spuma? Merci…