Am promis ca vin cu tort, asa ca azi ma prezint in fata voastra cu un SUPER tort! Sunt eu mare amatoare de ciocolata, si dulcele nu prea pot sa-l ridic la rang suprem decat daca are ciocolata (hai ca as mai putea-o inlocui si cu branza, ca sa nu fiu asa stricta) daaaar, acest tort nu are pic de ciocolata, si totusi m-a fermecat si cucerit forever!! Da, are branza e drept, dar mai are afine, dupa care sunt topita mai nou, si lemon curd!!!
Dada, lemon curdul pe care l-am folosit si la inghetata si despre care v-am zis eu ca nu l-am folosit tot, si ca mai urmeaza ceva dulce si extrem de bun cu el.
Tortul acesta asteapta de ceva vreme sa fie postat, trebuie sa marturisesc ca l-am facut cu o luna in urma, si acum nu au mai ramas decat pozele si amintirea unui tort reusit care-si cere clar repetitia. Dar am si o scuza buna, de fapt mai multe, stiti voi : concediu, post, aniversari
Ca sa nu lungim vorba prea mult, trecem repede la reteta. Daca nu aveti lemon curd ramas (sau facut asa din intamplare :P) reteta o puteti lua de aici
Ingrediente blat:
2 cani + 2 linguri faina
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
1 cana zahar
3 cani afine proaspete + 1 lingura faina
1/2 cana iaurt
1/2 cana lapte
2 lingurite esenta de vanilie
2 linguri suc de lamaie
200 gr unt
4 oua mari
Crema:
100 gr lemon curd
Decor:
400 gr branza philadelphia
150 gr unt 80% grasime
300 gr zahar pudra
100 gr lemon curd
Nu este foarte complicat de facut, chiar destul de usor as putea zice, trebuie sa fim atenti la cantitati si la pasii de executie iar rezultatul va fi mai mult decat multumitor!
Pentru blat e bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas mare cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea, lasam deoparte.
In alt vas amestecam iaurtul, laptele si esenta de vanilie.
Afinele le spalam bine, le scurgem de apa, apoi le amestecam cu doua linguri de faina si le lasam la odihna.
Untul moale il mixam cu zaharul pana acesta din urma e bine incorporat (cca 10 minute), adaugam cate un ou pe rand si mixam bine dupa fiecare.
In compozitia de unt si oua adaugam jumatate din cantitatea de faina, apoi cea de lapte, si terminam cu faina.. Dupa fiecare adaugare incercam sa incorporam cat mai bine ingredientele. La sfarsit adaugam si afinele.
Cuptorul il incingem la 180 de grade. Pregatim o tava de dimensiuni 25/35 cu hartie de copt. Turnam compozitia pentru blat in tava si o lasam la copt pentru 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 25 de minute, daca iese curata oprim focul, altfel il mai lasam cateva minute.
Cand e gata blatul il scoatem din cuptor si-l lasam la racit.
Intre timp putem sa trecem la crema pentru decor.
Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra timp de cateva minute, se adauga crema de branza treptat si mixam pana obtinem o crema fina si pufoasa. La sfarsit incorporam usor lemon curdul cu miscari de jos in sus. Lasam crema la rece pana cand este suficient de intarita pentru ornare, sa nu cumva sa o gustati inainte pentru ca s-ar putea sa ramaneti fara crema (la cat e de buna)!!!
Suntem aproape de final cu tortul, mai avem ornarea…aici fiecare dupa inspiratie
Eu am taiat blatul in 3, am pus un blat pe un platou dreptunghiular, apoi 1/3 din lemon curd-ul pus deoparte pentru crema, alt blat si tot asa pana la final – noroc ca sunt doar 3 bucati de blat!!
Acoperim tortul cu crema facuta pentru ornat, il imbracam intr-un strat generos, ornam cu afine si-l dam la rece…putin, asa cat ne tine pofta departe de el.
Combinatia branza, afine si lemon curd a fost divina, chiar si pe cei carora nu le place lamaia in deserturi i-a cucerit. Dulce, acrisor si aromat sunt cuvintele care-l descriu foarte bine, dar gata cu laudele :P, va las sa-l admirati si ‘degustati’.
Enjoy!!!
Reteta de blat e adaptata de pe : Sweetapolita
diamond says
ce sectiuni imbietoare! vad ca gatesti la fac continuu
The Wandering Oltean says
Arata demential! Ai niste culori prin el… Super
Mirela Goleanu says
Exceptional !:)
Buburuza Bubu says
WoooW ce bunatate!!!Poti repeta reteta,eu vin la 1-2 portii hugs!
ophelia1983 says
arata superb! si vorba buburuzei! ma ivit si eu la 1 portie!
Laura Nechita says
Superb si foarte apetisant absoluta deliciosenie ! vreau si o portie…dubla :p
mirela says
Super!!!!!super!!!!felicitari!!!!!ma inscriu si eu la o portie,,,,mareeee!!!!!!!
Timea says
Arata absolut minunat!!!!!!
Mihaela - mykyduta says
Doamne cum arata!!!!!!!!!!!
Privesc si salivez :)))))
Arata demential, iar reteta este super interesanta.
Trecut la favorite si e musai sa o incerc.
Puuuuup
Sara & Miki says
Genial arata, felicitari! Pup!
Adnia says
fantastica prezentare…iar de savoare nu cred ca e cazul sa mai amintim, nu? te pup!
Adela Zilahi says
Fara cuvinte!! Superba si delicioasa!!! Pupici!
catkitchen says
Arata demential !!!
PS.Nu numai ciocolata face minuni !!!
Poliana says
Diamond, ma bucur ca-ti place! Aaa, si-mi place sa gatesc, si adeva e ca si trebuie, am doi barbati (unul mai mic e drept :P) de hranit in casa :))
Poliana says
Oltean, multumesc si ma bucur ca-ti place!
Poliana says
Mirela, multumesc! >:D<
Buburuza, clar o s-o repet, e prea buna, sa te anunt?
Ophelia, ma bucur ca-ti place, te astept si pe tine cu drag! Pup
Laura, daca iti place asa mult iti dau si portie tripla! Pupici
Mirela, multumesc, te astept si pe tine la tort – pe cand il mai fac Pup
Timea, multumesc frumos! Pupici
Mihaela, ma bucur tare mult ca-ti place, neaparat sa-l incerci!! Pup
Sara&Miki, ma bucur mult ca va place! Pupici
Adnia,l multumesc frumos! Da, a fost tare bun dar n-are rost sa ne mai gandim acum cand nu mai este Pupici
Adela, ma bucur mult ca-ti place, multumesc!! Pup
Magda, multumesc. Daaa, asa este sunt multe chestii delicioase pe care trebuie sa stii cum sa le combini! Pup
Cristina says
fuvtioneaza telepatia? si eu ma gandeam la un desert ca acesta… Pup
Andreea says
Frate cum arata! Ieri m-am holbat la treaba asta vreun sfert de ora, si am inghitit in sec mult timp dupa aia! Dupa atata holbat in sec si inghitit in gol, (pardon, invers! :)) ), am uitat sa-ti las comentariu. Asa ca azi revin tot cu holbatul si inghititul, si las mesaj. Ma termini nervos!!!
Poliana says
Cristina, se pare ca la noi doua da :)) E senzational, trebuie sa-l faci
Poliana says
Andreea :)) ma bucur mult ca-ti place! Poate dupa atata ‘holbat’ te hotarasti si tu sa-l faci, e extrem de bun, dar cred ca nu mai trebuie sa spun asta Pupici
Adina says
Doamneeee, cate bunaciuni ai pregatit!:)
Prajiturica asta este grozava !:)
Te pup !
Poliana says
Adina, ma bucur mult ca-ti place…a fost suuuper buna!! Pup si eu!
Anonymous says
mmmmmm,dar scuze ignoranta..ce e lemon curd? as vrea sa il fac si eu tortuletzul tau mmmmm
Poliana says
Anonim, lemon curd este o crema facuta din galbenusuri, zahar, lamaie si unt, iar reteta o poti lua de la inghetata mea cu lemon curd: http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/08/inghetata-cu-lemon-curd-si-afine.html
Ma bucur tare mult ca vrei sa incerci tortul, este intr-adevar foarte bun.
Dana says
Parca-i simt gustul! E pe placul meu!
truedelights says
Tare bine arata!
Paula Gafitescu says
Dana, ma bucur mult ca-ti place!
Paula Gafitescu says
Truedelights, multumesc de apreciere!
anomis says
are ceva daca folosesc afine congelate? in vremea asta..nu avem de unde sa gasim proaspete..
Paula Gafitescu says
Anomis, sincer nu am incercat…dar sigur merge si asa. Nu uita sa le tavalesti prin faina
DanaG says
Paula, am facut in weekend tortul acesta. A iesit bun, cu cateva observatii, la care, daca ai timp si disponibilitate, ar fi util sa vii cu comentariile tale:
– amestecand fructele in compozitia de blat, afinele+murele congelate pe care le-am folosit (tavalite prin faina) si-au lasat culoarea si au ‘innegrit’ usor blatul – cred ca cel mai bine ar fi fost sa pun fructele presarate peste blatul intins in tava, ca la clasicul pandispan cu fructe (prune, caise etc)
– lemon curd – am pus 130 ml de zeama de lamaie (nu 180 ml) si a iesit tot prea acru (in conditiile in care mie imi place acru) – aici cred ca e in functie de norocul la fructe – exista posibilitatea sa adaugi zeama de lamaie la final, dupa ce a fiert, ca sa eviti situatia in care pui intreaga cantitate de la bun inceput?; a fost prima data cand am facut si gustat lemon curd si mi s-a parut ca se simtea destul de tare gustul de ou – sa fie din cauza ca n-am fiert destul?
– asamblare – oare tu ai ajustat simultan cele trei felii de blat dupa ce le-ai suprapus? am avut colturi rotunjite / inegale, datorita tavii, ceea ce mi-a dat de furca la asamblat, intrucat au ramas goluri destul de mari de umplut cu crema
Multumesc pentru sursa de inspiratie, sa stii ca voi petrece multe weekenduri cu retetele tale
Paula Gafitescu says
DanaG, iti multumesc mult ca ai incercat totrtul asta si ca ai revenit cu impresii
Pentru mine a fost unul din cele mai bune torturi facute/mancate. Ma bcuru ca ti-a placut si tie…si acum sa raspund la observatiile tale:
– eu am folosit fructe proaspete, cele congelate banuiesc ca la coacere lasa mai mult suc decat cele proaspete si din aceasta cauza s-a innegrit blatul. Data viitoare sa incerci cu ele proaspete, sau daca folosesti congelate, le poti presara deasupra, asa cum ai spus tu, insa si asa cred ca vor lasa putin suc.
– lemon curdul meu nu mi s-a parut acru, e drept nu l-am facut eu f dulce…dar zahar se mai poate adauga si la final. Lamaile ar fi bine sa fie coapte (moi) si zemoase…cele tari am observat si eu ca au sucul mai acru. Incearca sa le cumperi cu cateva zile inainte si sa le lasi in bucatarie sa se mai ‘coaca’ Poti pune si mai putina zeama de lamaie din start si nu e nevoie sa completezi la final…decat daca doresti. Oricum iese o contitate destul de mare.
– Crema trebuie fiarta in jur de 10 minute, la foc mic-mic. Poti sa o lasi si pana la 15 minute daca ti s-a parut ca 10 minute nu ar fi suficiente.
– la asamblare, am ajustat marginile intr-adevar.
Sper sa-ti fie de folos explicatiile mele si te mai astept cu drag in vizita! O zi frumoasa!
Anca B. says
Buna, Paula! Crezi ca pentru cantitatile acestea as putea folosi 2 tavi de 18? Multumesc anticipat!
Paula Gafitescu says
Buna Anca. Cu siguranta o sa iasa numai bine in doua tavi de 18. Spor si pupici!
Liz says
Buna
As dori sa fac si eu acest tort……arata intr-un mare fel, dar sunt un pic confuza cu cantitatile pe care cu “cana”.
Ai putea, te rog frumos sa ma lamuresti ce cantitati sunt? E cana cu care ai masurat acelasi lucrul cu “cup”ul din retetele americane?
Multumesc frumos.