Mini tortuletele sunt un tip de desert individual dragut si elegant. Preferatele mele sunt cele cu mousse, de fructe, de ciocolata sau orice fel de mousse. Imi place mousse-ul, este usor, aerat si delicios iar cand afara abunda de fructe aromate atunci nu pot decat sa ma folosesc de bunatatea lor si sa le combin in fel si fel.
Visinele, desi sunt ele acrisoare, sunt grozave in dulciuri si merg de minune cu ciocolata neagra si chiar cu nuca de cocos, fapt atestat din plin de acest desert. Enjoy mini tortulete cu cocos, mousse si jeleu de visine!
Blat
3 albusuri
3 linguri cocos
2 linguri faina
4 linguri zahar
Jeleu de visine
150 ml suc de visine
1 lingurita suc de lamaie
2 linguri zahar
2 foi gelatina
Mousse de visine
150 ml suc de visine
2 linguri zahar
3 foi gelatina
150 ml smantana pentru frisca
3-4 picaturi esenta de cocos
Glazura de ciocolata
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana grasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 3
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam usor nuca de cocos impreuna cu faina.
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava medie (20/30 cm). Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de aproximativ jumatate de ora pana cand se rumeneste usor deasupra. Il scoatem pe un gratar la racit.
Spalam jumatate de kilogram de visine. Le scoatem samburii si le punem intr-o oala cu fundul gros. Punem oala pe foc, adaugam 50 ml de apa si lasam visinele sa fiarba timp de aproximativ 8-10 minute pana cand se inmoaie bine si isi lasa tot sucul. Transferam visinele intr-o sita pentru a putea colecta cat mai mult suc.
Jeleu de visine. Masuram 150 ml de suc de visine si ii punem intr-o oala mica. Punem o lingurita suc de lamaie si zaharul apoi incalzim usor lichidul fara a-l fierbe. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute stoarcem bine gelatina si o adaugam peste lichidul din vas apoi amestecam bine. Lasam deoparte.
Mousse de visine. Masuram din nou 150 ml de suc de visine si ii punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul. Punem gelatina la hidratat in apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in lichidul caldut si amestecam bine. Punem esenta de cocos si dam la rece.
Frisca o mixam bine cu o lingurita de zahar pudra pana cand devine pufoasa si aerata. Cand e rece crema de visine si usor intarita adaugam frisca cu miscari de jos in sus. Dam mousse-ul la rece.
Glazura de ciocolata. Topim la foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Cand amestecul e omogen il luam de pe foc si-l lasam deoparte.
Asamblare. Taiem 6 discuri, de diametru 6-7 cm, din blatul cu nuca de cocos. Ne folosim de forme de inox individuale, rotunde si inalte in care vom monta ulterior tortuletele. Glazuram fiecare disc cu ciocolata neagra. Trei dintre ele le vom glazura complet iar celelalte trei doar usor in centru.
Punem cele trei discuri glazurate complet inapoi in forme si le asezam pe un suport drept. Dam formele la congelator timp de 10 minute pentru a se intari glazura.
Scoatem tortuletele din congelator si adaugam mousse-ul de visine. Dam din nou la congelator pentru aproximativ jumatate de ore pentru a se intari mousse-ul suficient. Dupa ce le scoatem adaugam jeleul de visine si celelalte discuri ramase. Dam tortuletele la rece pentru 2-3 ore pana se intaresc suficient mousse-ul si jeleul apoi putem sa le servim decorate cu bomboane rafaello.
Pofta buna!
Cristina says
Superbe tortuletele!
Olguta says
Tare apetisant arata Felicitari! Pozele vorbesc de la sine.
Timea says
Vai cat de bine arata!
Anonymous says
Arata de nota zece de vis, mor dupa formele astea mici, trebuie sa le procur mereu am zis, <3
Andreea Peltea says
Ce tip de suc de visine ati folosit?!
Paula Gafitescu says
Andreea, am folosit sucul de la visinele pe care le-am fiert.
Monya says
Pfuoiii cum arata !!! Ar merge de minune la Campania de sarbatoare. Ce zici ??
http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/2014/07/campanie-de-sarbatoare.html
Diaconta says
Minunate!!!!Imi place tot ce ai pus acolo.
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca va plac si va multumesc frumos de aprecieri! Pupici
Hane says
Foarte bine arată, interesantă combinația…… trebuie să încerc și eu