Un tort de vara, cu branzica, fructe…dar de la care nu putea sa lipseasca gustul divin al caramelului. Vazusem intr-o revista mai demult un tort cu branza si caise, si mi-a ramas imaginea in minte dar si dorinta de a-l face. Eram convinsa ca branza merge foarte bine in combinatie cu caisele, dar stiam ca merge si cu caramelul la fel de bine. Atunci m-am gandit sa le combin…sa vad ce iese
A iesit un tort bun, delicat, usor, plin de arome…si nu-mi pare rau deloc ca l-am facut. La prima vedere am zis…hm nu e chiar ce mi-as fi dorit eu :)) Dar stiti ca de multe ori prima impresie e gresita, asa cum a fost si in cazul acesta…mi-as retrage cuvintele dar nu pot, asa ca postez reteta, pentru ca e un tort ce merita facut!
Caramel
100 gr zahar
80 gr unt
5 linguri smantana
Umplutura
1 kg branza de vaci
200 gr zahar
4 oua
4 linguri smantana
1 lingurita esenta vanilie
8 caise
100 gr fulgi de migdale
2 linguri amidon
Baza
200 gr migdale macinate
50 gr unt
50 ml smantana
2 oua
100 ml lapte
1 plic praf copt
1 lingurita esenta vanilie
1/2 lingurita sare
125 gr zahar
faina cat cuprinde
Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca 😉 si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :))
Asa ca luam o cratita, punem zaharul in ea si-l lasam pe foc mic pana se topeste complet. Urmeaza sa adaugam smantana si in acest moment amestecam bine bine pentru a putea incorpora smantana si sa nu se stranga caramelul foarte tare. Adaugam si untul taiam cubulete si lasam pe foc mic pana se omogenizeaza toata compozitia.
Pentru blat…macinam migdalele la robot, din nou o sa aveti parte de un miros imbietor…adaugam untul moale, smantana, ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si sarea (deci cam toate ingredientele in afara de faina si praf de copt) si amestecam pana la omogenizare.
Cantarim aproximativ 200 gr faina si o amestecam cu praful de copt, adaugam in compozitie, iar daca mai este nevoie mai completam. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, ca sa-l putem intinde in tava. Atentie nu-l faceti foarte tare, pentru ca dupa coacere nu o sa-l mai puteti taia :)) E bine sa-l lasati mai moale, dar sa poata fi intins cu sucitorul, sau chiar mana.
Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm, o ungem si o tapetam, apoi o ‘imbracam’ cu blatul pentru tort.
Trecem la umplutura. Nici la umplutura nu avem foarte multe de facut.
Frecam branza cu zaharul, adaugam galbenusurile, smantana, vanilia, sarea si amidonul si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen. Albusurile le batem spuma tare si le incorporam in umplutura.
Luam 1/3 din umplutura de branza si o amestecam cu 1/3 din caramel…cu delicatete, pana cand dulceata lui acopera fiecare molecula de branza 😛
In restul de 2/3 de cantitate incorporam fulgii de migdale si caisele taiate sferturi.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
Peste blat turnam compozitia cu caramel, apoi mai presaram putin caramel (asa ca in poza) insa aveti grija sa va ramana o cantitate suficienta pentru decorat.
Caramelul il scufundam in restul de branza (cea cu migdale si caise) si dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Cand e gata, tortul va capata o culoare aurie la suprafata.
Bun…partea mai grea a trecut, sau poate acum incepe :P…pentru ca trebuie sa asteptam putin pana tortul se mai racoreste, si abia apoi putem turna caramelul peste el si-l decoram cu bucati de caise.
Il portionam dupa preferinta si dorinta.
Eu am pregatit o felie mare pentru voi, pentru ca ce ramane trebuie dus degraba la Andie pentru minunata ei
provocare din luna iunie 2012 la  Dulce Romanie…caramelul 😉
Enjoy!
P.S. Daaa, am suport de tort, si sunt foarte incantata!!!!
Laura Nechita says
Oau, ce deliciosenie! Arata senzational, iar caisele sunt de nota 20. Cu siguranta, trebuie sa fac aceasta reteta! Te pup
maria mihalache says
Pe cat de frumos pe atat de delicios.O combinatie minunata si pe placul meu.
Seara buna!
Buburuza Bubu says
Arata f.f. delicios! Hugs
Carol says
Vreau si eu o felie. Ti-a iesit superb. Si caramelul….m-ai convins sa il trec la retetele preferate.
Haplea says
Wow cat de bine arata!Imi place combinatia de branza cu caise!Weekend placut!
Dulcegarii culinare says
Arata inspaimantator de bine, jur! Ma gandesc la o mare pasca in tema data 😉 As plonja in amestecul ala de branza si n-am mai scoate capu la suprafata! Like!
catkitchen says
Pot sa zic ca arata fabulos ???????????? Ce mult imi place combinatia asta , sa stii ca am sa incerc si eu acest tort !!! Ador caisele !!
Mirela Goleanu says
Interesanta combinatie… ar trebui sa-l incerc si eu, mai ales ca este si perioada caiselor
Poliana says
Laura, ma bucur ca-ti place ;;) Si mie imi plac caisele mult, iar in combinatie cu branza sunt super! Pup
Poliana says
Maria, multumesc frumos! :*
Poliana says
Buburuza, multumesc frumos! >:D<
Poliana says
Carol, multumesc! :* Da, caramelul si caisele ii dau un farmec aparte.
Poliana says
Haplea, multumesc! Si mie im place combinatia asta, e extrem de parfumata!
Poliana says
Antonina :)), chiar ma bucur ca-ti place. Cred ca s-ar potrivi de minune si in varianta de pasca…dar la fel de bine i-ar sta si alaturi de o inghetata snikers delicioasa si extrem de ciocolatoasa 😛 Ti-am zis ca m-ai terminat cu reteta aia ???!!!
Poliana says
Magda, multumesc ;;) Normal ca poti, daca iti place! Si eu ador combinatia! Pupici
Poliana says
Mirela, a fost chiar buna, aromata…poate-ti faci curaj si-l prepari si tu! Pupici
Sara & Miki says
Minunata ideea… arata senzational… felicitari. Pup!
Alice Kitchenette says
Woow cat de bine arata, cu asa bunatate chiar nu te pot refuza…yummy yummy!
Poliana says
Sara & Miki, multumesc frumos pentru aprecieri!Pupici
Poliana says
Alice, ma bucur ca-ti place ;;) Pup
The Wandering Oltean says
De sus pina jos, strat cu strat .. combinatia este de milioane.
Poliana says
@The Wandering Oltean Chiar ma bucura ca-ti place combinatia mea ;;)
Adina says
Este perfecta !:)
Poliana says
Multumesc Adina!
Rocsy Ciobanu says
Wawww..cred ca este o super bunatate!!
Andreea says
Pfuuuiiii! Cat de bine arata! Iar combinatia cu caise este fenomenala! Pup!
deyu says
Nu prea am ce sa mai zic pentru ca am ramas fara cuvinte…e o minunatie aici!!! :X
Ai niste retete superbe! Felicitari!!:-*
Poliana says
Deyu, multumesc frumos pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase, Te pup!
Mioara says
si mie imi place foarte mult, dar am o dilema, se face cu branza sarata sau dulce?
Poliana says
Mioara, ma bucur ca-ti place. Eu am folosit branza de vaci simpla (cred ca i se mai spune dulce, datorita gustului dulceag) facuta la bunica acasa, deci nu avea sare si nici zahar adaugat. Pe langa ea am adaugat toate celelalte ingrediente din umplutura Sper ca am reusit sa explic ceea ce trebuia
truedelights says
Arata de nota 10, iar combinatia e super!
Poliana says
truedelights, multumesc!
Rita says
Hei, Poliana. Trebuie sa fac pe detectivul ca sa te gasesc. Am recunoscut poza asta de Provocarea din iunie. Absolut delicios! Felicitari!
Poliana says
Rita, da…facem pe detectivul reciproc :))Ma bucur ca-ti placr tortul meu! :*
Angelica says
Tot rafoiesc aici la tine si dau numai de bunatati…nu-i corect la ora asta sa-mi fac pofta cu asa ceva,dar nu ma pot abtine…arata asa de bine si tortuletul asta,mai ales ca-i cu caise,tare mult imi plac;-)
Sectiune e perfecta!!!
Pupici cu drag:-)
Mihaela Cercel says
Ador combinatii branza-fructe !Delicios !
Denes Petronella says
arata minunat acest tort si sunt sigura ca are si un gust la fel de minunat….de aceea m-am decis sa-l incerc zilele astea. as avea totusi o intrebare…ce fel de smantana ai folosit? (din aceea lichida la cutie). abia astept sa-l gust. sper sa-mi iasa…
Paula Gafitescu says
Buna Petronella! Ma bucur ca-ti place tortul si ca vrei sa-l incerci. Eu am folosit smantana grasa de la tara, insa cred ca merge si smantana dulce de gatit. Nu trebuie sa fie smantana pentru frisca. La baza s-ar putea totusi sa nu trebuiasca asa multa deci recomand ori sa reduci din smantana ori din lapte.