Acest tortulet l-am facut cu ocazia unui eveniment frumos in familie. E un tort destul de simplu de realizat, nici blatul si nici crema nu sunt foarte sofisticate, iar pentru ornare am folosit acceasi crema ca si pentru umplutura. Ceea ce a facut acest tort special au fost trandafirii albastri din pasta de zahar – insa acestia nu au fost facuti de mine.
Haideti sa va povestesc putin despre acesti trandafiri: sunt facuti cu mare maiestrie din ingrediente alese: zahar praf, miere de albine, gelatina si esenta de vanilie. La acestea se mai adauga colorantii naturali pentru a le oferi o multitudine de nuante placute, frumoase, atragatoare. Toate ornamentele sunt realizate manual cu multa pricepere si au un gust delicios. Acum ca v-am spus cate ceva despre ei am sa va spun si ca ii puteti gasi pe site-ul Trandafiri din zahar, sau pe pagina de facebook TrandafiriDinZaharSiNuNumai.
Alaturi de acesti trandafiri mai puteti gasi diverse produse la fel de frumoase: fluturi, floricele, inimioare, braduti, frunzulite si multe altele. Va invit sa le rasfoiti catalogul de produse.
Un alt avantaj al acestor trandafiri e ca sunt usor de depozitat, chiar si la temperatura camerei insa se recomanda sa fie feriti de umiditate. Eu am fost extrem de multumita de ei pentru ca sunt rezistenti, frumos lucrati, si foarte gustosi. Folosindu-i pe acest tort am reusit sa ii dau o pata de culoare binevenita si un aer vesel, de sarbatoare. Acum trecem si la reteta.
Blat
200 gr ciocolata alba
100 gr unt
120 gr zahar
3 oua
250 ml lapte
350 gr faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja rasa de lamaie
Crema
300 gr ciocolata alba
150 gr unt
4 oua
200 gr mascarpone
200 gr lemon curd
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min Nr portii: 12
Ciocolata alba o topim la bain marie si o lasam deoparte la racit. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine aerat si cremos. Adaugam ouale pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Incorporam treptat ciocolata alba racita.
Separat amestecam faina cu praful de copt si sarea. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt, apoi jumatate din cantitatea de lapte si omogenizam. Turnam si restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final adaugam si coaja rasa de lamaie.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 17-18 cm. Distribuim compozitia in mod uniform in cele doua tavi, nivelam apoi dam la cuptor. Coacem blaturile pentru 35-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.
Crema este putin mai delicata, insa cu putina atentie poate sa iasa foarte buna. Topim ciocolata alba si untul pe foc mic, mic. Separat spargem ouale si le batem usor. Cand compozitia de pe foc e omogena incepem sa turnam treptat ouale si amestecam continuu. La inceput crema va parea ca e taiata, dar nu trebuie sa ne speriem pentru ca se va transforma intr-o crema frumoasa la final. Continuam sa amestecam si sa turnam din amestecul de oua. Lasam compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute pana cand incepe sa capete aspectul unei creme consistente. Luam de pe foc si o acoperim cu un capac. Amestecam din cand in cand, iar dupa jumatate de ora putem sa o dam la frigider pentru a se raci complet.
Mascarpone la temperatura camerei il mixam foarte bine pana cand devine cremos. Adaugam treptat crema de ciocolata alba si oua si mixam usor. Dupa ce am incorporat toata crema de ciocolata adaugam si 100 grame de lemon curd si amestecam usor. Lemon curd este o crema de lamaie foarte gustoasa iar reteta o puteti lua de aici.
Pentru asamblare trebuie sa taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Punem un blat pe un platou, adaugam 2 linguri de lemon curd, nivelam apoi punem urmatorul blat. Continuam cu 2-3 linguri din crema de ciocolata si mascarpone, un nou blat si din nou 2 linguri de lemon curd. Punem ultimul blat si apoi trecem la ornare. Acoperim tortul cu crema de ciocolata si mascarpone iar pentru un aspect mai elegant ornam cu trandafiri albastri si frumosi din pasta de zahar pe care ii putem gasi pe site-ul Trandafiri din zahar.
Lasam tortul la frigider cel putin 2-3 ore inainte de a-l felia pentru a se putea intari crema, si pentru a se imbina mai bine aromele. Este un tort delicios, cu un blat dens si o crema fina, parfumata de gustul desavarsit al lemon curdului.
Enjoy!
Angelica says
Absolut superb Paula!!!
Felicitari!!!
Pup cu drag!
DiaMar bucataria galbena says
Este minunat!
Monya says
Si de data asta ai reusit sa ma lasi ..paf !! Arata minunat !! Felicitari !!
speranta says
Buna…nu mai zic nimica.<3 <3 sarbatori fericite.pup
Gabriela says
Tortuletul arata superb, Paula!
stefy says
cu sau fara trandafirasi, tot minunat si delicios este!!!
Liana10 says
Uuu, ce feliuta apetisanta!! O vreau! 😉
Haplea says
Superb!!!!Bravo!
Aurica says
ce poate fi mai bun si apetisant ca acest tort atat de delicios si pufos care te invita sa il mananci fara sa iti faci griji ca nu o sa iti placa, superb a iesit 😀
Mihaela Harciaga says
un tort minunat si pozele …fabuloase 😉