Acest tort l-am facut cu ocazia Sfantului Andrei, zi speciala pentru noi pentru ca l-am sarbatorit pe juniorul nostru – Florin Andrei. Tortul era obligatoriu, chiar daca el nu prea stie ce inseamna o aniversare…cu siguranta stie ca la astfel de evenimente mami face tort In momentul in care au inceput urarile ( de cu buna dimineata ) au inceput si cererile de genul: ‘mami vreau tort, unde e tortul?…mami vreau tort’ :)) Asa ca ‘mami’ i-a facut tort…si inca unul grozav de bun! Va las reteta si pozele, ca sa va convingeti ca am dreptate!
Blat
4 oua mari
2 cani faina
1 plic praf de copt
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita ghimbir
3/4 cana zahar brun
1/2 cana ulei
1 cana piure de dovleac copt
1/2 cana lapte
Caramel
1 cana zahar alb + brun (combinat)
1/2 cana apa
1/2 pastaie de vanilie
150 gr unt
2 linguri smantana grasa
1/2 lingurita sare
Crema + frosting
700 gr crema de branza
100 gr unt
50 gr zahar pudra
caramel
1 lingurita extract de vanilie
Ganache
200 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
Decor
frisca
dropsuri de ciocolata
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min.
Incepem cu blaturile, si anume: amestecam faina cu sarea, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Separat batem usor ouale cu zaharul pana devin spumoase. Peste oua adaugam piureul de dovleac, uleiul si ghimbirul ras apoi omogenizam. Adaugam faina si laptele in reprize alternative si amestecam usor cu telul pana obtinem o compozitie omogena.
Pregatim 2 tavi de diametru 21cm, le ungem cu unt si le tapetam cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Impartim compozitia de blat in mod egal in cele tavi si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute pana in momentul in care scobitoarea introdusa in mijlocul lor iese curata.
Scoatem torturile pe un gratar si le lasam la racit. Intre timp trecem repede la umpluturi.
Punem zaharul impreuna cu apa si pastaia de vanilie intr-o tigaie antiaderenta pe foc mediu si le lasam sa fiarba pentru aproximativ 9 minute pana cand caramelul capata consistenta. Luam de pe foc, adaugam sarea (nu e obligatoriu) si smantana si amestecam repede-repede pana la omogenizare. Inlaturam pastaia de vanilie dupa care adaugam untul si lasam caramelul deoparte.
Pentru crema mixam crema de branza impreuna cu caramelul si zaharul pudra, adaugam untul taiat cubulete, cate un cub pe rand si amestecam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit punem si extractul de vanilie (cu cat mai natural cu atata mai bine) si dam crema la rece.
Pregatim ganache-ul. Ciocolata o topim la bain-marie impreuna cu smantana, amestecand usor. Cam atat cu pregatirile, putem trece la asamblare.
Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Fiecare bucata de blat o ungem cu ganache de ciocolata, apoi cu crema de branza. Procedam la fel pana cand ajungem la ultima bucata de blat pe care nu o mai ungem cu ganache. Imbracam tortul in crema de branza ramasa si il decoram cu frisca si dropsuri de ciocolata.
Huh, suntem gata…putem sa ne delectam cu o portie de tort delicios, aromat, perfect pentru anotimpul de afara. Azi sunt darnica, asa ca va aduc doua felii de tort 😛
La multi ani puiut, sa cresti mare si sanatos, si sa ai parte de cat mai multe torturi!
Adaptata dupa reteta de pe: Food and wine
mandala says
Superb !!!
Any says
Deosebit tort, sper ca juniorul a fost multumit!
La multi ani!
Kyra says
D e l i c i o s!
Anonymous says
Super, super o sa il visez dupa tortul cu mere caramelizate pe care bineinteles ca l-am comis o deliciosenie nu am cuvinte,sa iti traiasca baietelul sa fie sanatos si fericit ca are o mama harnicuta pupici.Gabriela
Angelica says
Paula cat de bine arata!!!!
Nu stiu daca mi-a mai ramas dovleac la tara ,dar m-ar fi tentat si pe mine reteta asta!Arata ispititor de bine!
Si io am farfurii ca ale tale si mi’s tare de dragi!
Te pup si felicitari,ai o mana buna,toate deserturile iti ies asa de frumos!
Dohotariu-Avram Alina says
La mulți ani, juniorului. Tare bun trebuie să fi fost tortul:)!
Liana10 says
La multi ani, Andrei! Si eu vreau o felie din tortul aromat facut de mami 😉
Spune-mi, te rog, ganachul nu l-ai pus la racit si mixat? L-ai pus direct cald peste blat? Merci, pup
Cristina says
Yammy, vin la o felie de tort!
Mihaela Mihalache says
sa-ti traiasa juniorul, in mod sigur i-a placut l-a cum arata
Pupici
Irina (Bucataria Irinei) says
Un tort minunat, potrivit pentru copii. La multi ani juniorului.
FLORY says
Delicios tort!
La multi ani lui Andrei!
Anki says
Frumos, frumos! Arata perfect
La cat mai multe sarbatoriri frumoase!
coco says
la multi ani si lui Florin si lui Andrei…minunat tort , dar trebuiau 2…:)))
kalua says
La multi ani juniorului, sa va traiasca!
Simona says
La Multi Ani puiutului tau!! Sa creasca mare si sanatos, si sa va aduca numai bucurii!!
Tortul arata bestial!! Iar la gust… mmm.. nici nu vreau sa-mi imaginez ca mor de pofta!!
Angy says
De curand am descoperit acest blog , si sincer doresc sa te felicit, faci niste deserturi fantastice, inca nu am probat nimic de aici, dar cu siguranta in viitor o voi face.Felicitari sincere!
Angela
Adriana says
La mulţi ani Andrei! Oare mai ai şi pentru mine o feliuţă, mică mică. Multă sănătate !
Timea says
Arata minunat! Sa iti traiasca Andreiul :). Pup
Rocsy Ciobanu says
Este perfect.Bravo…
DiaMar bucataria galbena says
Un tort minunat,draga Paula!
La multi ani copilasului!
Simona says
Minunat tortul!!!!
La multi ani juniorului!!!
Lilly says
Vai, Paula ce minunatie de tort ai pregatit pentru juniorul tau!
Si ce straturi simetrice.Perfecte!
Dorina says
Tare fain arata , precis a fost delicios
Gabriela says
La multi ani lui Andrei! Tortul este foarte frumos, foarte bun si aromat!
Disturbingly Delicious says
Minunat tortul, Paula! La multi ani strumfului 😉
The Wandering Oltean says
Pai am si eu un Andrei prin casa
Super tortul!
Alex says
La multi ani juniorului !!!
I-ai pregatit ceva super! Trebuie sa fie delicios !!!
Lia Maria Grozi says
Un tort deosebit, cu arome pe masura. Delicios si aspectos ! Sa va traiasca junioru-l, sa creasca mare, frumos si sanatos !
O seara linistita !
Adela Zilahi says
Untort aromat si minunat!! La multi ani puiului!! Sa cresteti mari!! Pupici!!
Miha says
Perfecte ti-au iesit feliile alea! 😉
Mihaela says
Foarte frumos ti-a iesit, imi place combinatia dovleac-caramel
Alina Vicu says
La multi ani piticului tau!
P.S. Superb si delicios tortul! 😉
Delicious Flavours says
“Mami” ai facut un tort nu doar aspectuos ci si delicios cu siguranta, felicitari!
La multi ani sanatosi printzisorului vostru! 😉
Nicol says
Superb tortul! La multi ani micutului!
GelaDumi says
Andrei,
Sa traiesti, sa fii sanatos cu numele si mami sa traiasca sa-ti tortaleasca multe, multe torturi la fel de frumoase!
Noi stam si il asteptam cuminti pe urmatorul…stim ca Poliana le face de revista!
Adina says
Tortul este complex,fin si atragator!:)
BRAVO!
dian@ says
foarte frumos tortul, imi place ca e cu dovleac…iammmmiii
Licuta Marin says
Mmm, un deliciu plin de arome!!!Yummy!Pup!
Flori says
Un tort pe masura aniversarii!
La multi, multi ani fericiti si sanatosi!
maria says
Oi, ce sectiune faina! Bine ca-i post, admiratu’ asta o fi cu pacat?! :)))Nu-i insiropat?
catkitchen says
Eu tot cu intarziere ajung , dar timpul asta e de vina , sa stii !!! :((( , insa asta nu ma impiedica sa-i zica sarbatoritul LA MULTI ANI !!!! Multa sanatate si sa aiba parte in viata numai de bucurii !!
PS.Tortul e superb !!
Paula Gafitescu says
Mandala, multumesc! :*
Paula Gafitescu says
Any, multumesc mult! Daa, a fost foarte multumit, a cerut si supliment
Paula Gafitescu says
Kyra, multumesc! :*
Gabriela, ma bucur mult ca-ti place tortul, a fost tare gustos! Pupici
Angi, multumesc mult, esti tare draguta! Nu merit eu atatea complimente Si mie imi plac mult farfurioarele astea Pup
Alina, multumesc mult! Pup
Liana, multumesc mult pentru urari si felicitari Scuze ca raspund asa tarziu. Ganache-ul l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Pup
Cristina tr astept cu drag! Pup
Mihaela, da…a fost tare incantat, multumesc mult! Pup
Irina, multumesc fruumos! :*
Flory, multumesc pentru urari! Pup
Paula Gafitescu says
Anki, multumesc mult! Asa sa fie! Pup
Coco, multumesc Am vrut eu doua, dar nu mi-a iesit :))
Kalua, multumesc mult! Pup
Simo multumesc mult, tortul a fost grozav! Pupici
Angy, multumesc mult pentru cuvintele frumoase si te mai astept la mine! Pup
Adriana, multumesc mult! Nu mai am, dar am altceva dulce Pup
Timea, ma bucur mult ca-ti place! :*
Rocsi, multumesc!
MIhaela, multumrsc mult pentru urari! Pupici
Simona, ma bucur ca-ti place si multumesc de urari! Pup
Paula Gafitescu says
Lily, ma bucur mult ca-ti place! pup
Dorina, asa a fost 😉
Gabriela, multumesc mult! pupici
Diana, ma bucur mult ca-ti place, multumesc pentru urari! :*
Oltean, La multi ani si lui! Ce tort i-ai facut?
Alex, multumesc frumos! Pup
Lia, ma bucur tare mult ca-ti place si-ti multumesc pentru urari! Pup
Adela, multumesc frumos! Pupici
Miha, ce atenta esti la detalii Pup
Mihaela, si mie imi place la maxim, e super! Pupici
Alina, multumesc pentru urari! Pup
Paula Gafitescu says
Angi, multumesc frumos si ma bucur tare mult ca-ti place Pup
Nicol, multumesc! :*
Gela, multumesc mult pentru urari si pentru cuvintele frumoase!
Adina, multumesc si pupici!
Licuta, ma bucur ca-ti e pe plac! Pup
Diana, a fost delicios!!
Flori, multumesc pentru urari!
Maria, pacat nu cred ca e 😛 nu l-am insiropat pentru blaturile sunt destul de umede! pup
Magda, nu e nevoie de scuze, stiu cum e cu timpul, e mare bataie de cap cand nu ajunge nicicum Multumesc de urari si aprecieri, pupici!
Mihaela says
La multi ani sarbatoritului !
Arata delicios !
unspecutite says
L-am facut si mi-a iesit perfect! Un singur lucru nu am respectat, anume nu am facut eu crema caramel ci am cumparat-o la conserva. Este un tort minunat, nici nu l-am lasat sa stea la frigider ci l-am “atacat” direct!