Se intampla ca o data pe an sa fie 4 august. Se intampla ca o data pe an sa fie ziua mea si atunci nu poate sa lipseasca un moment in care sa-mi aduc aminte de toti anii care au trecut pana acum. Este acel moment in care ma gandesc cu drag la ce a fost, la toate evenimentele frumoase, la oamenii dragi care imi fac mereu ziua mai frumoasa. Amintirile fac parte din viata, fie ca sunt frumoase sau mai putin placute, ele sunt o marturie a intamplarilor ce m-au definit pe mine pana acum.
Nu stiu de ce devin melancolica exact de ziua mea, nu stiu daca si voua vi se intampla acest lucru, insa stiu ca e o melancolie care nu ma intristeaza deloc. Ma face doar mai senina, mai calma. Insa destul despre trecut pentru ca o data cu aceasta zi incepe un nou an din viata mea care sper sa fie cel putin la fel de bun ca si cel care tocmai a trecut. Sunt bucuroasa de tot ce am realizat pana acum insa sunt constienta ca mai sunt multe lucruri de realizat, iar eu sper sa reusesc sa le indeplinesc pe toate asa cum trebuie.
Voua celor care ma cititi si ma urmariti mereu vreau sa va multumesc ca sunteti prezenti in viata mea si va servesc cu drag cu o felie de tort delicios. Un tort cu blat de cacao si o combinatie grozava de creme: mousse de zmeura si mousse de ciocolata neagra. Reteta vine in curand.
Sa aveti o zi minunata!
Blat
2 oua mari
100 gr unt
120 gr faina
100 gr nuci macinate
20 gr cacao neagra
80 ml lapte
100 ml iaurt
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat
¼ lingurita sare
1 plic zahar vanilat
140 gr zahar
Mousse de zmeura
200 ml smantana pentru frisca
300 gr zmeura
5 gr gelatina
2 linguri apa rece
3 linguri zahar pudra vanilat
1 lingura suc de lamaie
Mousse de ciocolata
100 gr ciocolata neagra
350 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra vanilat
5 gr gelatina
2 linguri de apa
1 lingura coniac
Decor
200 ml smantana pentru frisca
100 gr ciocolata neagra
20 gr unt
1 lingurita zahar pudra
zmeura
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10
Blat. Mixam bine untul moale cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam faina cu nuca macinata, cacaoa, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si mixam usor. Punem iaurtul si restul de ingrediente uscate si omogenizam. La final adaugam si laptele si mixam usor din nou.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort de diametru 20-22 cm. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de jumatate de ora sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit si pregatim cremele.
Zmeura o zdrobim cu furculita intr-o sita deasupra unei tigai mici. Cand am scos suficient lichid il punem pe foc impreuna cu sucul de lamaie si 2 linguri de zahar pudra si aducem pana aproape de punctul de fierbere apoi stingem focul. Gelatina o punem la hidratat in 2 linguri de apa rece. Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zharul pudra ramas. Adaugam gelatina peste sucul de zmeura, amestecam bine apoi lasam la racit. In momentul in care lichidul a prins consistenta il amestecam cu frisca prin miscari de jos de sus apoi il dam jumatate de ora la rece.
Pentru mousse-ul de ciocolata procedam aproape la fel doar ca in loc de suc de zmeura vom pune pe foc mic ciocolata impreuna cu 150 ml de smantana lichida si coniacul iar apoi urmam pasii descrisi la mousse-ul de zmeura.
Pentru asamblare vom tapeta tava in care am copt blatul cu folie alimentara. Punem 3 linguri din crema de zmeura apoi 3 linguri din crema de ciocolata si continuam in acest fel pana cand terminam cremele, sau nu ne mai permite tava. Acoperim crema cu folie alimentara si dam la rece pentru 2-3 ore. Cand crema e intarita punem deasupra si blatul apoi dam din nou tortul la rece pana ziua urmatoare.
A doua zi rasturnam tortul pe un platou. Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat. Punem un strat subtire de frisca pe lateralele tortului.
Topim ciocolata neagra cu untul pe foc mic. Taiem o coala de hartie de copt lunga cat circumferinta tortului si putin mai lata decat inaltimea lui. Punem ciocolata intr-un pos cu varful subtire si facem fasii peste coala de hartie pana cand terminam toata ciocolata. Lasam ciocolata jumatate de ora ca sa se intareasca putin apoi luam coala si infasuram tortul cu ea. Dam tortul la rece pentru jumatate de ora cat sa se intareasca suficient ciocolata apoi desprindem usor coala de hartie.
Decoram tortul cu restul de frisca si cu zmeura. Tortul se feliaza cel mai bine cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte si apoi sters cu un servetel curat. Enjoy!
Anonymous says
E asa cum ma asteptam, iti spun si aici la multi ani , sa ramai asa frumoasa din toate punctele de vedere o fata frumoasa interior si exterior , abia astept reteta ! Gabriela.
1
Sara & Miki says
La multi ani si servesc cu placere o felie de ziua ta! Pupici!
Raluca B says
La multi ani!Multa sanatate, dorinte implinite si clipe de fericire alaturi de cei dragi.Tortul arata minunat.pup
Micul says
La multi ani! Multa sanatate si fericire iti doresc.Te pup cu drag.
bia oana says
la multi ani si multa sanatate!!! tortul arata minunat!
Miha says
La multi ani! Frumosi si sanatosi!
Liana10 says
La multi ani fericiti si gustosi cu multe impliniri!! Delicioasa felia, nu refuz! 😉 puup
Didi says
ti-am urat si in bucataras, iti spun si aici ca te admir si esti o prezenta foarte luminoasa in zona virtuala a culinarului. La multi ani Paula!
liana says
La multi ani!
Cristea Dana says
La multi ani draga mea, tortul este superb!!!! Pupici!
Danutza says
La multi ani!! Tortul arata minunat!!
Cristina s World says
La multi ani fata frumoasa! Sa te tina Dumnezeu sanatoasa si multa vreme de acum inainte sa ne bucuri cu retetele tale minunate! :*
Anonymous says
La multi ani iubita mea ,sa fii sanatoasa si fericita si sa ne mai incanti muuulti de acum incolo cu drlicioasele tale retete.Te sarut si astept cu nerabdare reteta deliciosului tort aniversar pe care am de gand sa-l prestez cat de curand pentru o aniversare de suflet.Gianina.
Rocsy Ciobanu says
La multi ani si sa iti dea Dumnezeu tot ce e mai bun!
Paula Gafitescu says
Dragele mele va multumesc mult, mult pentru urarile frumoase. Va pup cu drag!
Dorina says
Se poate prepara crema de ciocolata cu mai mult timp inainte de asamblare sau doar cu jumatate de ora inainte ? Ma gandesc ca s-ar intari prea mult sau nu e asa?