Acest tort grozav l-am facut cu ocazia Sfintilor Petru si Pavel, zi in care am avut doi sarbatoriti…eu si bunicul meu Trebuia sa arate cu totul si cu totul diferit insa in momentul asamblarii am schimbat planurile la 180 de grade si a iesit ceea ce vedeti si voi acum O combinatie de blat dens, ciocolatos cu o crema ganache de ciocolata si sirop de zmeura (dada), o bavareza de zmeura, frisca pufoasa si fulgi de ciocolata. Aaaa, si sa nu uitam de zmeura proaspata si aromata care a fost in loc de ‘cireasa de pe tort’.
Blat
reteta o puteti lua de la tortul de ciocolata si capsune
sau una mai simpla de la tortul de ciocolata cu afine
Sos de zmeura
200 gr zmeura
40 gr zahar
Crema de ciocolata
120 gr ciocolata neagra
40 gr ciocolata alba
100 gr sos de zmeura
100 ml smantana grasa
Bavareza de zmeura
500 gr zmeura
2 albusuri
120 gr zahar alb
30 ml apa
300 ml smanatana pentru frisca
4 linguri zahar pudra
2 plicuri gelatina
Decor
200 gr smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
80 gr ciocolata rasa
Facem blaturile dupa retetele mentionate mai sus. Eu am facut 2 blaturi, unul de 18 cm si celalalt de 21 cm. Daca luati reteta de la tortul de ciocolata si capsune va trebui sa folositi doar 2/3 din cantitatea precizata. Daca faceti blatul de la tortul de ciocolata cu afine atunci ingredientele raman la fel. Oricum puteti face orice blat de ciocolata va place voua, dar care sa aiba o textura putin mai densa.
Trecem repede la sirop. Punem zmeura pe foc impreuna cu zaharul. Lasam sa dea in clocot si o fierbem timp de 5-6 minute. Punem zmeura in sita si o apasam cat mai bine ca sa iasa tot lichidul din ea. Trebuie sa ramanem la final doar cu semintele si fff putina pulpa in sita – pe acestea le vom arunca. Sosul rezultat il dam deoparte.
Pentru crema de ciocolata punem ciocolata neagra rupta in bucati mai mici pe foc impreuna cu ciocolata alba maruntita, smantana si sosul de zmeura. Focul trebuie sa fie cat mai mic pentru ca amestecul nu trebuie sa fiarba. Amestecam din cand in cand pana cand ciocolata e topita si crema e omogena. O lasam la temperatura camerei timp de 1 ora apoi o dam la rece.
Bavareza de zmeura cere ceva mai mult de lucru, dar merita. Eu am ales sa o completez si cu o bezea italiana, care se face in felul urmator…
Punem cele 120 de grame de zahar impreuna cu apa pe foc intr-un vas mic. In momentul in care incepe sa fiarba incepem sa batem albusurile cu un praf de sare. Mixam albusurile pana cand obtinem o spuma ferma. In acest timp siropul de pe foc trebuie sa se fi legat, daca e totusi lichid il mai lasati 2-3 minute pe foc.
Adaugam treptat siropul de zahar peste spuma de albusuri si mixam mereu. Continuam mixarea pana cand fundul vasului este racit complet, adica se simte neutru la atingere. In acest moment ne oprim si putem da bezeaua la rece.
Zmeura o trecem prin blender iar apoi prin sita. O apasam bine ca sa iasa tot lichidul din ea. Putem sa o frecam cu dosul unei linguri, va asigur eu ca operatia va avea success
Punem gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece-rece. Dupa 5 minute o incalzim usor la bain marie, sau la microunde. Atentie insa sa nu fiarba. Punem gelatina in piureul de zmeura si amestecam bine. Dam la rece.
Smantana rece o mixam cu zaharul pana cand devine spumoasa. Acum este momentul sa finalizam bavareza de zmeura. Incorporam usor bezeaua italiana in zmeura, cu miscari de jos in sus. Incorporam si frisca in acelasi fel. Dam compozitia la rece pentru o ora.
Pregatim o tava de 24cm, nu neaparat de aceasta dimensiune insa tava ar fi bine sa fie mai mare decat diametrul blaturilor. Blaturile la taiem in doua, astfel incat sa obtinem 4 bucati. Punem un blat mai mare (cel de 21 cm) la baza. Peste el punem 2 linguri de crema de ciocolata apoi punem 2-3 linguri din bavareza de zmeura. Procedam la fel pana cand terminam toate blaturile. Blaturile mai mici vor fi deasupra. Bavareza ramasa o folosim pentru a umple spatiul dintre blat si peretii tavii, apoi acoperim complet ultimul blat. Dam tortul la rece pentru cel putin 2-3 ore, sau pana cand crema este suficient de intarita.
Pentru ornare am folosit ciocolata neagra pe care am dat-o prin razatoarea cu gauri mari si frisca batuta bat cu o lingura de zahar pudra.
Scoatem tortul de la rece si desprindem cu grija marginea tavii (am uitat sa precizez ca tava trebuie sa fie detasabila) – asta dupa ce am trecut cu cutitul de jur-imprejurul tortului. Ornam cu frisca si cu fulgi de ciocolata. Desasupra facem moturi de frisca si punem boabe de zmeura proaspata.
Acum tortul e gata pentru a fi devorat :). Ca sa-l taiati mai usor va trebui sa folositi un cutit introdus in apa fierbinte apoi sters bine.
Enjoy!
Enjoy!
Liana@Transylvanian Kitchen says
Ei, nu ti-am urat atunci, iti urez acum: La multi ani draga Paula! La multi ani si bunicului tau! Tortul arata superb!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Liana! Ma bucur ca-ti place tortul 😉
coco says
traiasca sarbatoritii !!!
Anonymous says
Ce apetisant arata,asa ciocolatos de nota zece ca de obicei.pup Gabriela
Cătău says
o delicatesa…si bavareza asta iamiiiii!! oricum arata delicios intr-un mare fel!!
Gabriela Gitoi says
Paula arata excelent! imi place mult de tot crema asta!
Maria says
Cat de bine arata felia de tort … imi notez si eu reteta
La multi ani cu ocazia zilei onomastice !
Rocsy Ciobanu says
Imi place la nebunieee. Seara placuta!
Valentina Mihaescu says
Un deliciu, tortul iar prezentarea este de nota maxima, ca de obicei. Este o mare placere pentru mine fiecare vizita pe site-ul tau.
Claudia Mic says
La multi ani fericiti atata pentru tine cat si pentru bunicul tau! De reteta ca de obicei…doar laude! Tare mult imi place combinatia ciocolata zmeura, cred ca a fost foarte delicios.
E tare greu sa stai in spatele unui ecran si sa salivezi :)) Te pup!
Daniela says
Ce frumos e tortuletul !!! Feliuta e pentru mine, nu ?! Cu intirziere, “La multi ani !” tie si bunicului tau.
Cristina says
Cat de bine poate sa arate!!! Yammy!
Alexandrina says
Spectaculos tort!
La multi ani va doresc si eu!
M. Angi S. says
Tortul arata superb. La multi ani de ziua numelui!!!! :-*
Cristina says
Superb tortul.
Anonymous says
Vai, arata genial! L-as face si eu cu ocazie zilei de nastere a mamei mele, pe weekendul acesta Oare o sa imi reuseasca sau este foarte complicat..?
mihaela sava says
Of! Nu ma pot hotara! As vrea sa fac un tort, dar este asa greu sa ma hotaras la ce minunatii gasesc aici… Esti geniala Paula!
Paula Gafitescu says
Mihaela, iti multumesc, esti o draguta!! Cat despre tor, nu stiu ce sa-ti zic…fa unul care crezi ca te-ar multumi cel mai mult 😀
Anonymous says
buna, as avea o intrebare:acest tort l-as putea imbraca in fondat?
ador cum arat inauntru
Paula Gafitescu says
Buna, ma bucur mult ca-ti place acest tort. Nu stiu cum s-ar comporta cu fondant, mai ales ca nu am lucrat niciodata. Imi pare rau ca nu pot fi de folos, insa nu as vrea sa ma pronunt si sa dau gres Sper ca reusesti sa-l faci, cu sau fara fondant.
Mihaela Peptenatu says
wow!!!!
Gabriela says
Ai niste deserturi fabuloase! Delicios, delicios, delicios!!!!
Didi says
m i n u n a t !!! :* …care o fi diferenta intre mousse si bavareza ca n-am timp acum dar o sa studiez.
Adina says
Clar, nu ma pot decide !
Nu stiu ce tort sa pregatesc de Craciun,toate sunt minunate !:)