Acest tort l-am facut de 1 iunie, impreuna cu patratelele cu branza si capsune si pentru ca mi-a mai ramas curd de capsune l-am folosit si in acest tort delicios.
Nu am reusit sa-l postez mai repede fiind plecata si avand acces foooarte limitat la internet Daca nu mai gasiti capsune acum se pot folosi alte fructe, sau chiar si dulceata de capsune, cirese, zmeura si cu siguranta gustul va fi la fel de bun, poate si mai bun.
Este un tort cu blat destul de dens, dar nu chiar ca si un brownie, si nu necesita insiropare…doar daca tineti neaparat. Crema este usoara si nici nu am exagerat cu cantiatea din cauza ca am pus mult frosting si nu am vrut sa incarc tortul mai mult decat era nevoie. Am ales sa fac un frosting mai usor, bazat pe ciocolata deocare cele care contin mult unt – desi am facut vreo 2 torturi pana acum cu swiss merengue buttercream – nu prea ma atrag din cauza cremei grase.
Bun, si acum sa trecem la reteta care nu este foarte complicata. Decoratul cere mai mult timp, in rest totul se face usor Masurile pentru blat nu sunt in grame pentru ca am ramas fara cantar in ziua in care am facut blaturile, dar am folosit o cana normala de 250 ml.
Blat
280 gr unt
1 + 1/2 cani zahar
1 cana cacao
1 cana apa fierbinte
5 oua
6 linguri lapte
5 linguri ulei
2 lingurite extract de vanilie
4 cani faina
1 + 1/2 plicuri praf de copt
1 lingurita sare
Crema
100 gr curd de capsune
250 gr mascarpone
1 lingura zahar pudra
Frosting de ciocolata alba
300 gr ciocolata alba
100 gr smantana dulce
250 gr crema de branza
3-4 lg curd de capsune
300 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 16-20
Incepem cu blaturile, pentru ca vor fi 3 la numar.
Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine o crema. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa.
Adaugam crema de ciocolata racita si mixam din nou. Adaugam jumatate din cantitatea de faina si mixam usor, cu grija. Punem laptele, uleiul si extractul de vanilie, apoi restul de faina si mixam usor pana la omogenizarea completa.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm. Le tapetam fundul cu hartie de copt si lateralele le ungem cu unt, apoi presaram cacao. Scuturam tavile de excesul de cacao. Daca nu aveti 3 tavi de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Turnam compozitia in mod egal in cele 3 tavi. Eu cum nu am avut cantar nu am reusit sa le masor si un blat mi-a iesit mai putin inalt decat celelalte si prin urmare am avut doar 5 straturi in loc sa fie 6
Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le mai lasam 10 minute in tava apoi le scoatem pe un gratar la racit. Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala cu un feliator de tort sau cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga. Lasam blaturile deoparte, acoperite cu un prosop de bucatarie.
Reteta de curd de capsune o gasiti aici. Mascarpone il mixam impreuna cu lingura de zahar pudra apoi adaugam curdul de capsune si omogenizam. Atat, cu asta am terminat crema pe care o dam la rece pana pregatim frostingul.
Ciocolata alba o punem pe foc mic-mic impreuna cu smantana dulce (cele 100 de grame). Cand s-a topit complet o lasam putin la racorit apoi o punem la congelator pentru o jumatate de ora.
Smantana pentru frisca (cele 300 grame) o mixam cu cele doua linguri de zahar pudra pana cand se transforma intr-o frisca tare si spumoasa. O dam la rece.
Scoatem ciocolata de la congelator si o mixam bine, bine pana cand se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixam usor si crema de branza apoi o incorporam treptat – cate o lingura pe rand – in crema de ciocolata si mixam la viteza mica dupa fiecare adaugare. Adaugam si curdul de capsune – 3 sau 4 linguri depinde de cat de tare e crema, daca e mai moale atunci va trebui sa punem doar 3 linguri – si amestecam usor, fara mixer, cu miscari de jos in sus. Dam crema la congelator pentru inca o jumatate de ora.
Dupa o jumatate de ora scoatem crema de la congelator si incorporam frisca treptat, cu miscari usoare de jos in sus pentru a nu scoate aerul din frisca. Dam din nou crema/frostingul la rece si trecem la asambalare.
Pe fiecare blat de tort punem cate 2-3 linguri de crema cu mascarpone, nivelam apoi punem un alt blat si continuam asa pana cand terminam toate blaturile. Pe ultimul blat nu mai punem crema.
Acum trecem la ornare. Acoperim tortul cu un strat de frosting, astfel incat sa umplem si locurile mai goale. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros, doar atat cat sa uniformizeze tortul. Restul de crema il punem intr-un pos si ornam tortul dupa preferinta. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. Este indicat sa folosim un cutit bagat in apa fierbinte si apoi sters pentru fiecare feliere.
Tortul a fost delicios si apreciat de toata lumea, sper sa va placa si voua.
johanna says
Deliciossss.Trebuie incercat si sper sa apuc sa-l fac,mai ales ca la noi inca nu s-au copt capsunile autohtone.
Paula Gafitescu says
Ioana, a fost tare bun si l-am facut cu ceva emotii (nefiind la casa mea :P) insa ma bucur ca a iesit bine
Cristina says
Un deliciu perfect!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Cristina! :*
Angie S. says
Arata minunat tortul… si foarte delicat :-):-)
Paula Gafitescu says
Angie, iti multumesc! :*
Rocsy Ciobanu says
Super frumos si super delicios. Bravo!!
Paula Gafitescu says
Rocsi, ma bucur ca-ti place ! Pup
Cristina says
Arata spectaculos!
Paula Gafitescu says
Multumesc Cristina! :*
mirela says
Foarte bun!!!!!!pupp!!
Paula Gafitescu says
Mirela, ma bucur ca-ti place! :*
Daniela says
Mamma mia, la ce danteluta ai facut la tort si la cite miscari cred ca te durea mina, cum am patit eu cind am facut checul zebrat. Muncit la decor, nu gluma… O feliuta, mai ai si pentru mine ?! Pupici !
Paula Gafitescu says
Daniela, am avut ceva de munca la el…recunosc, dar am fost multumita ca a iesitr cat de cat bine, avand in vedere ca era f cald afara 😀 Pupici
Timea says
Arata minunat asa cum arata toate torturile tale. Bravo Paula!
Paula Gafitescu says
Iti mmultumesc mult Timea, inca mai am multe de invatat Pupici
Alexandrina says
Yummy, ce bine arata!! Felicitari!
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos ALexandrina! :*
Haplea says
Superb tortul!!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Haplea!
Liana10 says
Ce bunatate de tort!! Si ce imagini fantastice!!Felicitari!
Paula Gafitescu says
Liana, multumesc mult de aprecieri! Pup
Miha says
Superb!
Paula Gafitescu says
Multumesc Miha draga! :*
Mihaela Mihalache says
Arata de nota 10+
Minunat 😉
Paula Gafitescu says
Iti multumesc Mihaela, eu i-as da mai putin dar esti tare draguta Pup
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Frumos si elegant este tortul! Banuiesc ca si delicios!
Paula Gafitescu says
Laura iti multumesc! A fost bun de tot 😉
The Wandering Oltean says
O bijuterie de tort!
Paula Gafitescu says
Multumesc Oltean!