Daca va era dor de un tort cu ciocolata, multa ciocolata, acum am venit cu o reteta pe masura. E decadent de ciocolatos, dens, cremos…e o delectare pentru toti iubitorii de ciocolata. L-am facut cu ceva timp in urma, cand inca imi era permis sa ma rasfat cu o felie ciocolatoasa generoasa, acum ma multumesc sa privesc doar pozele. Insa e bine si asa. Voi puteti sa-l faceti si nu veti regreta!
Blat
2 oua mari
125 gr unt topit
200 ml iaurt
200 ml cafea fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
240 gr faina
70 gr cacao neagra
215 gr zahar
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
Crema
250 gr mascarpone
50 gr unt
350 gr ciocolata neagra
30 gr cacao
120 gr zahar
un praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
100 ml smantana pentru frisca
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12
Blat. Amestecam faina cu cacaoa, zaharul, bicarbonatul. praful de copt si sarea. Separat amestecam untul cu ouale batute usor, extractul de vanilie si iaurtul. Combinam cele doua compozitii si amestecam bine. La final adaugam cafeaua fierbinte si omogenizam. Compozitia va fi destul de lichida dar asa trebuie sa fie. Turnam compozitia intr-o forma rotunda de tort cu diametru de 24cm si tapetata cu hartie de copt. Coacem blatul timp de 35 de minute in cuptorul preincalzit la foc mediu. Il scoatem la racit pe un gratar apoi il traiem in doua pe orizontala.
Crema. Topim ciocolata neagra impreuna cu untul pe foc mic si o lasam deoparte sa se racoreasca. Trebuie sa ajunga aproape de temperatura camerei dar sa fie inca lichida. Mascarpone il mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devine cremos si pufos. Adaugam treptat ciocolata topita si racita, apoi cacaoa si mixam usor pana la omogenizare. La sfarsit adaugam sarea, frisca lichida treptat si extractul de vanilie. Punem crema la rece pentru jumatate de ora.
Punem o lingura de crema pe un platou, exact in centru, si peste ea punem prima bucata de blat si apasam usor. Peste blat punem o treime de crema apoi punem celalat blat, Imbracam tortul in crema ramasa si il ornam dupa preferinta. Eu am facut valuri din crema si am pus deasupra bombonele de ciocolata. Dam tortul la rece pentru o ora si apoi putem sa-l feliem dupa preferinta.
Enjoy!
Sursa de inspiratie: aici
DiaMar bucataria galbena says
Eu cu siguranta vreau!Iubesc ciocolata!
coco says
Piei, ispita!!!:)))
Maya says
Cu asta bagi ciocolatosii în boala 😀 Arata fantastic!
Anca B. says
Ca sa am eu la ce sa visez 😉
Micul says
Ma omori cu torturile si prajiturile tale minunate.
Te pup cu drag si-ti doresc sa ai o duminica faina.
Diaconta says
Mmmmmm cam bun !
Liana says
Extraordinar arată!
sandra neiva says
Hum que bolo tão guloso, perfeito e tão bonito.
beijo
Anonymous says
Delicios!
Luiza says
Va rog sa spuneti temperatura la care trebuie copt blatul acestui tort. Va multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna. EU folosesc un cuptor electric si de obicei coc blaturile la 175-180 de grade. Cel mai probabil acest blat l-am copt la 175, pentru ca este un blat mai dens si trebuie copt putin mai lent. O zi frumoasa!
Luiza says
Va mulțumesc și va doresc o zi bună.
Malina says
Buna, Paula! Imi place foarte mult blogul tau, am facut cateva torturi si au iesit super ok. Nu mai zic nimic de prezentare, este minunata. Am o nedumerire legata de acest tort. L-am facut azi si crema, in momentul in care am finalizat-o, mi s-a vartosit rau, desi am mixat compozitia numai cat sa se omogenizeze. Astfel incat a trebuit sa mai adaug o cutie de mascarpone, si tot mi se pare vartoasa. Inca nu l-am bagat la frigider, cred ca acolo se va intari prea tare. O sa vad. Am gresit cu ceva sau asa trebuie sa fie? Il lasi, inainte de a-l servi, afara pentru un timp? Multumesc.
Malina says
Revin cu un comentariu legat de gustul blatului. E neplacut, se simte praful de copt si bicarbonatul, care ii dau un gust amarui. Concluzia: nu e pe lista preferatelor mele.