A fost in urma cu cativa ani o zi….o zi speciala prin toata definitia ei. O zi in care aveam sa pasesc cu emotie intr-o noua etapa a vietii mele. O zi in care aveam sa renunt la cuvantul ‘eu’ si sa-l transform definitiv si iremediabil in cuvantul ‘noi’. O zi in care am spus acel ‘DA’ ferm si apasat ca sa ascund multimea de sentimente ce-mi coplesea inima in acel moment.
A fost!
A fost frumos, a ramas o amintire la fel de frumoasa.
Acum e timpul pentru tort.
Blat
5 oua
300 ml iaurt
2 lingurite extract de vanilie
360 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt + o lingurita
1/2 lingurita sare
200 gr unt
Crema de capsune
300 gr capsune
2 linguri zahar
1 lingura amidon
Bezea elvetiana cu unt – Swiss Merengue Buttercream
5 albusuri – 150 gr albus
200 gr zahar
400 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
200 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-16
Pregatim toate ingredientele pentru blat cu doua ore inainte de a va apuca de treaba. Asa vom avea toate ingredientele la aceeasi temperatura. Scoatem din frigider si albusurile pentru bezea.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devine spumos…ca o crema. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam in jur de un minut dupa fiecare ou adaugat.
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Iaurtul il amestecam cu extractul de vanilie.
Adugam alternativ faina si iaurtul in compozitia de blat, mixand cu mixerul la viteza mica. Mixam timp de 2-3 minute apoi ne oprim.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim trei tavi cu diametrul de 16-18 cm. Le ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in mod egal in cele trei tavi si nivelam. Dam blatul la cuptor si-l coacem pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Daca nu avem 3 tavi la fel, putem sa coacem blaturile pe rand.
Cat timp se face blatul trecem la crema de capsune. Luam 300 gr capsune (pot fi si congelate) si le punem intr-o cratita de foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba 4-5 minute. Amidonul il desfacem in 1-2 linguri de apa rece si apoi il turnam peste capsune, amestecand energic. Mai lasam compozitia pe foc 2-3 minute pana se ingroasa. Dam deoparte la racit.
Cand sunt gata blaturile le scoatem din cuptor pe un gratar si le lasam la racit. Abia cand s-au racit complet putem sa le taiem in doua pe orizontala.
Pentru crema…hmmm, crema asta :))) …lucrurile nu stau chiar asa simplu, depinde si de noroc si de calitatea untului. Eu va recomand sa cumparati unt de calitate, cel putin 80% grasime.
Scoatem untul din frigider si-l taiem in cubulete – cat o jumatate de nuca fiecare.
Ciocolata alba o topim la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece.
Albusurile le punem intr-un vas (preferabil metalic) curatat si degresat bine ( cu zeama de lamaie sau otet) care sa poate sta la bain marie. Punem vasul cu albusuri pe bain marie si adaugam si zaharul. Lasam vasul deasupra focului pana cand zaharul e complet topit iar albusul e fierbinte (faceti proba cu degetul :P). In acest moment luam vasul de la bain marie, si ne indreptam spre masa de lucru.
Batem albusurile spuma cu mixerul. Operatiunea asta va dura in jur de 10-15 minute. Albusurile trebuiesc mixate pana cand fundul vasului este racit complet. Nu trebuie sa fie nici macar caldut. In momentul cand fundul vasului e rece putem sa incepem sa adaugam untul, cate un cubulet pe rand.
Mixam bine, insa la viteza mica, dupa fiecare cub de unt adaugat. Nu adaugam urmatorul cub decat dupa ce anteriorul a fost complet incorporat. La un moment dat veti vedea ca albusurile incep sa-si piarda din volum, nu e problema…asa trebuie sa fie. Pe masura ce se adauga untul crema va deveni tot mai voluminoasa.
Cand ajungem la 350gr de unt putem sa ne oprim. Daca avem o crema fina…atunci e gata. Daca din contra avem o crema branzita punem vasul la rece pentru 15 minute.
Dupa 15 minute luam vasul din frigider si mai mixam inca vreo 5-10 minute. Daca in aceste timp crema nu devine fina, atunci adaugam si restul de unt, mixand bine dupa fiecare cubulet. Continuam sa mixam pana cand obtinem o crema fina. Nu va pierdeti rabdarea, chiar daca ea pare sa fie tot branzita…intr-un final veti obtine o minunatie. Alt aspect important: crema trebuie mixata doar la viteza mica din momentul in care incepem sa adaugam untul si pana la final!
Cand crema e aproape gata (fina) putem sa punem si ciocolata (racita), cate o lingura si mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare lingura adaugata. Adaugam si extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru 30 min, maxim o ora…nu mai mult.
Pregatim un platou de lucru. Punem un blat (de fapt o sectiune de blat) o lingura-doua de SMB, alt blat si jumatate de crema de capsune. Continuam cu alta sectiunea de blat, SMB, blat, capsune, blat, SMB si la final ultimul si cel mai drept blat Sper ca ati inteles formula mea, daca nu…va puteti ghida dupa imagini.
Bezeua cu unt va ramane destula, dar e bine pentru ca avem nevoie de ea la ornat. Punem 2-3 linguri de bezea deoparte si adaugam fff putin colorant alimentar rosu, cat sa obtinem o culoare mai ‘vie’.
Bezeaua ramasa (nu cea colorata) o vom folosi pentru a imbraca frumos tortul, il nivelam cum putem mai bine, iar deasupra facem niste onduleuri frumoase din bezea colorata si alba, alternativ.
A iesit un tort frumos, dens…dar si aromat de la crema de capsune – care nu cumva sa o eliminati pentru ca ii da un gust aparte. Daca nu va plac capsunele puteti sa alegeti alta aroma.
Este un tort care se serveste in portii mici, si da…la ocazii, pentru ca nu este chiar usor de facut.
Enjoy!!
Eniko Ostafi says
Un tort pe cat de frumos, atat de gustos! ajunge doar sa gusti cu ochii..hehe, cum fac eu acuma.
Ingredientele spun tot, delicios
Si, cu toate ca a fost..demult!? nu stiu- Casa de piatra! fericire si impliniri
un salut
bia oana says
la multi ani pentru aniversarea voastra! noi urmeaza sa facem 8 ani de la satorie ,in vara….cum trece timpulll:) frumos tort sigur a fost delicios
liana says
Chiar ai renuntat la cuvantul “eu” ? Mie nu-mi iese, ma trezesc mereu ca spun “al meu”, “mie” :)), desi au trecut deja 4 ani si ceva. Oricum ai spune, tortul e superb, ca de vitrina! La multi ani la aniversare!
Daciana says
Hmmm, ce frumusete de tort ai facut aici..
La multi multi ani fericiti va doresc! Te pup
Claudia Mic says
Paula, va doresc sa aveti in continuare parte de tot binele din lume si multa fericire! Ca de obicei ma surprinzi cu torturile pe care le faci atat decorul cat si reteta in sine. Felicitari!
Lia says
O suta de ani sanatosi si voiosi, impreuna cu jumatatea ta Paula.
Superb tort si superba bucatareasa !
Alina Vicu says
O minunatie de tort care merita toata atentia si efortul.
La multi ani fericiti impreuna, cu sanatate, bucurii si tot ce iti mai doresti iar eu am uitat sa-ti spun!
Happy Anniversary!
Pup
Cristina says
la multi ani pentru aniversarea voastra! tortul este super super apetisant!
Micky Apostu says
O minunatie de tort! Delicat, frumos, delicios! La multe, multe aniversari si multe ocazii speciale sa ne arati asemenea torturi
Diana says
La multi ani frumosi impreuna, Paula! Tortul este superb: delicat si frumos. Pare si foarte bun 😉 Te pup
adnia says
la multi ani! un tort superb si elegant marcheaza un eveniment si mai si!
Gabriela Gitoi says
La multi ani impreuna Paula! sa fiti sanatosi si sa va bucurati de minunea pe care o aveti! imi place mult tortul tau, e o reteta foarte buna de blat! si bezeaua elvetiana inca nu am incercat-o ;-). Pupicei
Rita Oarga says
La multi ani! Sa aveti parte de multa dragoste, intelegere si sanatate. Sa va bucurati de familia voastra clipa de clipa.
Tortul este minunat. Imi place mult combinatia si decorul simplu, de efect.
Felicitari pentru tort si pentru familia ta.
Va imbratisez cu mult drag.
Sara & Miki says
Multa fericire si o viata implinita va doresc!
Mihaela Harciaga says
La multi ani, si da ,este un tort deosebit ca si aceasta zi…
mandala says
La multi ani pentru aniversarea voastra ! Tortul este superb !
Cristina says
Superb tortul.
Multi ani fericiti impreuna va doresc.
Mimmi says
Minunat tortul!Sa fiti fericiti si multi ani impreuna!
Pupici
Anonymous says
Paula ce sa iti spun, am ramas fara cuvinte tortul e minunat asa cum ma asteptam eram sigura ca tort o sa fie, iti doresc sa fii fericita alaturi de omul iubit si de puiutul vostru pana la adanci batrineti o seara romantica iti doresc.Gabriela
Rocsy Ciobanu says
La multi ani frumosi impreuna si plini de iubire va doresc. Tortul este exceptional!!
mirela says
Multi ani plin de bucurii!!!!!Tortul arata excelent!!
Emily says
Superb tort! La multi ani fericiti!
Alina C. says
La cat mai multi ani!
Tortul e superb!
Andreea Dianu says
La multi ani fericiti impreuna!
Tortul arata foarte bine <3
Zilahi Adela says
La multi ani fericiti impreuna!! Sa va iubiti mult de tot si sa va bucurati de cel mic! Va pup!!
Oana D. says
Ararata nemaipomenit! La multi ani! <3
Miha says
La multi ani fericiti! Sa va iubiti mereu! :*
Mihaela Cercel says
La multi ani pentru aniversare ! Cat despre tort cred ca este delicios ,merita munca.
Mihaela says
Multa fericire si intelegere ! Si pentru mine astazi e o zi speciala, un sfert de veac de cand mi-am cunoscut jumatatea. Am sa ma infrupt si eu din acest tort minunat ! La Multi Ani !
Dohotariu-Avram Alina says
La mulți ani fericiți împreună! Să vă iubiți veșnic! Tortul e perfect pentru o astfel de aniversare.
speranta says
La multimulti ani!
il fac negresit cand mi se fac capsunile.pupici.
Mihaela Mihalache says
multi ani frumosi impreuna! si sa faci numai torturi delicioase
Top Cuisine avec Lavi says
La multi ani! Sa fiti fericiti si sa va iubiti o mie de ani! Tortul arata senzational!
Buburuza Bubu says
La Multi Ani si multe bucurii in continuare!Delicios Tort!Pup
Delicious Flavours says
In primul rand va doresc aniversare fericita si multi ani frumosi si sanatosi impreuna!
Tortul este divin, atat de simplu si finut, imi place totul la el…felicitari!
Salvez si eu reteta si sper sa-mi fac curaj cat de curand sa incerc si eu bezeaua elvetiana (ca de ea mi-e frica 😛 )
Pupici!
Liana@Transylvanian Kitchen says
La mulţi ani şi multă fericire vă doresc!
Tortul e superb!
Sisters'Kitchen says
Tortul perfect!!!Speram sa ne iasa si noua.
La Multi Multi Ani fericiti! te pupam
Sisters'Kitchen says
Tortul perfect!!!
La Multi Multi Ani fericiti! te pupam
daniela64 says
Buon anniversario, vi auguro tanta felicità. La tua torta è meravigliosa, sei bravissima. Un abbraccio, buona giornata Daniela.
Simona says
Un tort minunat si delicios ptr o aniversare frumoasa! Multi ani fericiti impreuna si la cat mai multe realizari!
Pupici dulci fata draga!
Alex says
Superb tort! La multi multi multi ani fericiti!
FLORY says
La multi ani fericiti!Sa fiti sanatosi sa sa va bucurati de timpul petrecut impreuna!Tortul este perfect!Pupici
Liana10 says
La multi ani fericiti, sanatosi si gustosi impreuna! Delicios tort, ce-as mai fi servit o feliuta 😉 puup
Gabriela says
Foarte bun si elegant tortul tau! La multi ani fericiti!
Haplea says
La multi ani!!!Superb tortul!!!
Licuta Marin says
La multi ani!Multa fericire, de care sa va bucurati impreuna!Tortul este de vis! Pupici!
GelaDumi says
Sunt convinsa ca esti o sotie desavarsita, am argumente pertinente in sustinerea afirmatiei… Sa traiti impreuna multi, multi ani si sa va iubiti mereu ca-n prima zi!
La multi ani,raman cu gandul la minunatia asta de tort!
Paula Gafitescu says
Va multumesc mult, mult de tot pentru cuvintele si urarile frumoase! Fie ca toate sa se indeplineasca, si sa ne auzim la fel de bine peste multi ani!
Izabella says
Spune-mi te rog daca blatul asta sta bine in congelator? Este potrivit pentru un tort de nunta cu trei etaje? As face blatul cu cateva zile inainte..
Multumesc!
Paula Gafitescu says
Izabella, nu am incercat cu acest blat insa am mai pus blaturi la congelator si nu am avut probleme cu ele. Daca il dezgheti cu o zi inainte de asamblare cred ca totul va fi ok. Este un blat dens, sigur ca merge la un tort cu 3 etaje insa are nevoie de o crema mai consistenta – nu frisca.
Izabella says
crezi ca reusesc cu o crema bavarois? are gelatina in ea, ma gandesc ca ii cinfera suficienta consistenta…?!
Paula Gafitescu says
Izabella, 100% nu am cum sa-ti spun, insa cred ca ar fi bine avand in vedere ca e o crema destul de ferma si banuiesc ca nici stratul nu va fi foarte gros. Eu sper din suflet sa-ti reuseasca!!
Izabella says
Multumesc mult! Iubesc blogul tau! Intru zilnic, in cautare de inspiratie si bunatati
Paula Gafitescu says
Izabella, iti multumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase, mi-au facut ziua mai buna!!
Anastasia says
Felicitari pentru voi sa fiti fericiti !!! Tortul arata intr-un mare fel si gustul pe masura (y):-* !!!