Stiu ca la prima vedere numele suna extrem de incarcat si ultra mega-calorios. Nu am de gand sa spun ca nu ingrasa :P, dar nici nu este o combinatie de speriat. Totul depinde de cum jonglam cu ingredientele, si cat zahar si grasime vrem sa adaugam in plus. Iar in final o sa rezulte un tort minunat, ce merita savurat la maxim cu fiecare inghititura.
Este un tort spectaculos, cu siguranta musafirii vorfi impresionati, asta in caz ca va hotarati sa-l impartiti cu cineva, dar va spun eu ca merita sa faceti asta, o sa va trezitti cu o gramada de laude.
Ce mai trebuie sa va spun la inceput este ca desi pare o lista lunga si complicata de ingrediente, nu este un tort greu de facut. Daca avem pregatite toate ingredientele din timp, treaba o sa mearga struna si intr-o ora este gata. Bun, sa trecem la treaba!
350 gr biscuiti integrali
150 gr unt
3 linguri cacao
2 linguri zahar
2 linguri lapte
1 lingurita scortisoara
Caramel
200 gr zahar
4 lg apa
1 lingurita sare
70 gr unt
70 ml smantana grasa
50 gr alune
50 gr arahide
Ciocolata strat 1
80 gr ciocolata neagra > 70% cacao
1 lingura ulei
1 lingura lapte
Crema branza
300 gr branza de vaci
100 gr smantana
100 gr ciocolata alba de buna calitate
150 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
4 gr gelatina granule
Ciocolata strat 2
100 gr ciocolata neagra > 70% cacao
2 linguri lapte
1 lingura ulei
Decor
100 ml smantana pt frisca
1/2 lingurita zahar
bomboane toffifee
Trecem repede la crusta. Punem biscuitii in robot si-i macinam fin. Rasturnam biscuitii maruntiti intr-un bol mai mare, adaugam zaharul, cacaoa si lingurita de scortisoara si amestecam cu o lingura pentru o distribuire uniforma a ingredientelor. Untul topit il adaugam peste biscuiti si omogenizam. Adaugam si cele doua linguri de laptele. Dupa preferinta se poate adauga mai mult, pentru a putea ‘modela’ crusta mai usor.
Tapetam fundul unei tavi detasabile – 21cm diametru – cu hartie de copt. Punem compozitia de biscutii, o distribuim uniform pe fundul tavii si pe pereti pana sus. Presam bine biscuitii cu fundul unui pahar, apoi o dam la rece pentru 10 minute (eu am pus direct in congelator pentru o racire mai rapida si mai intensa). Dupa 10 minute scoatem tava din congelator si turnam caramelul peste stratul de biscuiti. Dam din nou la rece, la frigider.
Pregatim primul strat de ciocolata. Rupem ciocolata bucatele, adaugam lingura de ulei si de lapte, si le topim la bain-marie sau la microunde. Eu am ales varianta mai usoara, microundele. Turnam ciocolata peste caramel si introducem din nou tava la frigider.
Pentru crema de branza, incepem cu ciocolata alba, care am o topim la bain-marie de data aceasta, fiind mai sensibila si sa nu riscam sa o ardem/prajim. Lasam ciocolata topita deoparte si punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, 4-5 sa fi fost la numar.
Mixam branza cu smantana in blender pana devin o pasta fina. In loc de branza si smantana puteti folosi si crema de branza gata cumparata din magazin, dar eu am vrut sa fie mai ‘bio’ si am folosit produse luate din piata, dar sa stiti ca am obtinut o minunata crema de branza, fina si pufoasa (in final). Scoatem crema de branza din blender sau din cutie si trecem la mixer. Adaugam treptat ciocolata topita. Dam mixerul la viteza mai mica si incorporam si gelatina hidratata.
Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita de zahar vanilat, apoi o incorporam cu miscari de sus in jos in crema de branza. Turnam crema de branza peste glazura de ciocolata si dam tortul la congelator de aceasta data.
Preparam glazura 2 identic cu prima glazura, eu tot la microunde ca sa respect partea cu identic, si o lasam la racorit 15-20 minute. Cand crema de branza este suficient de intarita, turnam glazura de ciocolata, nivelam frumos si din nou introducem tortul la frigider. Cred ca v-ati dat seama cat de esentiale sunt frigiderul si congelatorul pentru prepararea acestui tort, la final o sa ajungem sa le multumim lor pentru reusita
Ce a mai ramas de facut? De cumparata o cutie mica de bomboane tofifee :))), in caz ca n-ati primit-o cadou de la cineva 😛 si….de mixat bat smantana pentru frisca cu putin zahar vanilat.
Cand e intarita bine glazura de ciocolata ornam cu moate de frisca, iar in varful fiecarui mot punem cate o bomboana toffifee, iar efectul vizual va fi maxim!!
Cred ca v-am ametit cu procesul de preparare…dar repet nu e complicat, mai anevoioasa e partea cu scosul de la/bagatul la rece. Atata tot!!
Enjoy!
Sursa: Taste.com.au
LATER EDIT (si asta pentru ca nu stiam care e tema de luna aceasta ) Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie octombrie 2012, gazduita luna aceasta de Mihai Lambru. Acest proiect a fost inceput de Mihaela – care ma uimeste mereu cu talentul ei – iar acum a ajuns la editie aniversara.
Alina C. says
Wow!Arata senzational si cred ca e divin ca si gust!
Rita Oarga says
Arata senzational! Imi place foarte mult scortisoara si ma bucur ca ai folosit-o la blat. Iar caramelul, mmm, iubirea mea de-o viata. Felicitari si sa ai o saptamana frumoasa.
Buburuza Bubu says
Oooo Daaaaa!Ce bunatate…..arata foarte foarte delicios!!! hugs
Kyra says
Migalos dar atit de gustos ca merita sa iti pierzi vremea in bucatarie. Draga mea, e o opera de arta. Felicitari! Iar caramelul din compozitie e bestial.
truedelights says
Cat de imbietor arata! Tare mult mi-ar placea sa ma delectez cu o portie :))
O saptamana reusita!
Carol says
Arata demential. Nu am mai intrat de mult pe blogul tau dar m-ai surprins fffffff placut cu schimabrile. Felicitari.
Nu mi-ar strica o felicuta cat de mica din tortul tau.
Pup si spor in toate.
Adina says
M-ai omorat deja de luni!:)
Ce sa mai zic de frumusetea asta!
SUPER!
mirela says
Superb,,,,,,,ce mai,si gustos rau,,,,as papa o feliuta,,,puppp!!!
Ioana says
Miam, miam, miaaaaaam! M-am ingrasat putin numai imaginandu-mi gustul!
Gabriela says
Vai de mine, ce ai facut aici! Caramel, ciocolata, crema de branza si alune, m-ai termunat! Foarte bun!!!
DiaMar bucataria galbena says
O bucatica miiiica tot as aservi si eu.Arata super bine.Pupici!
Delicious Flavours says
Nici nu stiu ce cuvant sa folosesc 😛
Este mai mult decat spectaculos! Felicitari!
FLORY says
!Arata splendid,felicitari!Trebuie sa-ncerc si eu minunatia asta!Pupici
Daniela says
Mama, ce bunaciune ciocolatoasa… Doar uitindu-ma la poze si inghitind in sec, am acumulat doua kg la cele pe care cu greu le port… Daca as avea o feliuta adevarata in fata ochilor, sigur n-as rezista sa ma uit la ea… Pupici !!!
Alex says
Am murit de pofta langa ecran…si ce arome imbietoare… cel mai spectaculos tort …vreau si eu unul la fel, pe sambata daca se poate ???
Dorina says
O Doamne . m-ai omorat !
Just me says
Omg!!! Minunat! Cred ca e foarte gustos!!
Anonymous says
buna,am avut placerea ca o prietena sa imi arate aceast tort minunat si vreau sa il incerc si eu.O sa imi fie cam greu sa gasese toffefie aici unde sunt dar….ma descurc eu.As avea doar o nedumerire,caramelul il lasi la racit de tot sau doar putin?Si alta intrebare smantana din caramel e cea acra?Multumesc.
Nicol says
Senzational e putin spus… cred ca nu mai accesez blog-ul tau o perioada… ma ingras numai privind! O saptamana frumoasa!
Mihaela Mihalache says
Cat imi doresc sa ajunga si la mine o feliuta
Felicitari :-*
Laura Nechita says
Paula, ai facut o deliciosenie! un desert excelent pentru care te felicit te pup cu drag
Haplea says
Wow cat de bine arata in sectiune!Feliciari pentru aceasta super prezentare!
Angelica says
EXCEPTIONAL!!!!!
Din toate punctele de vedere EXCEPTIONAL!
Felicitari Paula draga,un tort de nota 11+!
Alina Vicu says
Wow! Arata fabulos! Ma ia cu lesin cand ma gandesc la cat de delicios este!
Hugs
Sara & Miki says
Un tort foarte elegant, felicitari! Pup!
Paula Gafitescu says
Va multumesc frumos pentru apecieri si pentru cuvntele frumoase. Ma bucur mult ca va place tortul meu si..pupicei la toata lumea!!!
Paula Gafitescu says
Anonim, ma bucur mult ca-ti place tortul meu. Toffifee a doar pentru decor, cu siguranta merge si fara, poi inlocui cu alune. Caramelul l-am lasat putin la racorit, apoi l-am turnat peste blat si directia frigider – acolo s-a racit el de tot. Smantana folosita e pentru gatit, dar e bine sa fie proaspata. Sper ca am fost de folos, si astept impresii!
Andreea says
Arata ge-ni-al! Imi place prezentarea si sunt convinsa ca e delicios. Abia astept sa am ocazia sa-l “testez”. 😛
Adela Zilahi says
E super-mega-ultra delicioasa!! Arata minunat!! Pupici!
Claudia Mic says
Chiar nu are rost sa te laud si eu, dar atat pot sa iti zic: ai ales cu multa intelepciune numele blogului si cu fiecare reteta (in mod special deserturile) poti concura cu orice cofetar “inrait”. Bravo!
Cristina says
Yammy ce deliciu!!! Deja salivez, o sa ma gandesc la el toata ziua…Pup!
Miha says
Nebunie de tort…nebunie de arome…
The Wandering Oltean says
Asta da tort! Big like!
gaby_d says
nu se poate! nu cred ca exista asa ceva! :))))))
minunat!!!
Paula Gafitescu says
Andreea draga, ma bucur tare mult ca-ti place! Chiar merita testat 😉 Pupici
Paula Gafitescu says
Adela, draga multumesc tare frumos! Pup!
Paula Gafitescu says
Claudia, cuvintele tale ma fac sa rosesc, multumesc frumos!! Mai am multe de invatat, dar ma bucur mult ca iti place munca mea. Te pup!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
Paula Gafitescu says
Miha draga, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Oltean, multumesc frumos!
Paula Gafitescu says
Gaby, nici eu nu credeam pana nu l-am facut :))) Pup cu drag!
Liana10 says
wauuu, cu Toffifeeeeee, preferatele mele!!! maine imi cumpar si eu!! si trec pe lista tortul, m-a innebunit felia aia!! felicitari!!!
Cristina says
Waaaw ce tort spectaculor! Abia acum te-am descoperit dar ma bucur.
Rocsy Ciobanu says
Sincer nu prea am cuvinte sa zic prea multe pentru ca e prea minunat.Te felicit!
Paula Gafitescu says
Liana draga, ma bucur mult ca-ti place! Mie mi-a venit ideea cu toffifee dupa ce am primit cadou o cutie 😛 Pupici!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur mult ca-ti place, si ma bucur ca te-am descoperit si eu pe tine!
Paula Gafitescu says
Rocsi draga, multumesc frumos! Pup
Any says
Vai vai vai cat de bine arata! Superb!
Cătău says
oauuuuuu ce bine arataaaaaa!!!!!!!!!!!!!!
Paula Gafitescu says
Any, ma bucur mult ca-ti place!
Paula Gafitescu says
Catau, multumesc frumos!
mandala says
Ai niste retete delicioase si niste fotogafii superbe!!!
Andreea Dianu says
Minunat arata, fix pe gustul meu <3
Te pup!
iuliana says
Arata demential…ciocolata…caramel…oauu..sunt preferatele mele.Daca nu as fi la dieta m-as apuca sa-l fac acum!Tin sa te felicit pentru retetele minunate pe care le postezi,sunt o adevarata arta !
dian@ says
superrr tortul!!!arata nemaipomenit si e si foarte delicios!!!! nota 20!
Anonymous says
Ce facem cu cele 2 linguri de lapte pentru crusta??? Tu le prezinti doar la ingrediente pentru crusta dar l prepararea ei nu zici nimik, presupun ca se pun si ele, nu??!!
P.S. Din asta reiese ca toti ce au com nu au facut reteta ;)))), ca altfel observau :P.
Paula Gafitescu says
Anonim, imi pare rau ca nu e fooooarte evident ce se face cu laptele din lista ingredientelor pentru crusta. Datorita acestui fapt, iti spun eu ca se adauga in acelasi moment cu untul, sau dupa…sau cum preferi, ideea e sa fie maruntiti biscuitii. Am corectat si in reteta.
Cat despre cei care au comentat, sa stii ca au fost si care au facut reteta, dar nu s-au legat de greselile omenesti pe care le poate face oricine
O zi frumoasa!
Arina says
Arata demential! Trebuie sa-l fac si eu, apoi revin cu impresii.
Anonymous says
Chiar acum am terminat de facut aceasta minunatie.Este intradevar foarte bun.Felicitari pentru reteta.O trec la favorite.
Ileana says
Este demential tortul si asa cum spun eu …. nu e prea greu de facut, asa ca l-am facut …. a fost savurat si cerut chiar un bis !
ps.am vazut laptele dar mi-am dat seama ce trebuie facut cu el ….deci simplu .
O zi buna !
Stefania says
Arata delicios!! Am sa-l fac si eu sa vad cum iese si apoi am sa scriu pe blog.
In orice caz aveti niste retete extraordinare. Felicitari
Anonymous says
buna,
am facut si eu aceasta reteta sau cel putin am incercat sa o fac,insa nu prea mi-a iesit. caramelul nu mi s-a intarit,crema de branza la fel a ramas prea moale desi a stat toata noaptea la frigider tortul. in plus a fost greu de taiat datorita crustei de biscuiti tare,a ultimului strat de ciocolata si a cremei moale. gustul in schimb a fost f bun,pacat ca in farfurie felia nu arata nici pe departe ca la tine…….:(
Paula Gafitescu says
Buna. Imi pare chiar rau ca nu a iesit tortul cum ar fi trebuit.
Despre caramel nu stiu ce sa zic, chiar ar fi trebuit sa iasa destul de tare. Incearca sa folosesti un unt gras si o smantana mai grasa (de tara, sau chiar smantana pentru frisca) pentru a se intari mai bine.
La crema e bine sa folosesti ingrediente de calitate, in special ciocolata alba pentru a se putea intari mai frumos. Sau incearca sa pui 5-6 gr de gelatina data viitoare. Crema de branza nu trebuie sa fie lichida, si smantana pentru frisca trebuie batuta bat.
Pentru a putea taia tortul frumos e necesar sa folosesti un cutit introdus in apa fierbinte si apoi sters bine cu un servetel. Poate iese mai bine data viitoare. Mult spor!
Anonymous says
Oare as putea sa fac crusta si din biscuiti oreo?
Paula Gafitescu says
Sigur ca se poate face din biscuiti oreo insa atunci va trebui sa reduci cantitatea de unt. Eventual il adaugi treptat si te opresti cand compozitia are consistenta dorita.
Clara Epure says
Intr-adevar foarte frumos si bun, mai putin caramelul … nu mi se pare o idee buna sa adaugi o lingurita de sare (se simte gustul), poate cel mult un praf de sare …. iar la crema de branza eu am adaugat un pic mai mult zahar pudra vanilat (150 gr)
In rest, complimente
aici este cel facut de mine
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=846626875367320&set=pcb.846626898700651&type=1&theater
Mirela Amariei says
Buna. Ce dimeniune are tava? Nu am vazut sa fie mentionat undeva, poate mi-a scpat mie. Multumesc!
Madalina says
Un tort fff bun. Am avut emotii inainte sa il fac, aveam impresia ca e prea complicat pentru mine. Dar instructiunile au fost de mare ajutor si a iesit delicios. Acum am cereri sa il fac si la alte zile de nastere :-D. Multu de reteta!
Les Adriana says
Pot sa folosesc caramel cumparat? Este exact ca si cel din Mc Donalds de pe inghetata. Ma gandesc ca daca il amestec cu alunele va fi tot asa.
Paula Gafitescu says
Sincer nu stiu exact cum e caramelul de pe inghetata de la McDonalds, dar daca nu este lichid, ci are o consistenta mai vascoasa, atunci se poate folosi.
Livia says
Draga mea Paula, am produs cheesecake-ul in cinstea absolvirii universitatii fiicei mele. Mai am sa il ornez si deseara va pleca negustat de mine, dar voi primi feedback maine. Sunt convinsa ca va fi un entuziasm general. Sper sa apuc sa-i trag o poza.
Am avut o mica dificultate la caramel pt ca eu n-am mai preparat cu apa. Initial s-a zaharisit, dar apoi s-a dezlegat cu untul si smantana. Posibil ca l-am tinut putin cam mult, dar ramanea alb :), nu capata culoarea galben. Important este ca am obtinut consistenta buna, si totul s-a terminat cu bine.
Imbratisari! <3
manu says
buna ziua
la o tava de 26 cm ce cantitati ar trebui sa folosesc ?
Paula Gafitescu says
Buna, cred ca ar mai trebui adaugate inca 1/2 din ingredientele enumerate. Zi frumoasa!
manu says
multumesc ,pentru raspuns
manu says
eu aici nu gasesc brinza de vaci dar cred ca mascarpone ar fi ok ,ce spui?
Paula Gafitescu says
Da, cred ca e ok si mascarpone
Georgiana says
Tortul arata senzational. Eu insa am o tava de 28 cm. Cam care ar fi raportul de marire a cantitatilor? Multumesc. Abia astept sa il fac, mai ales ca il pregatesc pentru Pasti,
Paula Gafitescu says
Buna Georgiana. Daca faci intr-o tava de 28cm diametru, atunci trebuie sa dublezi cantitatile.
Sa-mi dai de stire cum a iesit
Georgiana says
Buna. Revin cu rezultatele dupa ce am facut tortul. In ce priveste cantitatile, pentru o tava de 28 de cm dublarea celor din reteta este mult prea mult. Eu le-am dublat si blatul de biscuiti iese prea gros, nu ca in pozele tale. La fel si celelalte componente. Cred ca cel mai bun raport este (1+3/4) fata de cantitatile date de tine, asa cum imi reiesise la primele calcule aplicand formule matematice 😀 (defect profesional). O alta problema am avut-o cu caramelul si apa din el. Am incercat prima data cu apa pusa dupa ce s-a ars zaharul si am vazut ca era gresit conform retetei si am luat-o de la capat. Dar in varianta apa odata cu zaharul nu s-a caramelizat cum trebuie, ci la un moment dat s-a cristalizat totul fara sa se mai arda propriu-zis zaharul, ramanand foarte deschis la culoare si neingrosandu-se la final complet. Mentionez ca am folosit smantana de gatit cu 32% grasime si unt cu 82%. Si cantitatea de sare din el mi s-a parut un pic cam multa, eu trebuind sa pun doua lingurite, dar probabil ca aici este o chestie de gust.
Per total a fost un succes pentru cei ce nu au stiut reteta (cei ce l-au mancat), dar mi-am propus sa il fac din nou cu prima ocazie cu corectiile pe care eu le-am observat.
Paula Gafitescu says
Buna Georgiana. Probabil cantitatile au fost prea mari, dar ma bucur ca ai descoperit formula corecta.
In ce priveste caramelul, sa stii ca iese foarte bine daca pui apa la inceput cu zaharul. Il lasi sa treaca de faza cu cristalizarea si se va transforma intr-un caramel frumos, aramiu. Eu am facut varianta asta de zeci de ori si mereu a iesit bine. Lasa-l pe foc pana ajunge la culoarea potrivita.
Sarea, da…se poate pune mai putina
Ma bucur ca rezultatul a fost ok, si astept impresii de la urmatoarea data cand il incerci. Seara frumoasa!