Pentru ca este o mancare traditionala romaneasca, si pentru ca intr-adevar am avut ocazia sa o gatesc intr-un loc care poarta mai departe traditia si obiceiurile romanesti, am ales sa particip cu acesta reteta la provocarea Dulce Romanie a acestei luni, gazduita chiar de initiatoarea acestui proiect, Mihaela.
Ingrediente
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 40 min.
Punem laptele pe foc impreuna cu sarea. In momentul in care da in clocot adaugam faina de malai in ploaie si amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Fierbem mamaliga aproximativ 10 minute, dupa care o lasam deoparte…pe cat posibil intr-un loc racoros. Eu am lasat-o afara, la aer curat si rece. In reteta originala scria 300 gr de faina, insa mie imi place mamaliga mai moale, asa ca am pus doar 250. Voi puneti dupa cum va este pe plac.
Separat, amestecam branza de vaci cu 100 de grame de branza sarata oi si smantana. Adaugam galbenusurile si amestecam bine, iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le lasam deoparte. Sare nu mai punem, pentru ca este sarata branza suficient.
Pregatim o tava 20/30 cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 190 de grade.
Punem mamaliga peste branza si amestecam bine. La final adaugam usor si albusurile batute spuma si amestecam cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram cele 50 de grame ramase de branza sarata. Dam la cuptor si o lasam acolo pana se rumeneste frumos deasupra, cam 35-40 de minute.
Alivencile se servesc calde, stropite cu smantana, dar la fel de bine merg si reci. Daca e sa ma intrebati pe mine, va voi spune clar ca-mi plac ambele variante, dar nimic nu se compara cu o mancare calda, proaspat scoasa din cuptor
Stiu ca exista si o varianta dulce a acestui preparat, dar eu nu am incercat-o si nici nu cred ca o s-o fac degraba, pentru ca imi place prea mult varianta asta ca s-o schimb.
Pofta buna!
DiaMar bucataria galbena says
Draga mea bunica imi facea mereu!Pup!
Any says
Delicios…pozele spun totul!
Dohotariu-Avram Alina says
Chiar dacă sunt din Moldova, recunosc cinstit că nu am mâncat niciodată. Nu mă îndoiesc însă că sunt foarte bune.
The Wandering Oltean says
Hmmm… cat traieste omul invata. Nu stiam de preparatul asta …este super!
Delicious Flavours says
Am mai vazut la Alice aceasta reteta si tot am zis ca o-ncerc, dar am uitat de ea…acum mi-ai adus din nou aminte de ea
O saptamana frumoasa, pupici!
Mihaela Mihalache says
si bunica mea e la granita cu moldova, dar nu mi-a facut niciodata Pupici
Flori says
O reteta romaneasca grozava! Se face si in zona mea:)
Daniela says
Desi sint moldoveanca, recunosc ca nu am mincat niciodata, dar arata foarte bine… O portie pentru mine, mai ai ?! Pupici si o saptamina minunata sa ai !
coco says
promit ca fac
Simona says
Cat de bine arata.. N-am mancat niciodata, dar n-as refuza!!
catkitchen says
Eu stiam de el , dar niciodata nu am facut !! :9 Ar trebui sa-l incerc si eu !!
liana says
N-am mancat nici eu niciodata dar trebuie sa-mi fac, daca-i cu branza sigur imi place!
Disturbingly Delicious says
Cand aud de alivenci ma gandesc la Creanga. Am auzit de ele dar nu cred sa fi mancat sau cel putin nu in varianta aceasta. Frumoasa prezentare.
FLORY says
Trebuie sa fie foarte bun,n-am mancat niciodata desi am auzit!Pupici
Mihaela says
Ce bine arata! nu am mancat niciodata alivenci, dar ma bucur ca readucem la viata retete autentice, trebuie sa o incerc
maria mihalache says
Nu am mancat niciodata dar tare mult mi-as dori sa gust si asta o v-oi face chiar acuma.
Pup si seara minunata!
kalua says
Iubesc Moldova, iubesc alivencile! Ti-au iesit perfecte, parca le si simt mirosul…
Alina Vicu says
Deliciosenia copilariei mele… Sunt minunate!
Beatrice says
de cand caut reteta asta.nu mai stiam cum se cheama. mancam cand eram mica facuta de bunica mea sau cand mergeam in vizita la nasii mamei mele. gustoasaaa.si mai ales cu smantana pe deasupra!maine o prepar!
Astrid says
“O sa-mi dati dreptate”, nu ” o sa-mi da-ti dreptate”.