Prajitura cu mere si ‘La multi ani Romania’. Nu este tort, nu este nici cea mai extravaganta praitura, chiar departe de a fi asa ceva, dar este o prajitura cu traditie, cu vechime, care isi pastreaza bine statutul si cu care putem sarbatori ziua tuturor romanilor.
Cu totii stim despre prajitura cu mere – in unele locuri i se mai spune si placinta, dar pentru mine tot prajitura ramane, si inca o prajitura grozav de buna. Reteta este de la mama, care m-a si ajutat sa o fac. Sincer nu stiu cine a lucrat mai mult la aceasta prajitura, dar clar e ca nu pot sa-mi asum toate meritele pentru ea, poate nici jumatate. Dar cu toate acestea tin neaparat sa va prezint reteta, e grozav de simpla si buna…iar data viitoare promit sa o fac de una singura 😛
Multumesc mama pentru reteta si pentru ajutor!
Aluat
500 gr faina
50 gr untura
3 linguri smantana
1 ou mare
150-200 ml lapte
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
12 gr drojdie
Umplutura
1,5 – 2 kg de mere
4 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita sare
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 35 min.
Incalzim usor 150 ml lapte, adaugam zaharul si drojdia maruntita, si lasam sa stea 10 minute la loc caldut. Faina o cernem intr-un castron, adaugam untura in mijloc, apoi cu autorul ambelor maini amestecam bine de tot pana obtinem un aluat nisipos. Facem o adancitura in mijloc.
Oul il batem usor cu sarea, adaugam cele 3 linguri de smantana si omogenizam. In adancitura din faina turnam laptele cu drojdia, smantana cu oul si incepem sa framantam pana ce obtinem un aluat omogen. Daca aluatul este prea vartos se mai adauga laptele ramas. Eu l-am facut mai moale putin folosind toata cantitatea de lapte, dar s-a comportat foarte bine atat la intins cat si la copt. Acoperim aluatul si-l lasam la rece pana ce pregatim umplutura.
Merele le spalam si le curatam de coaja, apoi le dam pe razatoarea cu gauri mari. Cand am terminat operatiunea ‘razatoarea’ scurgem merele de zeama, dar nu chiar de tot, adaugam zaharul, scortisoara, sarea si omogenizam.
Luam aluatul de la rece si il impartim in doua parti egale. Tava pe care am folosit-o eu pentru prajitura cred, dar nu sunt sigura, era patrata de 35/35cm si prajitura nu a iesit foarte inalta, daca o doriti mai inalta atunci puteti folosi si tavi de dimensiuni mai mici.
Intindem jumatate de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii. Rulam foaia in jurul sucitorului, apoi pornind dintr-un capat al tavii incepem sa desfasuram foaia in tava. Presaram putin gris peste foaie si punem toata umplutura de mere. Deasupra punem cealalta foaie de aluat dupa acelasi procedeu. Intepam prajitura din loc in loc cu furculita, apoi introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, pana cand prajitura este bine rumenita deasupra.
Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca complet apoi putem sa o pudram cu zahar si sa o portionam dupa preferinta.
Stiti de ce este atat de buna praitura aceasta? Pentru ca a fost facuta cu cele mai bune mere, cum numai la noi acasa, in Romania, se gasesc. Mere culese din marul din gradina, nestropit, netratat. Si nu doar aceste mere, sunt atatea lucruri frumoase pe care ni le ofera tara noastra, si pe care trebuie sa stim sa le apreciem. Stim cu totii ca sunt si lucruri rele…care ne fac sa fim pesimisti si sumbri, sa fim reticenti si uneori sa ne ascundem de faptul ca esti roman. Dar nu azi! Azi trebuie sa luam tot ce este mai bun din Romania, sa ne mandrim cu ce avem, sa ne iubim patria pentru care stramosii nostri au luptat cu atata curaj si determinare, si sa o cinstim cum se cuvine.
La multi ani Romania!!
stefy says
tocmai am stat la masa, si clar ar merge tare bine desrtul tau acum…:D
Olguta says
Ce frageda pare!! Si noi o adoram, fie ca o numim placinta, fie prajitura, mereu iese la fel de buna
Bucate apetisante says
Si eu ma pun exact acum la treaba sa fac o praji cu mere, dar alta reteta.
Praji a ta nu face decat sa ma grabeasca un pic, ca nu mai pot de pofta :))
Grozave poze ai !
Dorina says
O prajitura de suflet pentru mine , pur si simplu as manca zilnic si nu m-as satura .Trimite-mi si miue o bucatica te rog.
Simona says
Chiar ma gandeam sa fac o placinta cu mere!!! Buna tare varianta asta a ta!!
Pupici
Kyra says
Si daca nu ar fi fost asa reusita faptul ca ai pregatit-o impreuna cu mama o face sa fie exceptionala.
Contine niste ingrediente speciale: afectiune, iubire, caldura, bunatate.
Sint pretioase si unice momentele petrecute impreuna, parinti si copii, si ne fac atit de fericiti.
Disturbingly Delicious says
Ce bine arata, Paula. De cand nu am mai mancat “placinta” cu mere. Hmmmm….tare-as mai pofti un patratel si eu . 😉
Cristina says
Foarte buna, ca orice desert cu mere.
Alex says
Super delicios! Este o adevarata opera de arta.Sunt sigura ca are un gust divin. Te pup
Adela Zilahi says
Hmmm , o bunatate!! O adorr!!! Pupici frumoaso!
DiaMar bucataria galbena says
Clar este pe gustul meu.Ador merele.Pup!
Licuta Marin says
Ador prajiturica asta!!!Buna tare!Pupici!
mandala says
Cea mai buna prajitura !!!
Dohotariu-Avram Alina says
E minunată. Am făcut-o de multe ori.
Adina says
Mai ai ?:)
Nu refuz 3 bucati!:)
adnia says
o co-productie de succes…
Rita Oarga says
Prajitura cu mere, si eu ii spun prajitura, este una din cele mai bune si sanatoase prajituri. E o alegere foarte buna de ziua Romaniei. Sa ai o seara frumoasa.
Oana D. says
Imi plac foarte mult deserturile cu mere, multumesc pt reteta, cat de curand o voi incerca si eu!
The Wandering Oltean says
Adevarat romaneasca! Mi-o aduc aminte prin casa de mic copil
Anonymous says
Bună,aş putea înlocui cultură cu unt? Mulţumesc.
Paula Gafitescu says
Anonim, imi cer scuze ca raspund asa tarziu. Binenteles ca se poate, doar ca trebuie sa pui in plus cam un sfert din cantitatea precizata de untura. Asadar untul trebuie sa fie 1 + 1/4 din cantitatea de untura