Cand mi se face pofta de inghetata si constat ca nu am nici urma in congelator…ce fac? Ma pun repede sa fac o inghetata de casa, nici vorba sa ma duc la magazin, mai ales cand stiu ca pot face din fructe proaspete si aromate. A venit si randul zmeurei sa se regaseasca intr-o inghetata delicioasa si racoroasa..usor de facut, usor de mancat.
Ingrediente
300 gr zmeura
2 oua
150 ml lapte
150 gr zahar
300 ml smantana grasa
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita extract de vanilie
Zmeura o spalam bine apoi o transformam in piure. Daca va deranjeaza semintele puteti sa o scurgeti, eu am lasat-o asa.
Laptele il punem pe foc. Galbenusurile le frecam cu 50 gr zahar pana se albesc. Laptele fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam energic. Punem apoi amestecul pe foc mic si-l lasam pana se ingroasa usor, ca o crema mai subtire. Va fi nevoie de aproximativ 5-6 minute. Lasam crema de oua la racit. Practic si pentru inghetata asta pornim de la reteta de baza, inghetata de vanilie
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul in ploaie si mixam pana cand se transforma intr-o bezea lucioasa.
Mixam usor smantana grasa pana devine mai cremoasa. Daca vreti inghetata mai dulce puteti pune 1-2 linguri de zahar pudra in smantana in timp ce o mixati.
Amestecam usor piureul de zmeura in crema de oua, apoi incorporam usor bezeaua cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu smantana. La final adaugam zeama de lamaie si extractul de vanilie apoi turnam amestecul intr-un vas numai bun de dat la congelator, sau la masina de inghetata
Daca il puneti la congelator va trebui sa mai amestecati din jumatate in jumatate de ora (de vreo 4 ori) pentru a sparge acele de gheata apoi gata.
Servim inghetata cu pofta, in cupe sau in cornete de inghetata.
Enjoy!
Cristina says
LOVE!!! Cam asa as descrie sentimentul pe care l-as simti mancand inghetata aceasta!
Liana10 says
Ce inghetata parfumata!!! Toate trei cornetele sunt ale mele, nu-i asa? 😉 puup
Rocsy Ciobanu says
Cu zmeuraaaa…Vreau si eu o inghetata!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Ce bine arata! Cam cate portii ies din ingredientele astea?
Sisters'Kitchen says
Ce combinatie! ce minuneeee!Trebuie profitat de fructele astea maxim!! te pupam
Simona says
Offfffff… ce-mi faci tu mie..?! Sa-ti mai spun ca arata de mori?!
Hai bine, mai i-au o gura de apa.. 😛 :))
Pupici
Kyra says
Inghetata – o inventie geniala!
Cu atit de multe variante incit fiecare in parte este o inventie.
Laura Nechita says
suuuper buna, zmeura cred ca este cea mai gustoasa 😡 am facut si eu una mai…dietetica :))) si am pastrat si niste zmeurica prin ea;)
weekend frumos, va pupam!
Daniela says
Daca e cu zmeura si la cornet, vreau si eu o inghetata mica ! Pupici !
Claudia Mic says
E cea mai buna reteta de inghetata! Si cand te gandesti la cate combinatii poti face ar fi aiurea sa cumperi inghetata, cand poti sa o faci in casa din ingrediente sanatoase si pe cat posibil naturale.
Valentina Mihaescu says
Ce aromata trebuie sa fie! Arata asa de bine, de nerefuzat!
Sidy says
Paulaaaaaaaaaaaaaaaa……….vreau si eu un cornet din asta aromat si bun, bun de tot !
E nemaipomenit !
Duminica faina sa ai, te tzuc .
DiaMar bucataria galbena says
Desi cea cu ciocolata este preferata mea,tot as incerca si una din aceasta!Pup!
Danutza says
Super buna … cred ca as manca vreo 3 acum fiindca la mine e foarte cald, iar inghetata ta arata apetisant
Pupici :*
Nico says
Superb…tanjesc si eu dupa un aparat de inghetata si fara el parca mi-e teama sa incerc
Dana G says
Draga Paula,
Convinsa de pozele ademenitoare pe care le postezi, mi-am zis sa incerc si eu o inghetata. Trebuie sa recunosc din capul locului ca am facut cateva… schimbari (greseli?), drept urmare n-a iesit ce-mi doream:
1. dupa ce am fiert la foc mic laptele cu galbenusurile si zaharul, am scos cratita pe balcon si am pus capacul fara sa fie etans (am lasat o lingura in cratita); pe cand s-a racit, am constatat ca s-a format un fel de spuma usoara de albus in cratita, iar restul lichidului avea iar consistenta laptelui, deci s-a subtiat; inclin sa cred ca e din cauza ca am pus capacul pe cratita calda bine
2. am folosit pepene galben si nu l-am cantarit abia prea tarziu mi-am dat seama ca pepenele este mai zemos decat zmeura sau alte fructe pe care le-ai folosit tu
Am amestecat toate ingredientele in ordinea precizata de tine, insa spuma de ou si frisca s-au incapatanat sa pluteasca la suprafata, ca o banchiza alba, pe marea de pepene galben cu restul de lichide Desi am amestecat de 4 ori la jumatate de ora, n-am reusit sa le conving sa se omogenizeze.
Am obtinut un lighean maaaare de sorbet de pepene galben – gustos, de altfel, dar cu consistenta de granita, nu de inghetata.
Ceva sfaturi in privinta greselilor pe care le-am identificat eu? Si a altora?
Paula Gafitescu says
Buna Dana, imi pare rau ca nu a iesit inghetata asa cum ai fi vrut tu, dar pana la urma e bine ca a iesit un sorbet delicios
Intr-adevar daca fructul este mai zemos atunci ai putea sa mai reduci din cantitatea de fruct, sau sa sa te asiguri ca celelalte ingrediente au ‘grasimea’ si ‘grosimea’ necesara ca sa echilibreze.
Probabil 200 gr de penene ar fi ajuns. Piureul de pepene trebuia amestecat cu crema de oua si smantana ca sa fie mai gros, iar apoi cu albusurile batute spuma tare.
Smantana folosita trebuie neaparat sa fie mai groasa, cea de la tara e f buna, sau ce de separator, nu pot garanta pentru cea din magazin ca nu am folosit.
Peste crema de galbenusuri nu trebuie sa pui capac, o lasi la racit intr-un loc racoros si mai amesteci din cand in cand.
E important sa cantaresti ingredientele pentru ingheteta…sau daca nu le cantaresti atunci trebuie sa te asiguri ca ai consistenta optima, adica a unei creme, smantani – poate sa fie si mai subtire…dar important e sa nu fie lichida.
Sper sa fie de ajutor sfaturile mele!
Dana G says
Multumesc, Paula, sper ca data viitoare va fi mai bine. Perseverez !