Clatitele mereu au fost o slabiciunea a mea, fie ele cu branza, fie cu ciocolata, fie cu gem proaspat de fructe sau fel de fel de umpluturi. In topul preferintelor se situeaza si aceste minunatii dulci – pentru ca sunt o adevarata desfatare cand le gusti – si care poarta numele de clatite banatene.
In copilarie nu am avut sansa sa gust acest gen de clatite, insa de cand le-am descoperit am ramas fascinata de gustul lor fin si….dulce. Sigur o sa va surprinda si pe voi intr-un mod placut, iar pe cunoscatori o sa-i incante din nou.
Ingrediente
8 clatite (reteta aici)
300 gr branza de vaci moale
1 ou
50 gr zahar
1 lingurita esenta de vanilie
coaja de portocale
Crema + bezea
4 oua
170 gr zahar
200 ml smantana grasa
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 4-6
Preparati clatitele dupa reteta voastra preferata, sau puteti sa optati si pentru reteta mea de clatite pe care o recomand cu drag. Luati 8 clatite rumene si frumoase si le puneti deoparte.
Umplutura se face simplu. Mixam branza de vaci impreuna cu oul, zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala pana obtinem o compozitie cremoasa.
Distribuim crema uniform peste cele 8 clatite, si le impachetam frumos. Punem clatitele astfel rulate intr-un vas termorezistent uns cu unt, sau in vase mici asa cum am procedat eu.
Pentru crema de vanilie vom folosi doar galbenusurile pe care le mixam bine cu 50 de grame de zahar apoi adaugam smantana si extractul de vanilie si omogenizam. Turnam crema peste clatite.
Introducem clatitele la cuptor la foc mediu pentru 20 de minute. Intre timp preparam bezeaua. Batem albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam treptat cele 120 de grame de zahar ramase, cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand zaharul e complet topit, abia apoi trecem la urmatoarea lingura.
Scoatem clatitele din cuptor, dupa cele 20 de minute si cu ajutorul unei linguri (sau cu un pos) distribuim bezeaua peste clatite. Reintroducem din nou clatitele la cuptor pentru inca 20 de minute, sau pana cand bezeaua este frumos rumenita. Servim clatitele calde.
Enjoy!
Iuliana M. says
Vai, cat de bine arata!
coco says
am mancat ceva asemanator, nu stiam cum se numesc, minunate!
Alina Vicu says
Deliciose! E singurul desert care urasc sa-l prepar asa ca iau de la tine o portie maaare.
Pup
Rocsy Ciobanu says
Sunt cu totul si cu totul apetisante. Si eu o sa le fac dar dupa post. Bravo!
Mimmi says
De cand nu am mai savurat o portie din aceste delicioase clattite…arata tare imbietor !
Pupici
Corina Ureche says
absolut minunat, nu cred ca pot zice altceva.
DiaMar bucataria galbena says
Arata foarte bine!
adnia says
ce bine arata!
Dohotariu-Avram Alina says
Ce frumos arată! Bezeaua, pot să renunț la ea :-p ?
Simona says
Vai de capu` meu… bine ca nu-s gravida 😛 M-ai omorat, si neaparat trebuie sa le fac si eu cat mai curand!!!
Pupici si sanatate iti doresc >D:<
gaby_d says
Ce frumos arata!!Asa cum arata tot ce faci tu
Danutza says
Arata foarte bine!! Am salvat si eu reteta, n-am mancat pana acum si sunt tare curioasa
TeoBucatar says
Apoi draga mea, asta nu-i clatita! E desfrau culinar:)
Arata senzational!
Cosmin says
Arata chiar foarte bine, ma intreb totusi cate astfel de retete specifice romanesti exista pentru Romania,nustiu de ce dar imi sta gandul si la Galati, ceva mancaruri pentru orasul asta ne poti recomanda?
Laura M says
Ador si clatitele si bezelele, deci mooor doar uitandu-ma la pozele tale!
Gabriela says
Ce bine arata! O sa le incerc si eu. Nu am facut niciodata.
Diana Trabok says
Sunt DIVINE!!!! Le-am facut ieri, dupa aceasta reteta. Mmmmmmmm….
Am intrebare legaa de zaharul ce trebuie alocat bezelei. Cele 170g mentionate la ingredient sunt si pentru crema si bezea? Sau…? Multumesc.
Paula Gafitescu says
Duna Diana. Ma bucur mult ca ti-au placut, stiu si eu ca sunt grozave 😉
Da, zaharul este atat pentru crema cat si pentru bezea. Am corectat si in postare, 50 de grame pentru crema si 120 de grame pentru bezea. Multumesc de intrebare