Baiatul meu este mare amator de piscoturi. Le-a indragit de la prima degustare. Eu, as incerca pe cat posibil sa-l tin departe de dulciurile din comert (chiar daca piscoturile astea sunt bune rau). Iar ca sa-l impac si pe el si eu la randul meu sa fiu impacata, am gasit o reteta de piscoturi foarte buna care l-a incantat si pe cel mic. Reteta pe care v-o prezint aici ii apartine lui Rose Levy Beranbaum, o maestra a dulciurilor.
Gustul piscoturilor de casa este destul de asemanator cu al celor cumparate, insa nu sunt chiar atat de uscate si de uniforme. Eu recunosc ca am avut unele probleme in a le face cat mai drepte, dar chiar daca nu au avut o forma perfecta au fost foarte bune.
Ingrediente
6 oua mari
150 gr zahar
1 lingura apa calduta
1 lingurita extract de vanilie
150 gr faina
o lingurita cream of tartar
1 praf de sare
100 gr zahar praf
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 10-12 minute
Pregatim tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam cu 100 grame de zahar la viteza mare pana cand se albesc si isi tripleaza volumul. Miscoram putin viteza si adaugam apa si vanilia, apoi marim din nou viteza si mai mixam 1-2 minute pana cand amestecul redevine spumos. Deasupra galbenusurilor cernem faina si o lasam asa.
Albusurile le mixam usor impreuna cu praful de sare. Cand incep sa devina spumoase adaugam crema de tartar si marim putin viteza mixerului. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma ferma. Adugam treptat restul de zahar (cele 50 de grame) si mai mixam pana cand zaharul e complet topit.
Amestecam cele doua compozitii. Punem 1/4 din albusuri peste mixul de galbenusuri si-l incorporam usor pana cand obtinem un amestec omogen. Adaugam si restul de albus si amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Pregatim un pos cu varful rotund cu diametru de 1cm aproximativ. Formam piscoturi de aproximativ 8 cm lungime si lasam putina distanta intre ele. Presaram zahar pudra din abundenta peste piscoturi apoi le bagam la cuptor.
Coacem piscoturile timp de aproximativ 10-12 minute pana cand sunt rumenite frumos. Scoatem tava din cuptor si lasam piscoturile sa se raceasca in tava apoi le transferam pe un gratar la racit.
Partea frumoasa la aceste piscoturi de casa este ca se pot modela dupa cum dorim, nu trebuie sa le facem doar bastonase ci orice forma dorim. Important este ca stratul de piscot sa nu fie prea gros. Eu am facut o tava de piscoturi sub forma de bastonase, iar cu restul am facut un desert foarte aspectuos pe care o sa vi-l prezint in curand. Pe langa asta se pot folosi cu mare succes si la reteta mea de tiramisu fara oua. Insa cel mai simplu este sa le servim alaturi de o cana cu lapte sau de cafea pentru amatori.
Enjoy!
Anca Bunea says
Ce dragute sunt!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Anca! :*
Anca Necua says
Buna ziua. As vrea sa fac piscoturile, dar nu am Cream of Tartar. pot inlocui cu altceva? Multumesc
Paula Gafitescu says
Anca, poti sa inlocuiesti cu o lingurita de otet sau zeama de lamaie. Sauu…poti sa nu pui nimic
Cristina says
Yammy! Ce bunatate avem aici!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur ca-ti plac. Pup
Rocsy Ciobanu says
Imi si imaginez cat de bune au iesit. Bravo!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsi, pup!
Liana says
Ce simpatice sunt! 😉
Paula Gafitescu says
Liana, multumesc
pansy says
sau de sampanie Apetisanta poza !
Paula Gafitescu says
Pansy, bine spui tu 😉 Ma bucur ca-ti place!
sandra neiva says
que sugestão linda e perfeita, muito bom aspecto e umas fotos lindas.
beijinhos
dulceiutesarat says
mie formele astea imi plac ca sa se vada ca nu sunt industrializate!!! foarte apetisante si bune
Liana10 says
Si mie imi plac piscoturile 😉
Bucate Apetisante says
Iubesc piscoturile !
Faine rau pozele !
Anonymous says
Compozitia trebuie sa fie moale?
Paula Gafitescu says
Buna, compozitia trebuie sa fie ca a unui blat simplu – pandispan. Nu trebuie sa fie groasa, dar nici lichida. In mod normal ar trebui sa fie aerata de la albusuri