Prima mea dragoste in materie de dulciuri a fost ‘Dobosul’. Imi amintesc cu drag perioada copilariei mele cand mergeam impreuna cu mama la cofetaria de langa noi si mereu imi alegeam o felie delicioasa de tort Dobos. Mama avea alte preferinte, insa eu nu intelegeam cum nu poate sa ii placa acest desert grozav. Atatea straturi de pandispan si ciocolata, acoperita cu ciocolata si o fasie generoasa de caramel. Era desertul ideal si trebuie sa va spun ca inca mai este. La orice cofetarie mergeam se stia dinainte ce urma eu sa aleg, eram pur si simplu incantata de acest desert.
Asa s-a facut ca prima prajitura pe care am vrut sa o incerc cat mai repede in bucatarie a fost chiar dobosul. Inca eram in liceu si am rugat-o pe mama sa facem un tort dobos. Tin minte ca l-am facut, desi usor modificat. Am facut mai putine blaturi, insa crema am pregatit-o exact asa cum era ea pentru ca e grozava si are un gust inconfundabil. Asa s-a facut ca prima mea experienta ‘veritabila’ in randul dulciurilor a fost marcata de acest renumit tort Dobos, tort pe care il savuram mereu cu drag si multa placere.
Motivul pentru care v-am povestit eu despre ‘prima dragoste’ in bucatarie a fost faptul ca am acceptat provocarea celor de la Dr. Oetker, si anume sa impartasesc prima experienta culinara in materie de dulciuri. Si nu ramanem doar cu povestea pentru ca vin si cu reteta acestui minunat tort, reteta pe care am reusit sa o realizez folosindu-ma de produsele primite cadou din partea echipei Dr. Oetker. Reteta nu este chiar cea pe care am facut-o in tinerete, insa este adaptata dupa o reteta grozava gasita pe Epicurious.
Blat
6 oua mari
6 linguri faina cu varf
6 linguri zahar rase
3 linguri ulei
1 praf de sare
1 lingurita zahar vanilat Dr. Oetker
Crema
6 galbenusuri
200 gr zahar
180 ml apa
250 gr ciocolata neagra
300 gr unt moale
2 linguri cacao neagra Dr. Oetker
2 linguri rom
2 lingurite extract de vanilie
Caramel
100 gr zahar
2 linguri apa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 3*8 min. Nr portii: 12
Ouale, la temperatura camerei, le separam. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si zaharul vanilat. Punem galbenusurile peste albusuri si amestecam usor cu miscari de jos in sus. Procedam la fel si cu faina, pe care o adaugam toata odata peste amestecul de oua.
Desenam pe hartie de copt cercuri de dimensiunea dorita pentru tort – eu am facut 11 cercuri de diametru 16 cm pe care le-am copt in trei ture, am folosit tava mare de la cuptor si in fiecare tura am copt 4 blaturi – punem cate 2-3 linguri de compozitie in fiecare cerc desenat si coacem blaturile in cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade) timp de 7-8 minute pana cand se rumenesc usor la suprafata. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit cu tot cu hartia de copt, iar dupa ce se racesc complet desprindem cu grija blaturile de pe hartie.
Crema este una dintre cele mai bune creme de ciocolata mancate vreodata si ma bucur ca am descoperit-o.
Topim ciocolata impreuna cu 50 grame de unt si cacaoa pe foc mic apoi dam crema deoparte pentru a se racori. Restul de unt il mixam separat pana devine cremos.
Punem apa si zaharul pe foc mediu. In momentul in care incepe se fiarba marim usor focul si lasam pe foc timp de aproximativ 10 minute pana cand se transforma intr-un sirop.
Cu un minut inainte de a fi gata siropul incepem sa mixam galbenusurile la viteza medie. Adaugam treptat siropul fierbinte si mixam in continuare pana cand galbenusurile se tranforma intr-o spuma frumoasa si amestecul ajunge la temperatura camerei. Adaugam treptat untul (care a fost mixat in prealabil) iar apoi ciocolata topita si racita. La final incorporam romul si extractul de vanilie. Omogenizam si dam crema la rece pentru 1-2 ore.
Incepem asamblarea. Punem un blat, 2 linguri de crema, alt blat si tot asa pana cand vom avea 10 randuri de blat si crema. Ultimul blat (blatul numarul 11) il vom folosi pentru decor. Invelim tortul in crema, lasand putina si pentru decor, si-l dam la rece apoi ne apucam de caramel.
Topim zaharul impreuna cu apa pe foc mediu. In momentul in care incepe sa fiarba marim focul si nu amestecam deloc cu lingura. Cand devine auriu oprim focul si turnam caramelul peste ultima foaie de blat pusa deoparte. Cu un cutit uns cu unt marcam foaia in 12 triunghiuri, fara insa a o taia complet. Lasam 2-3 minute la racit dupa care incercam sa taiem tringhiurile folosindu-ne tot de cutitul uns cu unt.
Punem crema ramasa intr-un pos si facem 12 rozete deasupra tortului. Langa fiecare rozeta punem un triunghi de caramel, iar in mijloc facem o alta rozeta. Dam tortul la rece pentru 1-2 ore dupa care poate fi feliat dupa preferinta. Este grozav de bun, minunat se poate spune!
Enjoy!
Adaptata dupa reteta de pe Epicurious
Cristina says
Lovely! <3
Micul says
Minunat ti-a iesit. N-am cuvinte.
Te pup cu drag.
Diaconta says
Te apreciez cu atat mai mult cu cat stiu ce munca e pentru tortul asta .Bravo!
Timea says
Ce inalt l-ai facut! Eu abia am avut rabdare sa fac 6 foi :)) Daca mi le-ar face altcineva as mai face si eu pt sotul meu careadora Dobos-ul( eu nu ). Arata minunat!
Cristina says
Spectaculos!
Kyra says
Mmmm, ce bun!
Adina says
Draga mea,este un tort savuros.
O sa dublez cantitatile pentru forma mea mare de tort.
*****
Andreea says
Cred ca a iesit super buuuunnn!
Care este temperatura cuptorului?
Paula Gafitescu says
Andreea, a iesit grozav! Cuptorul l-am incalzit la foc mediu – 180 de grade.
Didi says
stii tu ca am gasit tort Dobos in cartea de bucate a bunicii de la 1938, atunci cand am descoperit-o? … am rasfoit-o acum ca sa vad diferentele… tu oricum spui ca ai imbunatatit-o . oricum, iti dai tu seama cum a trecut proba timpului acest tort ? 😡
Gabriela says
Paula, tortul ți-a ieșit superb! Nu am încercat încă tortul Doboș. E ceva de lucru la blaturile acelea, dar merită!
Laura M says
Wow arata super! De mult timp vreau sa fac si eu un dobos. Voi gati dupa reteta ta, pare destul de simpla.
Bunatati Din Natura says
Nu am facut pana acum, dar m-ai convins.
Voi incerca reteta ta, arata prea bine!
Anonymous says
buna…ce ciocolata ai folosit?
Paula Gafitescu says
Buna. Am folosit ciocolata neagra de la Nestle, 60% cacao
Angela says
Ador dobosul, prin umare de acest Paste voi face reteta ta de dobos.Felicitari pentru toate retetele, ti-am mai spus eu pe FB, ca faci niste prajituri de “sta mata’n coada”. Asa si este si inca odata te felicit!Angela
ioana says
Buna, nu am facut niciodata Dobos, nici nu am mancat :p al tau arata f bn si m am hotarat sa l fac pt weekendul urmator…am totusi o intrebare…crema nu iese usor amaruie daca pun si cacao si cioco neagra? Daca as pune cioco cu lapte ar iesi prea dulce oare? Desi vad ca tu ai folosit cioco cu 60 % cacao, deci nu f amara… help please…vreau sa l fac neaparat, ca am ceva de sarbatorit ??
Paula Gafitescu says
Buna Ioana.
Pentru mine crema a fost suficient de dulce. Ciocolata nu e f amara iar cacaoa e putina. In plus se pune destul zahar in crema asa incat eu zic ca iese o crema numai buna. Daca e prea dulce crema atunci va fi greu de mancat pentru ca tortul acesta are destul de multa crema. Astept sa-mi spui cum a iesit
ioana says
Mersi pt raspunsul f rapid ? ai dreptate, o sa pun cioco amaruie ? iti spun cum mi a iesit ?
Cristina says
Un alt tort deosebit! L-am facut de doua ori si a iesit mereu excelent. Prima data cand l-am facut (a fost si intaia oara in viata cand am facut tort Dobos) l-am oferit unor prieteni francezi ce aveau mai multi invitati. Stiind ca Dobosul e bun, vazand ingredientele si gustand crema, desigur :), am fost sigura ca va fi bun si nu am avut emotii. De prisos sa mai spun cate cuvinte de apreciere a avut… Multumesc draga Paula, pentru retetele deosebite ce le gasesc aici.
Astazi i-am trimis prietenei mele reteta aceasta si vazand cat de bine arata tortul, doreste sa-l faca cat de curand. Eu la randul meu, amintindu-mi cat e de gustos, intentionez sa-l fac iar. Si ma gandeam ca daca tu, Paula, cu atata talent, daruire si bunavointa ne impartasesti atatea retete frumoase, iar eu am avut parte de implinire sufleteasca si papilo-gustativa :), macar putinul ce-l pot face, sa-l fac. Sa te felicit pentru talent si munca si sa-ti multumesc pentru generozitatea de a impartasi cu noi toti, ceea ce stii, poti si faci.
Mult succes in continuare, putere si inspiratie ca sa faci cu bine tot ce-ti propui!