Cand vine vorba de prajituri mereu sunt tentata sa incerc ceva nou asa cum a fost acest daquoise.
Daquoise este un desert facut din straturi de bezea cu faina de migdale sau alune (in general) si crema. Crema de multe ori poate fi pe baza de frisca sau unt. Eu am ales doua creme pentru acest daquoise si anume crema de vanilie si un mousse de zmeura. Ambele s-au comportat foarte bine, au conferit blatului uscatde bezea umezeala de care avea nevoie. La final a rezultat un desert incredibil de bun, elegant si delicat – dacquoise cu zmeura si crema de vanilie.
Dacquoise
3 albusuri
110 gr zahar
100 gr faina de migdale
30 gr faina
1 praf de sare
Crema de vanilie
3 galbenusuri
200 ml lapte
2 linguri amidon
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
100 gr unt
Crema de zmeura
200 gr zmeura
2 linguri zahar
1 lingura miere
3 foi gelatina
300 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 10
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam faina cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava mare de dimensiuni 35/42 cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem in doua jumatati.
Pentru crema de vanilie incalzim laptele pe foc mic impreuna cu zaharul . Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam cateva linguri peste galbenusuri pentru a le desface. Turnam galbenusurile peste lapte si lasam la foc mediu pana cand crema da in clocot si incepe sa se ingroase. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si untul si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o punem la racit.
Punem zmeura pe foc mic impreuna cu zaharul si o lasam la fiert 5-10 minute pana cand se inmoaie bine si isi lasa tot sucul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste zmeura si amestecam bine. Punem si lingura de miere si omogenizam. Lasam compozitia la rece pana incepe sa se ingroase si sa se apropie de textura unui jeleu putin mai cremos.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat iar apoi o dam la rece. Cand crema de zmeura e intarita suficient (insa nu prea tare) adaugam frisca cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru 10 minute.
Punem o bucata de blat intr-o tava mai mica (15/20cm), peste el punem crema de vanilie. Deasupra cremei asezam urmatorul blat iar apoi crema de zmeura. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece. Peste 3-4 ore sau chiar a doua zi taiem prajitura in doua jumatati pe care le suprapunem si o mai lasam la rece 1-2 ore. Feliem prajitura dupa preferinta si ornam cu zmeura si ciocolata alba.
Enjoy!
Daniela Addario says
Zmeurica am avut tare putina anul asta… Dar ma autoinvit la tine sa maninc o feliuta de prajitura, cu toate ca am vreo doua kg cu care ma lupt… tentatia e prea mare si nu rezist… Pupici !
Paula Gafitescu says
Daniela si eu ma lupt cu kilogramele, dar o prajiturica nu refuz Te pup!
Kyra says
BRAVO!
Paula Gafitescu says
Kyra, multumesc mult! Pup
Iuliana says
Ce reteta frumoasa! Imi si imaginez combinatia de gusturi si texturi: bezea, cu zmeura si vanilie, absolut minunat!
Paula Gafitescu says
Iuliana, a fost intr-adevar foarte buna. Te pup!
Elena says
Am facut aceasta prajitura delicioasa. Va multumesc pentru reteta!
Paula Gafitescu says
Elena, ma bucur mult ca ati incecat-o. Va mai astept sa incercati si alte retete. O zi frumoasa!
Anonymous says
Am facut si eu aceasta prajitura..de fapt sunt la stadiul de asamblare. In descriere scrie ca se pune jumatate din crema de vanilie. intrebarea care se ridica este: cu cealalta jumatate ce facem? O mica sugestie daca imi permiti: e mult prea complicat sa faci un blat, sa il tai si iar sa il tai ca in final ramai cu o “portie” de prajitura.. nu cu o tava cu prajitura. Aceeasi sugestie si in cazul torturilor. Un tort de 18-20 cm diaetrul este elegant,dar greu de gestionat. Mult mai stabil este un tort de 24 cm diametru. Ma refer in mod special la tortul dobos pe care il am in frigider si urmeaza sa il decorez. Dupa ce ca este inalt mai e si “mic’ si nu are o stabilitate asa buna. Crema la tortul dobos mi-a iesit un pic cam moale desi a stat la frigider vreo 3 ore. Am mai ncercat de la tine si fursecurile cu nutella si unt de arahide. foarte bune au iesit. Cred ca mai multe poze din timpul prepararii ar aduce si mai mult succes blogului tau si ar fi cu adevarat un blog culinar complet. Laura C
Paula Gafitescu says
Buna Laura. Crema de vanilie se pune toata, nu doar jumatate. Am corectat acum si in postare.
Si acum referitor la celelalte comentarii: prajiturile le fac de obicei in tavi mici pentru ca nu imi place sa mananc o saptamana intreaga din aceeasi prajitura, plus ca nici nu rezista atat. Prefer sa fac mai putina decat sa arunc. Daca tu vrei o tava intreaga poti adapta cantitatile dupa preferinta ta. Noi ammancat 3 zile din aceasta prajitura.
Torturile mici si inalte sunt o preferinta a mea. Mi se par mult mai frumoase si elegante iar stabilitatea e data nu doar de marime ci si de textura si fermitatea componentelor ce alcatuiesc un tort. Am tavi de tort de toate dimensiunile insa le prefer pe cele mai mici din cauza aspectului si a cantitatii, pentru ca un tort mic trece mult mai repede decat unul mare. Poti sa faci tortul in ce dimensiune doresti atata timp cat adaptezi ingredientele.
Eu nu am avut probleme cu crema de la dobos, probabil ciocolata a fost de vina, trebuie una cu multa cacao.
Poze din timpul prepararii nu am timp sa fac, poate cand vor creste copiii mai mari.
O zi frumoasa!