Strudelul cu branza de vaci este un desert tare indragit de mine. Eu sunt o mare iubitoare de branza si imi place sa o consum atat in preparate dulci cat si sarate. Aceste strudel l-am facut ieri si a trecut ca painea calda. Baietii mei au fost foarte multumiti de rezultat si l-au savurat cu placere.
Acest strudel l-am facut pentru Provocarea secreta gazduita in aceasta luna de Adela. Blogul primit de mine este unul pe care il indragesc si apartine unor fete frumoase si harnice, fetele de la Transylvanian Kitchen. Este un blog plin de retete cu specific, multe din ele fiind de la mine din zona si asta e un motiv pentru care il vizitez cu placere. L-am rasfoit aproape in intregime si intr-un final m-am oprit la cateva retete. Mi-a fost greu sa ma hotarasc insa cu ajutorul sotului am ales acest strudel delicios. Este prima data cand fac strudel cu branza ( desi imi place mult ) pentru ca pana acum l-am mancat doar facut de altii.
Ingrediente
400 gr foietaj
600 gr branza de vaci
2 oua mari
2 linguri cu varf de gris
80 gr zahar
1 plic zahar vanilat
100 gr stafide/merisoare
ou pentru uns
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 8-10
Reteta e rapida pentru ca eu am folosit foietaj cumparat, insa daca aveti timp suficient puteti sa faceti aluatul in casa.
Lasam foietajul la dezghetat in frigider peste noapte sau cateva ore la temperatura camerei – prima varianta este mai recomandata deoarece e bine sa lucram cu aluatul rece. Stafidele le punem la inmuiat in apa calduta timp de jumatate de ora.
Branza o amestecam bine cu ouale, zaharul, grisul si zaharul vanilat.
Scurgem bine stafidele de apa si le adaugam in crema de branza.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava mare.
Taiem aluatul de foietaj in doua pe lungime si-l intindem putin pe latura mai ingusta. Punem o bucata de aluat in tava si pe lungime, in mijloc, punem jumatate din crema de branza. Ungem lateralele aluatului cu ou batut si apoi le unim deasupra cremei. Intoarcem strudelul astfel incat sa fie cu partea lipita in jos. Ungem strudelul cu ou batut si din loc in loc facem mici taieturi cu cutitul.
Procedam la fel si cu restul de aluat ramas.
Coacem strudelul timp de 40 de minute. Dupa 20 de minute reducem focul la 180 de grade.
Cand e frumos rumenit oprim focul si-l lasam la racit in tava. Il pudram cu zahar si-l servim cu pofta. E delicios!
Laura M says
Ne bucuram ca ti-a placut! Te pupam!
Paula Gafitescu says
Mi-a placut grozav! Pupici
Dohotariu-Avram Alina says
Ești tare hărnicuță și pricepută!
Paula Gafitescu says
Multumesc Alina! Sa stii ca nici tu nu esti mai prejos 😉
irina says
Mi-a plăcut f.mult , super bun !
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult Irina! Te pup
Ioana says
Ce bine arata !! As putea folosi ricotta? Multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Ioana, poti sa folosesti si ricotta, dar e de preferat sa fie in combinatie cu o branza de vaci, mai putin zemoasa. Daca folosesti doar ricotta, cred ca va trebui sa ai atentie la cantitatea de lichid din ea. Eventual sa pui o lingura de gris in plus.
Ioana says
Si inca ceva ai folosit foi pentru placinta din acelea subtiri ca pt baclava sau aluat? Stiu ca ai scris in reteta aluat dar am intrat pe site ul de unde ai luat reteta si scria foi…oricum eu vreau sa fac ca tine, pt ca ti a iesit ff fain.
Paula Gafitescu says
Da, eu am folosit aluat, nu foi de placinta. Este mai simplu de lucrat cu aluat si nu iese la fel de uscat ca si foile. Seara frumoasa!