Din nou un tort cu cocos si asta pentru ca imi plac foarte mult blaturile cu nuca de cocos. Au o aroma aparte si o textura mai densa. Mousse-ul de caramel si cel de afine sunt printre cele mai bune creme si se completeaza foarte bine cu blaturile dense de cocos. Este un tort festiv, destul de mare si este potrivit si pentru o petrecere cu copilasi asa cum a fost la mine acasa atunci cand am facut tortuletul.
1 praf de sare
250 gr unt
300 gr zahar
440 gr faina
1 plic praf de copt + 1 lingurita
1 lingurita sare
100 gr cocos
350 ml lapte
2 lingurite extract de vanilie
2-3 picaturi esenta de cocos
Mousse de caramel
4 galbenusuri
200 ml caramel
200 ml lapte
6 foi gelatina
400 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta vanilie
Mousse de afine
300 gr afine
4 linguri zahar
1 lingura suc de lamaie
300 ml frisca
200 gr crema de branza
1 lingurita zahar vanilat
10 gr gelatina
50 ml apa rece
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 20+
Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece. Punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin. Adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.
Mousse de afine
Adina says
Tocmai rontai niste stafide in ciocolata si imi vine sa plang ! Mor de pofta ; arata …pufos,cremos,aromat…:(((
Alexandrina says
Ce frumos arata!! Minunat tort, cred ca le-a placut invitatilor.
Diaconta says
Minunat.Si ce culoari superbe.
Cristina says
Am facut deja de 3 ori acest tort si e delicios. Sotul meu a declarat ca e tortul lui preferat, ceea ce inseamna ca va ramane in repertoriul nostru culinar multa vreme.
Multumesc, draga si stimata Paula, ca impartasesti cu noi retete deosebite si datorita generozitatii tale, atatia oameni, mai de-aproape sau de departe, unii pe care nu-i cunosti si nu te cunosc, au parte de o bucata de fericire in farfurie.
Paula Gafitescu says
Cristina, cuvintele tale ma bucur nespus de mult. Ma bucur nu doar ca ai incercat reteta ci mai ales pentru faptul ca a fost una reusita si voi ati fost incantati de ea. Multumesc mult si te astept cu drag la mine pe blog!
Vali says
Buna, am vreo 2 intrebari : nuca de cocos din blat este de fapt cea rasa pe care o gasim in comert (la punga) sau nuca de cocos o sparg si folosesc interiorul? Si untul – cand zici unt moale este de fapt pachetul lasat la temperatura camerei sau untul topit sau untul tartinabil? Intreb pentru ca am mai luat teapa cu o reteta de pe un alt site .. scria unt moale dar trebuia de fapt topit (lichid.. you know what I mean)… :(( Multumesc mult!!
Paula Gafitescu says
Buna Vali. Nuca de cocos este cea cumparata din magazin la punga. Se poate folosi si nuca de cocos proaspata dar e mai mult de munca la partea cu razuitul.
Untul moale este cel lasat la temperatura camerei, astfel incat sa poata fi usor amestecat. Nu e unt lichid si nici tartinabil, doar moale
Cristina says
Buna. Ce caramel ai folosit? De unde l-ai cumpărat?
Cristina says
Buna,
Ce caramel folosesti? De unde se poate achiziona?
Paula Gafitescu says
Folosesc caramel facut in casa. Reteta o poti gasi aici: https://www.enjoy-dessert.ro/2016/06/biscuiti-fragezi-cu-bezea-si-caramel.html