Acest tort cu mousse de zmeura, ciocolata si frisca imi aduce aminte de un tortulet taaare drag mie pe care l-am facut in urma cu 2 ani. Este vorba de tortul cu mousse de zmeura, iaurt si frisca, chiar unul din torturile voastre preferate ( lucru ce ma bucura tare mult). Decorul seamana destul de bine, compozitia insa difera. Acesta este un tort facut complet la rece, blatul este din biscuiti, putin crocant, si contrasteaza frumos cu cremele fine si delicate. Un trio de creme: mousse de ciocolata, mousse de zmeura si mousse de frisca. Arome superbe, pe care le folosesc cu drag, si pe care le savurez cu drag ( trebuie sa o recunosc si pe asta ).
Tortul se face simplu. Partea mai neplacuta este faptul ca la final vom avea mai multe vase de spalat – asta pentru ca sunt trei tipuri de crema, glazura si funditele de ciocolata. Sunt si cativa pasi de executat, insa sunt simpli, deja cred ca v-ati obisnuit cu cremele de tip mousse. Sa trecem la treaba:
Blat
250 gr biscuiti
40 gr cacao
130 gr unt + 2 linguri lapte
Crema
200 gr ciocolata neagra
200 gr zmeura
200 ml lapte
200 gr crema de branza
400 ml smantana pentru frisca
200 gr zahar
2 linguri zahar vanilat
1 lingurita extract de vanilie
12 gr gelatina
Decor
100 gr ciocolata neagra
25 gr unt
50 ml smantana lichida
Timp de preparare: 2 ore Nr portii: 12
Blat. Biscuitii ii macinam fin la robot. Adaugam cacaoa, untul topit si laptele si amestecam. Trebuie sa obtinem un aluat nisipos si lipicios.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 20cm diametru si punem biscuitii pe fundul tavii. Apasam bine si dam crusta la rece.
Crema. Incalzim 100 ml lapte pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata si 50 gr de zahar. Dupa 2 minute amestecam bine. Punem 4 gr de gelatina la hidratat in doua linguri de apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de ciocolata. Adaugam si vanilia si amestecam din nou. Dam crema la rece.
Incalzim restul de lapte (100 ml ) pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam zaharul ramas (150 de grame). Amestecam pana se topeste zaharul.
Punem cele 8gr de gelatina la hidratat in 4 linguri de apa. Dupa cateva minute le punem peste lapte si din nou amestecam pana se topeste gelatina. Incorporam si crema de branza. Luam o treime din crema obtinuta si o amestecam usor cu zmeura. Dam cremele la rece pana se incheaga putin.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul vanilat pana obtinem o frisca ferma. Incorporam 100 de grame de frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos de sus. Punem crema peste crusta de biscuiti si o dam la congelator pentru jumatate de ora.
Restul de frisca o impartim in mod egal intre cele doua creme: cea alba si cea cu zmeura. Crema de zmeura o punem peste crema de ciocolata si dam la congelator 15 minute. Punem si crema alba iar de data aceasta lasam tortul la frigider pentru 4-5 ore, preferabil peste noapte.
Decor. Topim la bain marie ciocolata neagra impreuna cu untul si smantana. Scoatem cu grija tortul din tava si il asezam pe un platou. Turnam ciocolata peste tort si o lasam sa curga pe margini. Decoram tortul cu zmeura si fundite de ciocolata. Enjoy!
olivia says
Super!
Bianca says
Am facut tortul si este ff bun. Am o intrebare…. cand il tai se topeste asa ca inghetata…eu am facut in forma de 26cm..poate de aia ca nu am pus destula gelatina? Desi am pus mai multa decat in reteta..sau asa trebuie sa fie sa se inmoaie dupa ce il scoti din frigider…dupa o vreme se lasa ca inghetata
Paula Gafitescu says
Buna Bianca. Tortul nu ar fi trebuit sa se inmoaie. Gelatina este destul de multa, asa ca ma pot gandi la cateva variante:
– gelatina nu a fost de calitate sau expirata
– ai pus prea multa apa la faza de hidratare
Imi pare rau ca nu si-a pastrat forma, dar ma bucur ca a fost bun. Poate data viitoare iese fara probleme.
Oana says
Daca fac in tava de 26 cm ar trebui sa dublez cantitatile? multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Oana, nu cred ca trebuie chiar dublate. Poate daca mai pui inca 1/2 din canitati, o sa iasa bine.
Ramona says
Buna! Acum mi-am dat si eu seama ca exista o problema.Ai scris in prima parte de crema ca se pune laptele la incalzit, in loc sa scrii ca se pun doar 100 ml.Abia apoi ai scris ca se pune restul de lapte, de unde mi-am dat seama ca nu trebuia pus tot laptele la incalzit, doar jumatate de cantit.Probabil asa i s-a intamplat si d -nei careia i-a iesit crema prea moale…