Iubesc Italia de cand ma stiu. Si nu doar pentru ce reprezinta Italia in domeniul gastronomiei ci pentru farmecul ei inconfundabil, usor misterios…mereu seducator.
Din cate imi aduc eu aminte, iubirea pentru Italia a inceput cu fotbalul, desenele animate si filmele. Eram prea mica atunci pentru a sti ce ofera ea cu adevarat si in domeniul culinar. Insa am descoperit pe parcurs. Are o bucatarie mediteraneana fabuloasa iar pastele si pizza nicaieri nu sunt mai bune ca in Italia. Ce sa mai vorbim despre tiramisu, limoncello si inghetata lor incredibila.
Roma ar fi un vis frumos pentru mine si tocmai din acest motiv am hotarat sa dau curs provocarii lansate de Electrolux. Datorita lor, patru bloggeri culinari vor avea sansa sa participe la festivalul Taste of Roma. Numai ca misiunea nu este usoara -a impresiona juriul cu un preparat culinar desavarsit cere si multa munca. Insa premiul este tentant si cred ca efortul merita.
Preparatul meu nu putea fi decat unul dulce. Cum iubesc ciocolata, am cautat sa fac un dulce care sa aiba si ingredientul meu preferat:. Rezultatul este “torta al ciocolato con cannoli e crema al limone.
Fiecare tort individual contine un blat delicios de ciocolata, facut dupa o reteta italiana. Blatul se odihneste pe un biscuite dantelat, biscuite din care am facut si cannoli. Pentru ca voiam ceva special care sa ne duca cu gandul la Italia, am ales mascarpone, lamaile si limoncello. Ultimele doua ingrediente sunt specifice coastei Amalfi, unul din locurile mele preferate din Italia. Cu ele am realizat o delicioasa crema de lamaie cu mascarpone si bezea italiana. O crema dulce-acrisoara aerata si usoara care se imbina perfect cu blatul usor dens de ciocolata.
Crema de lamaie am folosit-o si pentru a umple cannoli, un alt preparat de exceptiei al patiseriei italienesti. Cannoli sunt realizati din blat de biscuite dantelat si sunt intr-adevar ‘cireasa’ de pe tort. Ei mi-au oferit supriza cea mai placuta la acest preparat. Fiind facuti cu migdale si miere au o aroma deosebita iar crema de lamaie ii completeaza perfect.
Aceasta a fost alegerea mea la care am muncit destul de mult, dar am muncit cu drag. Am realizat un dulce minunat, pe care l-am savurat cu adevarat.
Cannoli dantelati
40 gr miere
25 gr zahar brun
25 gr zahar alb
60 gr migdale
15 gr faina
15 gr fulgi de ovaz
1 praf de sare
55 gr unt
Tort de ciocolata
2 oua mari
100 gr zahar
1 praf de sare
40 gr faina de migdale
60 gr faina alba
20 gr cacao
1 lingurita praf de copt
50 gr unt
80 gr ciocolata neagra 70%
Crema de zmeura
200 gr zmeura
50 ml apa
2 linguri zahar
1 lingura amidon
Crema de ciocolata
100 gr ciocolata neagra 70%
1 lingurita extract de vanilie
100 gr smantana dulce
Crema de lamaie
150 gr mascarpone
100 ml suc de lamaie
2 linguri limoncello
1 foaie gelatina
3 galbenusuri
1 lingurita extract de vanilie
Bezea italiana
3 albusuri
160 gr zahar
35 ml apa
Glazura
100 ml suc strecurat de zmeura
100 ml smantana lichida
100 gr ciocolata neagra
2 foi gelatina
Decor
50 gr ciocolata neagra
Cannoli. Migdalele le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le dam la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade. Scoatem migdalele din cuptor si le lasam la racit. Nu oprim cuptorul.
Intr-o oala mica cu fund gros punem mierea, zaharul si untul. Lasam pe foc pana cand amestecul devine lichid si omogen, nu trebuie sa fiarba.
Macinam migdalele marunt. Amestecam migdalele cu faina, fulgii de ovaz si o piscatura de sare. Punem ingredientele uscate peste cele lichide si omogenizam.
Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Punem cate o lingura rasa de compozitie din loc in loc in tava. Lasam 3-4 cm distanta pentru ca biscuitii se vor extinde la copt. Pentru a face biscuitii mai mari de la baza tortului vom pune doua linguri de compozitie.
Coacem biscutii timp de 6-7 minute, pana cand vedem ca se rumenesc usor la margini. Scoatem tava din cuptor. Lasam sa treaca un minut apoi rulam o parte din biscuitii mai mici pe formele de cannoli. Cei mari si o parte din cei mici ii lasam drepti. Lasam se se raceasca complet apoi putem sa ii transferam la rece.
Tort de ciocolata. Preincalzim cuptorul la 175 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm.
Topim untul si ciocolata pe bain marie. Lasam apoi deoparte sa se racoreasca. Separat amestecam faina alba cu faina de migdale, cacaoa si praful de copt. Adaugam ingredientele uscate peste crema de ciocolata racita si amestecam bine.
Ouale, la temperatura camerei, le mixam bine impreuna cu un praf de sare si zaharul pana isi tripleaza volumul. Punem o treime din compozitie peste crema de ciocolata si amestecam cu putere pentru a o fluidiza. Restul de oua il incorporam usor, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava, nivelam, apoi introducem tava in cuptorul incins. Coacem blatul timp de 25 de minute apoi il scoatem pe un gratar la racit. Dupa ce se raceste complet vom taia sase cercuri din el cu ajutorul unor inele de 8 cm diametru.
Crema de zmeura. Zmeura o spalam bine apoi o punem intr-o oala pe foc mediu. Adaugam apa si zaharul si lasam sa fiarba timp de 10 minute pana cand se mai reduce lichidul. Amidonul il desfacem intr-o lingura de apa apoi il punem peste crema de zmeura si amestecam din nou. Lasam crema sa fiarba timp de 2-3 minute apoi o lasam deoparte la racorit.
Luam 6 forme de silicon de briose cu baza de 4-5 cm diametru. Punem cate o lingura rasa de crema in fiecare forma. Nivelam si apoi dam formele la congelator. Cu restul de crema de zmeura vom unge blaturile de ciocolata.
Crema de ciocolata. Topim la bain marie ciocolata neagra impreuna cu smantana. Cand amestecul e omogen il dam deoparte si adaugam extractul de vanilie. Punem cate o lingura de compozitie peste crema de zmeura din briosele de silicon. Dam formele din nou la congelator.
Crema de lamaie. Punem mascarpone intr-un bol incapator. Spalam bine lamaia cu un burete apoi o stergem cu un prosop absorbant. Razuim coaja de lamaie peste mascarpone. Adaugam extractul de vanilie si limoncello . Amestecam bine pentru a omogeniza crema.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Sucul de lamaie il punem intr-o oala cu fund gros pe foc mic. Galbenusurile le batem usor cu un praf de sare apoi le punem peste sucul de lamaie, amestecand continuu. Lasam crema pe foc timp de 5-6 minute pana cand incepe sa capete consistenta. Crema nu trebuie sa fiarba deoarece se va taia. Dupa ce o luam de pe foc o lasam cateva minute la racorit, amestecan din cand in cand. Adaugam gelatina si omogenizam.
Incorporam mascarpone in crema de lamaie treptat. La final vom obtine o crema de lamaie cu un miros minunat si o textura superba. Dam crema la rece pentru jumatate de ora. Intre timp putem preparara bezeaua italiana:
Punem apa cu zaharul pe foc mediu. Amestecam continuu pana se topeste zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam 5-6 minute pe foc. Din cand in cand curatam peretii vasului de zaharul intarit.
Cand incepe sa fiarba siropul incepem sa batem si albusurile pentru bezea. Le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam siropul de zahar.
Siropul, teoretic, trebuie masurat cu un termometru, el indica temperatura optima de folosire. Insa al meu s-a ratacit printre jucariile copiilor si a trebuit sa ma descurc si fara el. M-am ghidat dupa aspectul acestuia. In momentul in care am vazut ca se tine de dosul lingurei am oprit focul. Au durat cam 5-6 minute pana a ajuns la consistenta potrivita.
Cu mixerul pornit turnam in fir subtire siropul de zahar peste albusuri. Continuam sa batem albusurile pana cand ajung din nou la temperatura camerei. In jur de 10 minute.
Adaugam bezeaua peste crema de lamaie. Amestecam usor folosind o spatula si efectuand miscari de jos in sus, pentru a pierde cat mai putin aer.
Punem crema de lamaie in forme de silicon gen cupola. Umplem formele 2/3 din capacitate. Scoatem de la congelator formele de silicon unde am pus cremele de zmeura de ciocolata. Scoatem cu grija cremele din forme si le punem peste crema de lamaie, in centru, apoi apasam usor. Acoperim cu crema de lamaie astfel incat sa umplem formele de cupola pana sus.
Dam cupolele la rece peste noapte. Cu restul de crema de lamaie umplem formele de cannoli si le dam si pe aceastea la rece.
A doua zi scoatem formele de la rece. Asezam pe o tava medie hartie de copt si 6 biscuiti dantelati. Incercam sa rasturnam formele de silicon deasupra biscuitilor. Cu ajutorul unei lampi de bucatarie incalzim peretii formelor de silicon pentru a putea sa le scoatem mai usor si sa pastram forma cremei intacta.
Scoatem cu grija formele de silicon. Tava in care am pus cupolele din crema de lamaie o vom da la congelator pana preparam glazura.
Glazura. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Sucul de zmeura il punem intr-o oala pe foc mic impreuna cu smantana. Cand amestecul e fierbinte oprim focul. Adaugam ciocolata neagra taiata bucatele. Dupa doua minute amestecam bine. Adaugam si gelatina scursa bine de apa si amestecam din nou.
Scoatem cupolele de lamaie de la congelator si le glazuram incet si uniform cu ciocolata. Dupa ce le-am glazurat pe toate le dam din nou la rece, de data aceasta la frigider.
Decor. Topim ciocolata neagra la bain marie. Taiem 6 fasii de folie plasticata lungi de 10 cm si late de 2-3 cm. Ungem fasiile cu ciocolata si le dam la rece. Dupa 2-3 minute le curbam usor astfel incat sa formam un cerc, insa fara a uni capetele. Mai lasam fasiile cu folia pe ele pana in momentul ornarii.
Asamblare. Ungem usor o farfurie cu crema de zmeura ramasa. Punem un biscuite dantelat mare iar deasupra lui un cerc din blatul de ciocolata.
Peste blatul de ciocolata vom pune putina crema de zmeura. Deasupra vom transfera cu grija o cupola glazurata.
Luam un cerc de ciocolata si ii scoatem cu grija folia. Il asezam peste cupola. In centrul lui vom pune un cannoli umplut cu crema de lamaie. Procedam la fel si pentru restul de torturi individuale.
Acum desertul este gata pentru a fi savurat. Sper sa placa juriului realizarea mea dulce pentru Taste of Roma si inscriu repede reteta pentru #romacuelectrolux
Simona says
Excelent desertul tau Paula !!! Succes !!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Sa fie!
Placinta Oana says
Waw! Arata grozav si cred ca a fost delicios acest desert! Succes! 😉
Paula Gafitescu says
Multumesc mult!
Ralyca says
Artă la superlativ!!!!! Jos pălăria!!! Succes!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Raluca!
olivia says
Multe felicitari pentru ceea ce realizati!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Olivia!