Torturile sunt slabiciunea mea, mai ales daca au ciocolata. Acest tort cu mousse de vanilie, ciocolata si smochine este mai mult decat un tort bun. Este un tort ce imbina perfect trei dintre cele mai alese arome: vanilia, smochinele si cacaoa. Vanilie este delicata, cacaoa este mai intensa iar smochinele aduc acel plus de prospetime. Acel gust fructat, usor acrisor, care leaga celalte doua arome intense intr-un mod perfect.
Tortul nu se face foarte usor. Este genul de tort care imbina mai multe straturi, dar care merita fiecare strop de efort. Rezultatul va incununa efortul depus si-l va rasplati inzecit. Enjoy!
Blat
reteta de aici
Mousse de vanilie
200 ml lapte
3 galbenusuri
3 foi gelatina
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
25 gr unt
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra
150 ml smantana grasa
200 gr dulceata de smochine
Glazura
100 gr crema de vanile
150 gr ciocolata alba
100 ml apa
1 foaie gelatina
Decor
bomboane colorate Dr. Oetker
100 gr ciocolata neagra
Blat. Preparam blatul dupa reteta de la tortul cu zmeura si mousse de caramel. Il coacem in doua tavi de 17-18 cm diametru. Dupa 30 de minute scoatem blaturile pe un gratar la racit. Eu am folosit doar unul din blaturi pentru acest tort. Celalalt blat l-am folosit pentru alt tort ce l-am facut cadou cuiva drag.
Asadar punem din nou blatul in tava in care l-am copt. Preferabil ca tava sa aiba peretii mai inalti, sau sa folosim un inel ajustabil pentru a sustine crema.
Mousse de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare. Foile de gelatina le punem la hidratat in apa rece. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mic. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa se ingroase usor, dar fara a fierbe. Oprim focul. Adaugam gelatina scursa bine, apoi untul si extractul de vanilie. Lasam crema la racit, si amestecam la intervale de 5 minute pentru a evita formarea crustei. Punem deoparte 100 gr de crema de vanilie.
Smantana pentru frisca o mixam bine de tot pana cand devine aerata si ferma. O incorporam in crema de vanilie racita, cu miscari de jos in sus.
Crema de ciocolata. Aducem smantana la punctul de fierbere si apoi oprim focul. Adaugam ciocolata rupta bucatele si 2 linguri din dulceata de smochine. Amestecam bine pana cand crema e omogena. O dam la racit. Cand e rece o punem pe folie alimentara, incercand sa facem un cerc cu diametru de 14cm.
Dulceata de smochine o amestecam bine pentru a o fluidiza si o adaugam peste crema de ciocolata. Acoperim cu folie alimentara si punem crema la congelator pentru jumatate de ora.
Punem o treime din crema de vanilie peste blat. Rasturnam crema de ciocolata cu dulceata de smochine si continuam apoi cu crema de vanilie. Nivelam suprafata tortului si dam la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
Decor. Luam 100 gr din crema de vanilie si o amestecam cu ciocolata alba si apa fierbinte. Amestecam. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. O scurgem de apa si o adaugam in crema. Amestecam bine si apoi lasam glazura la racit pana capata consistenta potrivita pentru a acoperi tortul.
Ciocolata neagra o topim la bain marie. Cand e gata de folosit facem fasii de ciocolata pe hartie de copt, cu ajutorul unei linguri. Lasam ciocolata la racit.
Cand tortul este gata de ornat, dupa 4-5 ore de stat la rece, scoatem cu grija inelul din jurul lui. Turnam glazura deasupra incercand sa acoperim tortul cat mai bine. Pe laterale vom pune fasii de ciocolata neagra. Ornam tortul cu decoratiuni Dr.Oetker. Acum putem sa ne delectam cu cea mai buna felie de tort. O meritam!
Aura says
Buna ziua, este fantastic tot ceea ce faceti ! Dar va rog sa-mi spuneti “Decor. Luam 100 gr din crema de vanilie si o amestecam cu ciocolata alba si apa fierbinte. ” crema adica din mousse-ul de vanilie ? Si mousse-ul racit cand il amestec cu ciocolata si apa fierbinte?
Paula Gafitescu says
Buna Aura. Este vorba de crema de vanilie simpla, inainte de a fi amestecata cu frisca. Am explicat mai bine si in postare. Glazura se pune dupa ce tortul a stat la rece 4-5 ore, cat sa se intareasca cremele.
irina says
Bună Paula ! Vreau sa încerc aceasta reteta și as vrea sa știu daca smantana grasa folosita la crema de ciocolata se poate înlocui cu smantana pt frisca? In magazinele de la noi
cea mai grasa smântână are 12% grasime….iar frisca pt smântână 32%.
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Da, se poate inlocui, insa, fiind mai lichida, as recomanda sa folosesti doar 120 ml de smantana pentru frisca. Sa-mi spui cum a iesit. O zi frumoasa!
irina says
Mulțumesc Paula Revin cu rezultatul final săptămână viitoare!
Irina says
Super bun , delicios !
Multumesc din suflet pt reteta .
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur tare mult ca a iesit bine si pe gustul tau. Te pup!
Ciresica Siclovan says
Bună ziua, va rog sa îmi spuneți câtă gelatina sa pun dacă nu am foi si folosesc gelatina la pachetel , aveți niște rețete extraordinare, va mulțumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Ciresica si multumesc frumos pentru aprecieri. Se pot pune 6 grame de gelatina.