Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel sau un altfel de tort. Un tort pe o baza de tarta. Insa nu puteam sa ii spun tarta pentru ca arata mult mai impunator si mai festiv decat o tarta. Asa ca i-am oferit cu mare drag denumirea de tort. Si nu doar un tort ci unul cu arome din cele mai dragi mie. Ciocolata, cafea, caramel. Sa le iau separat…probabil ciocolata ar castiga. Insa impreuna…cred ca sunt mai puternice decat oricare alta combinatie. Si ajung mult mai usor la sufletul meu. Si probabil si in farfuria mea.
Acest tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel nu este greu de facut. Este compus din elemente usoare. O crusta delicioasa de tarta cu migdale si cacao. Un mousse aromat si aerat de ciocolata si cafea. Si un mousse dens de caramel. Se pot executa in pasi simpli dar rezultatul e uimitor. Enjoy!
Crusta
200 gr faina
50 gr migdale
20 gr cacao
1/2 lingurita sare
50 gr zahar pudra
2 galbenusuri
125 gr unt rece
apa rece
Mousse de cocolata si cafea
250 gr ciocolata neagra
100 ml cafea tare
2 foi gelatina
300 smantana pentru frisca
Mousse de caramel
100 gr zahar
50 gr lapte
50 gr unt
200 ml smantana pt frisca
2 foi gelatina
Glazura oglinda
Crusta. Amestecam faina cu faina de migdale, cacaoa, sarea si zaharul pudra. Punem untul rece taiat bucatele si amestecam cu varful degetelor, Trebuie sa obtinem un aluat nisipos.
Batem usor cele doua galbenusuri si le punem pe aluat. Amestecam usor si punem treptat si apa rece pana cand aluatul se leaga. Nu il framantam mai mult de 1 minut. Il invelim in folie si-l dam la rece.
Intindem aluatul intr-o foaie de 0.5 cm grosime. Il decupam cu o forma rotunda, mare, de 24 cm diametru. Intepam aluatul din loc in loc si il acoperim cu folie aliemntara. Il dam la rece.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem crusta timp de 15 minute cu hartia de copt deasupra. Luam apoi hartia si o mai coacem 5 minute. O scoatem pe un gratar la racit.
Mousse de caramel. Punem zaharul la caramelizat. Cand se transforma in caramel adaugam sarea si untul apoi amestecam repede pentru a evita intarirea cremei. Adaugam si laptele si continuam sa amestecam pana obtinem o crema omogena.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema caramel si amestecam bine. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema caramel cu miscari de jos in sus. Punem o treime din crema deoparte ( la rece )
Tapetam cu folie alimentara un bol potrivit – eu am folosit un bol de cereale mai putin adanc cu diametru de 10-12cm. Se poate folosi si o forma de copt rotunda de diametru mic. Punem crema caramel in bol si o acoperim cu folie. O dam la congelator pana preparam mousse-ul de ciocolata si cafea.
Mousse de ciocolata si cafea. Incalzim cafeaua si 100 ml smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata si amestecam bine. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata si cafea cu miscari de jos in sus.
Tapetam o forma de copt de 20-21 cm diametru cu folie. Eu din nou am folosit un bol termorezistent. Punem 2/3 din mousse-ul de ciocolata. La mijloc rasturnam crema caramel – scoasa din congelator – si acoperim cu restul de crema de ciocolata. Dam la congelator pentru o ora sau doua pana se intareste bine.
Pregatim glazura oglinda dupa reteta de glazura oglinda de aici.
Rasturnam mousse-ul de ciocolata peste un grilaj. Acoperim mousse-ul cu glazura de ciocolata. Il dam la frigider pentru jumatate de ora apoi putem sa il transferam – cu grija – peste crusta de cacao.
Decoram marginile crustei cu crema caramel ramasa. Dam din nou la ree pentru 1-2 ore.
Feliem tortul cu un cutit cu taisul fierbinte. Servim cu mare pofta!
Raluca says
Am făcut această minunăție, este excelent, o combinație perfectă de arome. Glazura oglinda ajunge doar o jumătate de porție. La glazura oglinda am pus doar 50g zahar si a ieșit f f bine. Am avut mare succes cu el! Mulțumesc pt reteta
Paula Gafitescu says
Buna Raluca, multumesc mult pentru ca ai incercat tortul si ca mi-ai lasat acest mesaj! Ma bucur foarte mult ca ti-a placut si te astept oricand cu drag la mine pe blog!
Mariana says
Buna , îmi poți spune in grame câta gelatina se folosește ? Eu folosesc foi mari de gelatina și una are 4 grame… mulțumesc
Paula Gafitescu says
Buna Mariana. O foaie de gelatina are 1,7 grame. Deci poti sa folosesti aproximativ 4 grame de gelatina la creme, la tine asta inseamna o singura foaie. Zi frumoasa!