Turta dulce cred ca are un farmec aparte in special in perioada sarbartorilor de iarna. Nu stiu exact care e motivul, pentru ca turta dulce e buna oricand, insa probabil aromele ei specifice se acentueaza si asociaza cu perioada de iarna, frig, zapada, Craciun. Iar cand vorbesc de arome ma refer la minunatele arome de scortisoare, cuisoare, nucsoara, ghimbir. Mai lipseste doar aroma de portocala ca sa fie combinatia ideala, dar, de ce nu, am putea punem coaja rasa de portocala in aluatul de turta dulce sau…servim turta dulce alaturi de un vin fiert cu portocala si scortisoara. Ar fi minunat!
Avand in vedere faptul ca se apropie Craciunul cu pasi repezi, noi ne-am facut proviziile de turta dulce. Destule, cat sa multumim pe toata lumea si mai ales pe Mos Craciun – am auzit ca si lui i-ar placea turta dulce.
Stiu ca nu e prima reteta de turta dulce, am mai incercat o varianta aici, insa aceasta reteta de turta dulce este mai moale, mai pufoasa. Diferenta sta in proportiile de ingrediente si in faptul ca am inlocuit praful de copt cu bicarbonat. Rezultatul este mult mai bun pentru o turta dulce, de fapt este grozav de bun! Prima reteta as recomanda-o in cazul in care se doreste o turta dulce mai putin crescuta, rezultand un tip de biscuiti deosebit de aromati. Enjoy!
Ingrediente
500 gr faina
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita cuisoare
1/4 lingurita nucsoara
1/2 lingurita zahar vaniliat
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita ghimbir macinat
100 gr zahar brun
200 gr miere
120 gr unt
1 ou intreg
1 galbenus
2 linguri lapte
Decor
1 albus mare de ou
1 praf sare
150 gr zahar pudra
1 lingura apa
Preparare
Turta dulce
Punem untul intr-o tigaie cu fundul gros si adaugam zaharul brun. Lasam pe foc mic pana cand untul si zaharul sunt topite complet, fara a fierbe. Adaugam mierea, laptele, scortisoara, cuisoarele, nucsoara rasa, ghimbirul si zaharul vaniliat si mai lasam pe foc 3-4 minute pana cand se omogenizeaza amestecul.
Separat punem faina si bicarbonatul intr-un bol adanc. Amestecam bine si facem o adancitura in mijloc.
Oul si galbenusul le batem usor cu un praf de sare. Adaugam ouale in amestecul de parfumat cu miere si condimente. Rasturnam amestecul lichid peste faina, in adancitura din mijloc. Incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Cand lingura de lemn nu mai face fata, o scoatem si amestecam cu mana. La final vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Nu mai adaugati faina pentru ca aluatul trebuie dat la frigider.
Impartim aluatul in doua bucati, il punem in folie si apoi il dam la frigider pentru cel putin 3 ore.
Scoatem bucatile de turta dulce din frigider si le lasam 10-15 minute la temperatura camerei.
Intindem o bucata de aluat la grosimea de 5 mm (eu am vrut sa iasa mai crescute, daca le dorit mai subtiri atunci puteti sa intindeti mai mult aluatul pana la 3mm grosime). Decupam din aluat formele dorite. Eu am ales stelute de data aceasta.
Punem formele de turta dulce in tava. Tava o bagam la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Coacem turta dulce timp de 7-10 minute, in functie de grosime. Turta dulce e gata cand e rumenita usor pe margini. Nu trebuie sa o coaceti mai mult deoarece se va intari prea mult.
Scoatem turta dulce din cuptor si o lasam 2 minute in tava apoi o transferam pe un gratar la racit.
Procedam la fel si cu celalata bucata de aluat.
Decor
Pentru ornat batem spuma tare un albus de ou cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma. Adaugam zaharul pudra cate o lingura o data si mixam bine dupa fiecare adaugare. Trebuie sa obtinem o glazura cremoasa, care poate fi modelata cu usurinta, fara a-si pierde forma. Adaugam o lingura de apa pentru a o face usor mai fluida, in caz ca vrem sa lucram cu un varf ingust de 1 mm.
Punem glazura intr-un pos cu varf subtire 1-2mm. Decoram turta dulce cu glazura dupa bunul plac.
Sa aveti pofta!
olivia says
Arata minunat.Sarbatori fericite!
Mihaela says
bunaaaaaaaaaa…!!!! cred…dupa cum arataaa