Asadar, ne inarmam cu forte proaspete (e nevoie de ele neaparat), cu un vas incapator si urmatoarele ingrediente:
Maia
100 gr faina
100 ml lapte gras
25 gr drojdie proaspata
Aluat
1 kg faina
4 linguri zahar
1 lingura miere
~300 ml lapte
1 lingurita zahar vanilat
4 galbenusuri
4 linguri smantana
1 lingura ulei
1 ou intreg
1 lingurita plina cu varf de sare
Umplutura
600 gr nuca macinata
200Β ml lapte
3 linguri cacao
1 lingura miere
180 gr zahar
2 lingurite esenta de rom
Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de ora pentru ca ma grabeam, si a fost bine si asa
Pentru aluat vom avea ceva mai mult de munca. Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura.
Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul , mierea si omogenizam.Laptele il incalzim putin.
In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam uleiul si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina.
Operatiunea de framantare nu este usoara, iar pentru a obtine un aluat bun este bine sa se framante cat mai mult. Eu am rezistat eroic o jumatate de ora, si a iesit un aluat extrem de elastic si usor de lucrat, dar cine vrea poate sa-l framante si mai mult π
Acoperim aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut, adica din nou la cuptor in cazul meu.
Un alt aspect important pentru un aluat reusit este ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci scoase din frigider cu aproximativ 2 ore inainte de folosire.
In timp ce aluatul dospeste ne ocupam de umplutura, partea cea mai buna a cozonacului pentru mine π
Nuca macinata se amesteca cu zaharul si cacaoa. Laptele impreuna cu mierea se incalzesc la foc mic, se amesteca bine pana se dizolva mierea, apoi se pune treptat peste nuca si se amesteca incontinuu. La sfarsit se pune esenta de rom, si din nou amestecam bine pana se omogenizeaza aromele. Compozitia nu trebuie sa fie lichida, ci bine legata.
Dupa o ora, aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta putin pentru a se scoate aerul, atat doar, iar apoi se imparte in patru. Fiecare bucata se intinde bine si se unge cu 1/4 din crema.
Bucatile de aluat se ruleaza strans, si se impletesc doua cate doua, unindu-se bine la capete.
Se pregatesc doua tavi de cozonac, se ung cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, si se pun cozonacii in ele cu delicatete. Se aranjeaza cat mai frumos posibil π
Se ung cu albus batut si se mai lasa la dospit inca o ora, pana ce cozonacul depaseste putin marginea tavii
Cuptorul se incalzeste bine la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, se introduc la cuptor. Dupa 10 minute micsorati temperatura la 180 de grade si mai lasati cozonacii 30-35 de minute, pana sunt rumeniti frumos.
Asa aratau cozonacii mei proaspat scosi din cuptor. Bine crescuti, nu?
Se lasa 10 minute in tava, sa se racoreasca putin, apoi se scot pe gratar, iar voi va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet pentru a putea gusta din minunatia asta π
Cu cat asteptarea e mai lunga, cu atat mai mare e placerea!
Tot familionul a fost incantat de isprava mea, si acum fiindca se apropie o sarbatoare importanta, cu siguranta va trebui sa repet aceasta minunatie. Enjoy!
Vio says
ce buna ar fi acuma o felie de cozonac ca al tau, esti o bucatareasa priceputa
ana says
ce frumosi sunt si ce buni cred ca sunt, am sa incerc si eu
felicitari Poliana!
Poliana says
Va multumesc pentru aprecieri! π
DiaMar-bucataria galbena says
Eu te cred pe cuvant cand spui ca sunt buni,dar tot vreau sa gust,asa ca servesc o feliuta.
Te pup!
Poliana says
Mihaela, multumesc pentru incredere, acum ca ai servit feliuta sper ca te-ai si convins! Pup
Simona says
O frumusete de cozonac!!! Am furat o feliuta…
Pupici
Poliana says
Simona, poti fura si mai multe! π Pupici!
Carol says
Am sa incerc si eu reteta ta. Sper sa imi iasa la fel de grozavi ca si si tai. Craciun fericit!